Szybkie dwukolorowe ciasto z patelni. Prosty deser gotowy w mgnieniu oka

Ciasto z patelni to przepis na prosty deser, którym zachwycisz swoich bliskich. Brak piekarnika nie powstrzyma cię już przed przygotowaniem małej słodkości do popołudniowej kawy. Wystarczy kilka prostych składników, patelnia i gotowe.

Ciasto z patelni- PysznościCiasto z patelni- Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Mogłoby się wydawać, że podstawowym sprzętem potrzebnym do upieczenia ciasta jest piekarnik, jednak i patelnia sprawdzi się tutaj znakomicie. Ciasto jest miękkie i pyszne, a w połączeniu z kolorową polewą robi wrażenie. Ciasto wyciskam na patelnię z butelki, co zawsze wywołuje nieco zdumienia. Warto jednak przetestować ten patent w swoim domu. Do przygotowania tego ciasta wykorzystuję tylko podstawowe składniki, dzięki czemu jest deską ratunkową, gdy w domu nie ma nic słodkiego, a pogoda na zewnątrz nie nastraja do spacerów na zakupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybkie dwukolorowe ciasto. Potrzebujesz tylko patelni, a zrobisz wrażenie

Szybkie ciasto z patelni

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 120 ml mleka,
  • 50 ml oleju roślinnego,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 20 g kakao.

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do miski wbijam jajka i wsypuję cukier. Miksuję na wysokiej mocy, aż powstanie jasna masa. Następnie dodaję mleko, proszek do pieczenia oraz olej roślinny, cały czas miksując masę. Stopniowo dodaję również mąkę pszenną.

Masa na ciasto- Pyszności
Masa na ciasto- Pyszności © Licencjodawca

Krok 2: Do osobnej miski odlewam 1/3 gotowej masy i mieszam ją z kakao.

Krok 3: Odcinam spód plastikowej butelki i odwracam do góry nogami, tworząc swego rodzaju lejek lub rękaw cukierniczy. Pamiętaj, aby na dole znajdowała się szczelnie zakręcona zakrętka. Wlewam do butelki na zmianę jasną i ciemną masę na ciasto.

Ciasto w butelce- Pyszności
Ciasto w butelce- Pyszności © Licencjodawca

Krok 4: Patelnię smaruję masłem lub olejem przy pomocy silikonowego pędzelka i wykładam papierem do pieczenia. Gdy się rozgrzeje, wylewam ciasto na patelnię, odkręcając korek butelki.

Szybkie ciasto z patelni- Pyszności
Szybkie ciasto z patelni- Pyszności © Licencjodawca

Krok 5: Ciasto smażę przez 15 minut. Następnie chwytając za papier do pieczenia, odwracam. Piekę przez kolejne 15 minut.

Krok 6: Gotowe ciasto przekładam na talerz i dekoruję polewą oraz posypką. Sprawdzi się tutaj zarówno lukier, jak i roztopiona w kąpieli wodnej czekolada. Smacznego!

Szybkie ciasto z patelni- Pyszności
Szybkie ciasto z patelni- Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯