Przerażająco pyszne ciasteczka na Halloween. Są lepsze niż kupne słodycze na "cukierek albo psikus"

Halloween zbliża się wielkimi krokami. Mamy więc czas na przygotowanie się do spooky season. Jeśli w perspektywie mamy noc strachów i długi seans horrorów, musimy nieco sobie urozmaicić ten czas. A co będzie lepsze od słodkości? Ciasteczka na Halloween w kształcie dyni to idealna przekąska na ten przerażający dzień. Zrób ich więcej, by móc wrzucić kilka do koszyka wampira, wilkołaka lub czarownicy.

Ciasteczka na HalloweenCiasteczka na Halloween
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Halloween to ulubione święto wielu z nas. Chociaż kojarzy nam się z Ameryką, to ma bardzo długą i ciekawą historię. Zauważymy tu silne wpływy krajów celtyckich, a nawet... chrześcijaństwa. Najbardziej popularną tradycją jest chyba "cukierek albo psikus", która polega na tym, że odwiedza się domy w przebraniach stworów nie z tej ziemi i prosi o słodkości. Jeśli ich nie dostaniemy, mamy prawo zrobić gospodarzom malutkiego psikusa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona dynia z niespodzianką. Wszyscy będą pod ogromnym wrażeniem

Jeśli chcemy uniknąć psikusa, powinniśmy wrzucić kilka łakoci do koszyka. W tym celu możemy przygotować obłędnie pyszne ciasteczka na Halloween. Tak bardzo zasmakuje przerażającym potworom, że nie będą mogli się im oprzeć.

Jak zrobić ciasteczka na Halloween?

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka cukru,
  • 200 g masła (wyciągnij je wcześniej z lodówki),
  • łyżka tłustej śmietany,
  • 3 jajka.

Składniki na lukier:

  • białko,
  • szklanka cukru pudru,
  • barwnik niebieski, czerwony i żółty.
Ciasteczka na Halloween
Ciasteczka na Halloween © Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Mało musi być miękkie, możesz je pokroić na mniejsze kostki, by proces ten zachodził szybciej.
  2. Suche składniki wymieszaj ze sobą, a następnie dodaj śmietanę, masło oraz jajka. Wszystkie składniki zagnieć. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj trochę mąki.
  3. Masę rozwałkuj na grubość od 3 do 5 mm i zacznij wykrawać ciasteczka za pomocą foremki (obowiązkowo w kształcie dyni lub duszka).
  4. Ciasteczka na Halloween przełóż na blaszkę i piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  5. Teraz czas na przygotowanie lukru. Białko ubijaj do momentu, w którym zacznie się lekko pienić. Od razu zacznij dodawać przesiany cukier puder. Miksuj, aż wszystkie grudki znikną. Przełóż lukier do kilku woreczków strunowych. Do każdego z nich dodaj po kilka kropelek barwnika (żółty + czerwony = pomarańczowy, niebieski + żółty = zielony, wszystkie trzy = ciemny) i ugniataj, aż będzie jednolity kolor. Ozdób lukrem ciasteczka
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯