Włoski kucharz w pół godziny robi pulchne pączki. Smak to prawdziwe zaskoczenie

Matteo Brunetti po raz kolejny zaskoczył fanów nietuzinkowym przepisem. Tym razem zaproponował własną wariację na temat pączków. Jesienne, bo na bazie dyni, i mocno włoskie, bo z fantastycznym serowym nadzieniem. Takich na pewno jeszcze nie jadłeś. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Genialne pączki dyniowe z mocnym włoskim akcentemGenialne pączki dyniowe z mocnym włoskim akcentem
Źródło zdjęć: © Instagram: MATTEO BRUNETTI (screenshot)

Matteo Brunetti, finalista 6. edycji programu "MasterChef Polska" i częsty gość wielu kulinarnych programów podzielił się z obserwującymi na Instagramie przepisem na pulchne pączki. Ciekawostką jest, że stworzył je na bazie pysznego jesiennego warzywa, a smak nadzienia jest daleki od tego, jaki zwykle kojarzony jest z pączkami. Kucharz postawił na mocny włoski akcent.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe zrazy z niespodzianką w środku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Moja rodzina je uwielbia

Dyniowe pączki we włoskiej wersji. Takiego nadzienia nikt się nie spodziewał

W tym przypadku słowo pączki powinniśmy wziąć w cudzysłów, gdyż w przepisie włoskiego kucharza nie znajdziemy ani grama mąki i drożdży. Pyszne puszyste kuli powstają na bazie purée z dyni piżmowej połączonego z wyrazistym parmezanem. Całość spaja jajko, a dobór przypraw nadaje całości wspaniałego smaku. To oregano, odrobina gałki muszkatołowej i wybitnie aromatyczny świeży rozmaryn.

Wnętrze dyniowych kuleczek wypełnione jest twardym serem mozzarella. Jak sam Brunetti żartuje na swoim Instagramie, wystarczy mały kęs, by ser zaczął ciągnąć się po całej kuchni. To mocny włoski akcent. Takim "pączuszkom" nikt się nie oprze. Wyglądają osobliwie (mają mocno pomarańczowy kolor), są lekko chrupiące, a środek dosłownie rozpływa się w ustach.

Na bazie pieczonej dyni powstaje masa, z której formuje się kuleczki z mozzarellą w środku
Na bazie pieczonej dyni powstaje masa, z której formuje się kuleczki z mozzarellą w środku © Instagram: MATTEO BRUNETTI (screenshot)

Pączki dyniowe z mozzarelli. Przepis Matteo Brunettiego

Składniki:

  • 600 g (po obraniu) dyni piżmowej,
  • 100 g parmezanu,
  • 1 jajko,
  • 100 g bułki tartej + bułka do panierowania,
  • 100 g twardej mozzarelli,
  • garść rozmarynu,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz,
  • oliwa,
  • 1 l oleju roślinnego do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Dynię skrop oliwą i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 15-20 minut.
  3. Gotową dynię odstaw da ostygnięcia. W międzyczasie zetrzyj parmezan na tarce o drobnych oczkach, mozzarellę pokrój w drobną kostkę, a rozmaryn drobno posiekaj.
  4. Ostudzoną dynie rozgnieć widelcem lub zblenduj, dodaj starty ser parmezan, łyżeczkę oregano, rozmaryn, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku, małą łyżkę oliwy, bułkę tartą oraz 1 jajko.
  5. Zacznij wyrabiać całość na gęstą masę.
  6. Z masy formuj małe placuszki. Na środek każdego placuszka połóż 1-2 kawałki mozzarelli, zamknij placuszek i uformuj w kształt kuli.
  7. Gotowe kulki obtaczaj w bułce tartej i od razu smaż w głębokim rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  8. Usmażone kulki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy