Szybkie dwukolorowe ciasto z patelni. Prosty deser gotowy w mgnieniu oka

Ciasto z patelni to przepis na prosty deser, którym zachwycisz swoich bliskich. Brak piekarnika nie powstrzyma cię już przed przygotowaniem małej słodkości do popołudniowej kawy. Wystarczy kilka prostych składników, patelnia i gotowe.

Ciasto z patelni- PysznościCiasto z patelni- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Mogłoby się wydawać, że podstawowym sprzętem potrzebnym do upieczenia ciasta jest piekarnik, jednak i patelnia sprawdzi się tutaj znakomicie. Ciasto jest miękkie i pyszne, a w połączeniu z kolorową polewą robi wrażenie. Ciasto wyciskam na patelnię z butelki, co zawsze wywołuje nieco zdumienia. Warto jednak przetestować ten patent w swoim domu. Do przygotowania tego ciasta wykorzystuję tylko podstawowe składniki, dzięki czemu jest deską ratunkową, gdy w domu nie ma nic słodkiego, a pogoda na zewnątrz nie nastraja do spacerów na zakupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie dwukolorowe ciasto. Potrzebujesz tylko patelni, a zrobisz wrażenie

Szybkie ciasto z patelni

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 120 ml mleka,
  • 50 ml oleju roślinnego,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 20 g kakao.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do miski wbijam jajka i wsypuję cukier. Miksuję na wysokiej mocy, aż powstanie jasna masa. Następnie dodaję mleko, proszek do pieczenia oraz olej roślinny, cały czas miksując masę. Stopniowo dodaję również mąkę pszenną.

Masa na ciasto- Pyszności
Masa na ciasto- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Do osobnej miski odlewam 1/3 gotowej masy i mieszam ją z kakao.

Krok 3: Odcinam spód plastikowej butelki i odwracam do góry nogami, tworząc swego rodzaju lejek lub rękaw cukierniczy. Pamiętaj, aby na dole znajdowała się szczelnie zakręcona zakrętka. Wlewam do butelki na zmianę jasną i ciemną masę na ciasto.

Ciasto w butelce- Pyszności
Ciasto w butelce- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Patelnię smaruję masłem lub olejem przy pomocy silikonowego pędzelka i wykładam papierem do pieczenia. Gdy się rozgrzeje, wylewam ciasto na patelnię, odkręcając korek butelki.

Szybkie ciasto z patelni- Pyszności
Szybkie ciasto z patelni- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Ciasto smażę przez 15 minut. Następnie chwytając za papier do pieczenia, odwracam. Piekę przez kolejne 15 minut.

Krok 6: Gotowe ciasto przekładam na talerz i dekoruję polewą oraz posypką. Sprawdzi się tutaj zarówno lukier, jak i roztopiona w kąpieli wodnej czekolada. Smacznego!

Szybkie ciasto z patelni- Pyszności
Szybkie ciasto z patelni- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej