Ciasteczka duszki i pająki zrobią furorę na każdej imprezie halloweenowej

Kruche ciasteczka z halloweenową dekoracją to must have na imprezowym stole. Wyglądają tak pięknie, że aż szkoda je zjadać. Warto się jednak odważyć, bo smakują po prostu świetnie. Zobacz, jak je przygotować.

Ciasteczka duszki i pająki- PysznościCiasteczka duszki i pająki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Halloweenowe imprezy to świetna okazja, aby stworzyć w swojej kuchni kreatywne przysmaki z zabawnymi dekoracjami. Ciasteczka duszki i pająki są proste w przygotowaniu, smaczne i bardzo efektowne. Czekolada i kruche ciastko to połączenie po prostu idealne. Odrobina kreatywności zamieniła je w upiorne słodkości idealne na imprezę zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka duszki i pająki. Zrobią furorę na każdej imprezie halloweenowej

Halloweenowe ciasteczka duszki i pająki

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 90 g cukru pudru,
  • 150 g zimnego masła,
  • 1 jajko.

Nadzienie:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady - rozpuszczona,
  • 1 tabliczka białej czekolady - rozpuszczona,
  • dropsy oczka.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Mąkę, cukier puder oraz zimne masłu umieszczam w misce i łączę przy pomocy miksera z łopatkami, dodając również żółtko. Możesz ciasto zagnieść również ręcznie.

Krok 2: Ciasto przekładam na stół, chwilę wyrabiam i formuję kulę. Owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 30 minut.

Kruche ciasto na ciasteczka- Pyszności
Kruche ciasto na ciasteczka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Po tym czasie przekładam ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkowuję. Przy pomocy foremki wycinam duże kółka. W 1/4 z nich wycinam dodatkowe kółko w środku.

Kruche ciasteczka- Pyszności
Kruche ciasteczka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: W 1/4 części wycinam mniejsze i większe kółko, jakbym robiła bałwanka. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazuję, jak zrobić te ciasteczka. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 10 minut.

Ciasteczka gotowe do pieczenia- Pyszności
Ciasteczka gotowe do pieczenia- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Całe kółka smaruję roztopioną gorzką czekoladą i przykładam ciastko z wycietym mniejszym kółkiem. Wypełniam okienko czekoladą i przy pomocy wykałaczki rysuję nogi pająka. Dodaję cukrowe oczy.

Ciastka pająki- Pyszności
Ciastka pająki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 6: Pozostałe ciastka smaruję białą czekoladą i przykładam kształt powstały z dwóch kółeczek. Wypełniam okienko białą czekoladą i robię oczy z gorzkiej czekolady.

Ciastka duszki- Pyszności
Ciastka duszki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 7: Nasze Halloweenowe ciasteczka są już gotowe. Podaję je moim gościom, gdy czekolada zastygnie. Smacznego!

Halloweenowe ciasteczka duszki i pająki
Halloweenowe ciasteczka duszki i pająki © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy