Przerażająco pyszne ciasteczka na Halloween. Są lepsze niż kupne słodycze na "cukierek albo psikus"

Halloween zbliża się wielkimi krokami. Mamy więc czas na przygotowanie się do spooky season. Jeśli w perspektywie mamy noc strachów i długi seans horrorów, musimy nieco sobie urozmaicić ten czas. A co będzie lepsze od słodkości? Ciasteczka na Halloween w kształcie dyni to idealna przekąska na ten przerażający dzień. Zrób ich więcej, by móc wrzucić kilka do koszyka wampira, wilkołaka lub czarownicy.

Ciasteczka na HalloweenCiasteczka na Halloween
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Halloween to ulubione święto wielu z nas. Chociaż kojarzy nam się z Ameryką, to ma bardzo długą i ciekawą historię. Zauważymy tu silne wpływy krajów celtyckich, a nawet... chrześcijaństwa. Najbardziej popularną tradycją jest chyba "cukierek albo psikus", która polega na tym, że odwiedza się domy w przebraniach stworów nie z tej ziemi i prosi o słodkości. Jeśli ich nie dostaniemy, mamy prawo zrobić gospodarzom malutkiego psikusa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona dynia z niespodzianką. Wszyscy będą pod ogromnym wrażeniem

Jeśli chcemy uniknąć psikusa, powinniśmy wrzucić kilka łakoci do koszyka. W tym celu możemy przygotować obłędnie pyszne ciasteczka na Halloween. Tak bardzo zasmakuje przerażającym potworom, że nie będą mogli się im oprzeć.

Jak zrobić ciasteczka na Halloween?

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka cukru,
  • 200 g masła (wyciągnij je wcześniej z lodówki),
  • łyżka tłustej śmietany,
  • 3 jajka.

Składniki na lukier:

  • białko,
  • szklanka cukru pudru,
  • barwnik niebieski, czerwony i żółty.
Ciasteczka na Halloween
Ciasteczka na Halloween © Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Mało musi być miękkie, możesz je pokroić na mniejsze kostki, by proces ten zachodził szybciej.
  2. Suche składniki wymieszaj ze sobą, a następnie dodaj śmietanę, masło oraz jajka. Wszystkie składniki zagnieć. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj trochę mąki.
  3. Masę rozwałkuj na grubość od 3 do 5 mm i zacznij wykrawać ciasteczka za pomocą foremki (obowiązkowo w kształcie dyni lub duszka).
  4. Ciasteczka na Halloween przełóż na blaszkę i piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  5. Teraz czas na przygotowanie lukru. Białko ubijaj do momentu, w którym zacznie się lekko pienić. Od razu zacznij dodawać przesiany cukier puder. Miksuj, aż wszystkie grudki znikną. Przełóż lukier do kilku woreczków strunowych. Do każdego z nich dodaj po kilka kropelek barwnika (żółty + czerwony = pomarańczowy, niebieski + żółty = zielony, wszystkie trzy = ciemny) i ugniataj, aż będzie jednolity kolor. Ozdób lukrem ciasteczka
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier