Przerażająco pyszne ciasteczka na Halloween. Są lepsze niż kupne słodycze na "cukierek albo psikus"
Halloween zbliża się wielkimi krokami. Mamy więc czas na przygotowanie się do spooky season. Jeśli w perspektywie mamy noc strachów i długi seans horrorów, musimy nieco sobie urozmaicić ten czas. A co będzie lepsze od słodkości? Ciasteczka na Halloween w kształcie dyni to idealna przekąska na ten przerażający dzień. Zrób ich więcej, by móc wrzucić kilka do koszyka wampira, wilkołaka lub czarownicy.
28.10.2023 17:12
Halloween to ulubione święto wielu z nas. Chociaż kojarzy nam się z Ameryką, to ma bardzo długą i ciekawą historię. Zauważymy tu silne wpływy krajów celtyckich, a nawet... chrześcijaństwa. Najbardziej popularną tradycją jest chyba "cukierek albo psikus", która polega na tym, że odwiedza się domy w przebraniach stworów nie z tej ziemi i prosi o słodkości. Jeśli ich nie dostaniemy, mamy prawo zrobić gospodarzom malutkiego psikusa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli chcemy uniknąć psikusa, powinniśmy wrzucić kilka łakoci do koszyka. W tym celu możemy przygotować obłędnie pyszne ciasteczka na Halloween. Tak bardzo zasmakuje przerażającym potworom, że nie będą mogli się im oprzeć.
Jak zrobić ciasteczka na Halloween?
Potrzebne składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka cukru,
- 200 g masła (wyciągnij je wcześniej z lodówki),
- łyżka tłustej śmietany,
- 3 jajka.
Składniki na lukier:
- białko,
- szklanka cukru pudru,
- barwnik niebieski, czerwony i żółty.
Sposób przygotowania:
- Mało musi być miękkie, możesz je pokroić na mniejsze kostki, by proces ten zachodził szybciej.
- Suche składniki wymieszaj ze sobą, a następnie dodaj śmietanę, masło oraz jajka. Wszystkie składniki zagnieć. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj trochę mąki.
- Masę rozwałkuj na grubość od 3 do 5 mm i zacznij wykrawać ciasteczka za pomocą foremki (obowiązkowo w kształcie dyni lub duszka).
- Ciasteczka na Halloween przełóż na blaszkę i piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Teraz czas na przygotowanie lukru. Białko ubijaj do momentu, w którym zacznie się lekko pienić. Od razu zacznij dodawać przesiany cukier puder. Miksuj, aż wszystkie grudki znikną. Przełóż lukier do kilku woreczków strunowych. Do każdego z nich dodaj po kilka kropelek barwnika (żółty + czerwony = pomarańczowy, niebieski + żółty = zielony, wszystkie trzy = ciemny) i ugniataj, aż będzie jednolity kolor. Ozdób lukrem ciasteczka