Przerażająco pyszne ciasteczka na Halloween. Są lepsze niż kupne słodycze na "cukierek albo psikus"

Halloween zbliża się wielkimi krokami. Mamy więc czas na przygotowanie się do spooky season. Jeśli w perspektywie mamy noc strachów i długi seans horrorów, musimy nieco sobie urozmaicić ten czas. A co będzie lepsze od słodkości? Ciasteczka na Halloween w kształcie dyni to idealna przekąska na ten przerażający dzień. Zrób ich więcej, by móc wrzucić kilka do koszyka wampira, wilkołaka lub czarownicy.

Ciasteczka na HalloweenCiasteczka na Halloween
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Halloween to ulubione święto wielu z nas. Chociaż kojarzy nam się z Ameryką, to ma bardzo długą i ciekawą historię. Zauważymy tu silne wpływy krajów celtyckich, a nawet... chrześcijaństwa. Najbardziej popularną tradycją jest chyba "cukierek albo psikus", która polega na tym, że odwiedza się domy w przebraniach stworów nie z tej ziemi i prosi o słodkości. Jeśli ich nie dostaniemy, mamy prawo zrobić gospodarzom malutkiego psikusa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona dynia z niespodzianką. Wszyscy będą pod ogromnym wrażeniem

Jeśli chcemy uniknąć psikusa, powinniśmy wrzucić kilka łakoci do koszyka. W tym celu możemy przygotować obłędnie pyszne ciasteczka na Halloween. Tak bardzo zasmakuje przerażającym potworom, że nie będą mogli się im oprzeć.

Jak zrobić ciasteczka na Halloween?

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka cukru,
  • 200 g masła (wyciągnij je wcześniej z lodówki),
  • łyżka tłustej śmietany,
  • 3 jajka.

Składniki na lukier:

  • białko,
  • szklanka cukru pudru,
  • barwnik niebieski, czerwony i żółty.
Ciasteczka na Halloween
Ciasteczka na Halloween © Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Mało musi być miękkie, możesz je pokroić na mniejsze kostki, by proces ten zachodził szybciej.
  2. Suche składniki wymieszaj ze sobą, a następnie dodaj śmietanę, masło oraz jajka. Wszystkie składniki zagnieć. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj trochę mąki.
  3. Masę rozwałkuj na grubość od 3 do 5 mm i zacznij wykrawać ciasteczka za pomocą foremki (obowiązkowo w kształcie dyni lub duszka).
  4. Ciasteczka na Halloween przełóż na blaszkę i piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  5. Teraz czas na przygotowanie lukru. Białko ubijaj do momentu, w którym zacznie się lekko pienić. Od razu zacznij dodawać przesiany cukier puder. Miksuj, aż wszystkie grudki znikną. Przełóż lukier do kilku woreczków strunowych. Do każdego z nich dodaj po kilka kropelek barwnika (żółty + czerwony = pomarańczowy, niebieski + żółty = zielony, wszystkie trzy = ciemny) i ugniataj, aż będzie jednolity kolor. Ozdób lukrem ciasteczka
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe