Ciasteczka duszki i pająki zrobią furorę na każdej imprezie halloweenowej

Kruche ciasteczka z halloweenową dekoracją to must have na imprezowym stole. Wyglądają tak pięknie, że aż szkoda je zjadać. Warto się jednak odważyć, bo smakują po prostu świetnie. Zobacz, jak je przygotować.

Ciasteczka duszki i pająki- PysznościCiasteczka duszki i pająki- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Halloweenowe imprezy to świetna okazja, aby stworzyć w swojej kuchni kreatywne przysmaki z zabawnymi dekoracjami. Ciasteczka duszki i pająki są proste w przygotowaniu, smaczne i bardzo efektowne. Czekolada i kruche ciastko to połączenie po prostu idealne. Odrobina kreatywności zamieniła je w upiorne słodkości idealne na imprezę zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka duszki i pająki. Zrobią furorę na każdej imprezie halloweenowej

Halloweenowe ciasteczka duszki i pająki

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 90 g cukru pudru,
  • 150 g zimnego masła,
  • 1 jajko.

Nadzienie:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady - rozpuszczona,
  • 1 tabliczka białej czekolady - rozpuszczona,
  • dropsy oczka.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Mąkę, cukier puder oraz zimne masłu umieszczam w misce i łączę przy pomocy miksera z łopatkami, dodając również żółtko. Możesz ciasto zagnieść również ręcznie.

Krok 2: Ciasto przekładam na stół, chwilę wyrabiam i formuję kulę. Owijam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na 30 minut.

Kruche ciasto na ciasteczka- Pyszności
Kruche ciasto na ciasteczka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 3: Po tym czasie przekładam ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkowuję. Przy pomocy foremki wycinam duże kółka. W 1/4 z nich wycinam dodatkowe kółko w środku.

Kruche ciasteczka- Pyszności
Kruche ciasteczka- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: W 1/4 części wycinam mniejsze i większe kółko, jakbym robiła bałwanka. Zerknij na filmik z przepisem, gdzie dokładnie pokazuję, jak zrobić te ciasteczka. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 10 minut.

Ciasteczka gotowe do pieczenia- Pyszności
Ciasteczka gotowe do pieczenia- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Całe kółka smaruję roztopioną gorzką czekoladą i przykładam ciastko z wycietym mniejszym kółkiem. Wypełniam okienko czekoladą i przy pomocy wykałaczki rysuję nogi pająka. Dodaję cukrowe oczy.

Ciastka pająki- Pyszności
Ciastka pająki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 6: Pozostałe ciastka smaruję białą czekoladą i przykładam kształt powstały z dwóch kółeczek. Wypełniam okienko białą czekoladą i robię oczy z gorzkiej czekolady.

Ciastka duszki- Pyszności
Ciastka duszki- Pyszności © Licencjodawca

Krok 7: Nasze Halloweenowe ciasteczka są już gotowe. Podaję je moim gościom, gdy czekolada zastygnie. Smacznego!

Halloweenowe ciasteczka duszki i pająki
Halloweenowe ciasteczka duszki i pająki © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis