Włoski kucharz w pół godziny robi pulchne pączki. Smak to prawdziwe zaskoczenie
Matteo Brunetti po raz kolejny zaskoczył fanów nietuzinkowym przepisem. Tym razem zaproponował własną wariację na temat pączków. Jesienne, bo na bazie dyni, i mocno włoskie, bo z fantastycznym serowym nadzieniem. Takich na pewno jeszcze nie jadłeś. Koniecznie sprawdź ten przepis.
29.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:25
Matteo Brunetti, finalista 6. edycji programu "MasterChef Polska" i częsty gość wielu kulinarnych programów podzielił się z obserwującymi na Instagramie przepisem na pulchne pączki. Ciekawostką jest, że stworzył je na bazie pysznego jesiennego warzywa, a smak nadzienia jest daleki od tego, jaki zwykle kojarzony jest z pączkami. Kucharz postawił na mocny włoski akcent.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dyniowe pączki we włoskiej wersji. Takiego nadzienia nikt się nie spodziewał
W tym przypadku słowo pączki powinniśmy wziąć w cudzysłów, gdyż w przepisie włoskiego kucharza nie znajdziemy ani grama mąki i drożdży. Pyszne puszyste kuli powstają na bazie purée z dyni piżmowej połączonego z wyrazistym parmezanem. Całość spaja jajko, a dobór przypraw nadaje całości wspaniałego smaku. To oregano, odrobina gałki muszkatołowej i wybitnie aromatyczny świeży rozmaryn.
Wnętrze dyniowych kuleczek wypełnione jest twardym serem mozzarella. Jak sam Brunetti żartuje na swoim Instagramie, wystarczy mały kęs, by ser zaczął ciągnąć się po całej kuchni. To mocny włoski akcent. Takim "pączuszkom" nikt się nie oprze. Wyglądają osobliwie (mają mocno pomarańczowy kolor), są lekko chrupiące, a środek dosłownie rozpływa się w ustach.
Pączki dyniowe z mozzarelli. Przepis Matteo Brunettiego
Składniki:
- 600 g (po obraniu) dyni piżmowej,
- 100 g parmezanu,
- 1 jajko,
- 100 g bułki tartej + bułka do panierowania,
- 100 g twardej mozzarelli,
- garść rozmarynu,
- 1 łyżeczka oregano,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz,
- oliwa,
- 1 l oleju roślinnego do smażenia.
Przygotowanie:
- Dynię obierz, pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dynię skrop oliwą i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 15-20 minut.
- Gotową dynię odstaw da ostygnięcia. W międzyczasie zetrzyj parmezan na tarce o drobnych oczkach, mozzarellę pokrój w drobną kostkę, a rozmaryn drobno posiekaj.
- Ostudzoną dynie rozgnieć widelcem lub zblenduj, dodaj starty ser parmezan, łyżeczkę oregano, rozmaryn, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku, małą łyżkę oliwy, bułkę tartą oraz 1 jajko.
- Zacznij wyrabiać całość na gęstą masę.
- Z masy formuj małe placuszki. Na środek każdego placuszka połóż 1-2 kawałki mozzarelli, zamknij placuszek i uformuj w kształt kuli.
- Gotowe kulki obtaczaj w bułce tartej i od razu smaż w głębokim rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
- Usmażone kulki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.