Szybkie dwukolorowe ciasto z patelni. Prosty deser gotowy w mgnieniu oka
Ciasto z patelni to przepis na prosty deser, którym zachwycisz swoich bliskich. Brak piekarnika nie powstrzyma cię już przed przygotowaniem małej słodkości do popołudniowej kawy. Wystarczy kilka prostych składników, patelnia i gotowe.
20.10.2023 | aktual.: 16.03.2024 14:06
Mogłoby się wydawać, że podstawowym sprzętem potrzebnym do upieczenia ciasta jest piekarnik, jednak i patelnia sprawdzi się tutaj znakomicie. Ciasto jest miękkie i pyszne, a w połączeniu z kolorową polewą robi wrażenie. Ciasto wyciskam na patelnię z butelki, co zawsze wywołuje nieco zdumienia. Warto jednak przetestować ten patent w swoim domu. Do przygotowania tego ciasta wykorzystuję tylko podstawowe składniki, dzięki czemu jest deską ratunkową, gdy w domu nie ma nic słodkiego, a pogoda na zewnątrz nie nastraja do spacerów na zakupy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybkie ciasto z patelni
Składniki:
- 3 jajka,
- 150 g cukru,
- 120 ml mleka,
- 50 ml oleju roślinnego,
- 200 g mąki pszennej,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 20 g kakao.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Do miski wbijam jajka i wsypuję cukier. Miksuję na wysokiej mocy, aż powstanie jasna masa. Następnie dodaję mleko, proszek do pieczenia oraz olej roślinny, cały czas miksując masę. Stopniowo dodaję również mąkę pszenną.
Krok 2: Do osobnej miski odlewam 1/3 gotowej masy i mieszam ją z kakao.
Krok 3: Odcinam spód plastikowej butelki i odwracam do góry nogami, tworząc swego rodzaju lejek lub rękaw cukierniczy. Pamiętaj, aby na dole znajdowała się szczelnie zakręcona zakrętka. Wlewam do butelki na zmianę jasną i ciemną masę na ciasto.
Krok 4: Patelnię smaruję masłem lub olejem przy pomocy silikonowego pędzelka i wykładam papierem do pieczenia. Gdy się rozgrzeje, wylewam ciasto na patelnię, odkręcając korek butelki.
Krok 5: Ciasto smażę przez 15 minut. Następnie chwytając za papier do pieczenia, odwracam. Piekę przez kolejne 15 minut.
Krok 6: Gotowe ciasto przekładam na talerz i dekoruję polewą oraz posypką. Sprawdzi się tutaj zarówno lukier, jak i roztopiona w kąpieli wodnej czekolada. Smacznego!