Włoski kucharz w pół godziny robi pulchne pączki. Smak to prawdziwe zaskoczenie

Matteo Brunetti po raz kolejny zaskoczył fanów nietuzinkowym przepisem. Tym razem zaproponował własną wariację na temat pączków. Jesienne, bo na bazie dyni, i mocno włoskie, bo z fantastycznym serowym nadzieniem. Takich na pewno jeszcze nie jadłeś. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Genialne pączki dyniowe z mocnym włoskim akcentemGenialne pączki dyniowe z mocnym włoskim akcentem
Źródło zdjęć: © Instagram: MATTEO BRUNETTI (screenshot)

Matteo Brunetti, finalista 6. edycji programu "MasterChef Polska" i częsty gość wielu kulinarnych programów podzielił się z obserwującymi na Instagramie przepisem na pulchne pączki. Ciekawostką jest, że stworzył je na bazie pysznego jesiennego warzywa, a smak nadzienia jest daleki od tego, jaki zwykle kojarzony jest z pączkami. Kucharz postawił na mocny włoski akcent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe zrazy z niespodzianką w środku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Moja rodzina je uwielbia

Dyniowe pączki we włoskiej wersji. Takiego nadzienia nikt się nie spodziewał

W tym przypadku słowo pączki powinniśmy wziąć w cudzysłów, gdyż w przepisie włoskiego kucharza nie znajdziemy ani grama mąki i drożdży. Pyszne puszyste kuli powstają na bazie purée z dyni piżmowej połączonego z wyrazistym parmezanem. Całość spaja jajko, a dobór przypraw nadaje całości wspaniałego smaku. To oregano, odrobina gałki muszkatołowej i wybitnie aromatyczny świeży rozmaryn.

Wnętrze dyniowych kuleczek wypełnione jest twardym serem mozzarella. Jak sam Brunetti żartuje na swoim Instagramie, wystarczy mały kęs, by ser zaczął ciągnąć się po całej kuchni. To mocny włoski akcent. Takim "pączuszkom" nikt się nie oprze. Wyglądają osobliwie (mają mocno pomarańczowy kolor), są lekko chrupiące, a środek dosłownie rozpływa się w ustach.

Na bazie pieczonej dyni powstaje masa, z której formuje się kuleczki z mozzarellą w środku
Na bazie pieczonej dyni powstaje masa, z której formuje się kuleczki z mozzarellą w środku © Instagram: MATTEO BRUNETTI (screenshot)

Pączki dyniowe z mozzarelli. Przepis Matteo Brunettiego

Składniki:

  • 600 g (po obraniu) dyni piżmowej,
  • 100 g parmezanu,
  • 1 jajko,
  • 100 g bułki tartej + bułka do panierowania,
  • 100 g twardej mozzarelli,
  • garść rozmarynu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • 1 l oleju roślinnego do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Dynię skrop oliwą i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 15-20 minut.
  3. Gotową dynię odstaw da ostygnięcia. W międzyczasie zetrzyj parmezan na tarce o drobnych oczkach, mozzarellę pokrój w drobną kostkę, a rozmaryn drobno posiekaj.
  4. Ostudzoną dynie rozgnieć widelcem lub zblenduj, dodaj starty ser parmezan, łyżeczkę oregano, rozmaryn, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku, małą łyżkę oliwy, bułkę tartą oraz 1 jajko.
  5. Zacznij wyrabiać całość na gęstą masę.
  6. Z masy formuj małe placuszki. Na środek każdego placuszka połóż 1-2 kawałki mozzarelli, zamknij placuszek i uformuj w kształt kuli.
  7. Gotowe kulki obtaczaj w bułce tartej i od razu smaż w głębokim rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  8. Usmażone kulki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo