Ciasteczka duszki i pająki zrobią furorę na każdej imprezie halloweenowej
28.10.2023 08:58, aktual.: 17.01.2024 15:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kruche ciasteczka z halloweenową dekoracją to must have na imprezowym stole. Wyglądają tak pięknie, że aż szkoda je zjadać. Warto się jednak odważyć, bo smakują po prostu świetnie. Zobacz, jak je przygotować.
Halloweenowe imprezy to świetna okazja, aby stworzyć w swojej kuchni kreatywne przysmaki z zabawnymi dekoracjami. Ciasteczka duszki i pająki są proste w przygotowaniu, smaczne i bardzo efektowne. Czekolada i kruche ciastko to połączenie po prostu idealne. Odrobina kreatywności zamieniła je w upiorne słodkości idealne na imprezę zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Halloweenowe ciasteczka duszki i pająki
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 90 g cukru pudru,
- 150 g zimnego masła,
- 1 jajko.
Nadzienie:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady - rozpuszczona,
- 1 tabliczka białej czekolady - rozpuszczona,
- dropsy oczka.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Mąkę, cukier puder oraz zimne masłu umieszczam w misce i łączę przy pomocy miksera z łopatkami, dodając również żółtko. Możesz ciasto zagnieść również ręcznie.
Krok 2: Ciasto przekładam na stół, chwilę wyrabiam i formuję kulę. Owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 30 minut.
Krok 3: Po tym czasie przekładam ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkowuję. Przy pomocy foremki wycinam duże kółka. W 1/4 z nich wycinam dodatkowe kółko w środku.
Krok 4: W 1/4 części wycinam mniejsze i większe kółko, jakbym robiła bałwanka. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazuję, jak zrobić te ciasteczka. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 10 minut.
Krok 5: Całe kółka smaruję roztopioną gorzką czekoladą i przykładam ciastko z wycietym mniejszym kółkiem. Wypełniam okienko czekoladą i przy pomocy wykałaczki rysuję nogi pająka. Dodaję cukrowe oczy.
Krok 6: Pozostałe ciastka smaruję białą czekoladą i przykładam kształt powstały z dwóch kółeczek. Wypełniam okienko białą czekoladą i robię oczy z gorzkiej czekolady.
Krok 7: Nasze Halloweenowe ciasteczka są już gotowe. Podaję je moim gościom, gdy czekolada zastygnie. Smacznego!