PoradyStrzelczyk nie dodał bułki do mielonych. Użył innego składnika i smak był sto razy lepszy

Strzelczyk nie dodał bułki do mielonych. Użył innego składnika i smak był sto razy lepszy

Co Tomasz Strzelczyk dodaje do mielonych zamiast namoczonej bułki?
Co Tomasz Strzelczyk dodaje do mielonych zamiast namoczonej bułki?
Źródło zdjęć: © Freepik (devmaryna), YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
07.11.2023 14:44

Co dodać do kotletów mielonych zamiast namoczonej bułki? Pokochacie ten patent Tomasza Strzelczyka. Zamiennik proponowany przez kucharza jest znacznie zdrowszy i nada potrawie ciekawszego smaku. Według jego zapewnień kotlety mielone z tego przepisu są najlepsze na świecie.

Puszyste, delikatne, ale niepozbawione soczystości kotlety mielone zrobisz dzięki metodzie Tomasza Strzelczyka. Kucharz znany z programu "MasterChef Polska" oraz prowadzący popularny kanał "Oddasz Fartucha" zaproponował ciekawe dodatki do tradycyjnych kotletów. Takich jeszcze nie jedliście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co dodać do kotletów mielonych zamiast namoczonej bułki? Trik Tomasza Strzelczyka

Istnieje wiele zdrowszych alternatyw dla czerstwej bułki lub bułki tartej dodawanej do mięsnej masy. Tomasz Strzelczyk w krótkim filmiku opublikowanym na YouTube poleca, by użyć płatków owsianych. Jak podkreśla, to zdrowszy zamiennik tradycyjnego pieczywa - płatki owsiane to produkt nieprzetworzony, a także dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Ponadto dodadzą delikatności kotletom, a także urozmaicą ich smak.

Kucharz płatki owsiane zalewa wcześniej zimnym mlekiem. Dlaczego nie wodą? Dodatek wody w mięsnej masie na mielone może spowodować, że kotlety po usmażeniu będą się rozpadać i staną się suche w środku. Ponadto mleko zneutralizuje nieprzyjemny zapach wieprzowiny, który wydziela się podczas smażenia.

To niejedyna niespodzianka w przepisie na kotlety Tomasza Strzelczyka. Co jeszcze sprawia, że akurat te mielone nazwał "najlepszymi na świecie"? To dodatek jabłka. Masę powstałą ze otartego na drobnych oczkach owocu wymieszał z cebulą i czosnkiem, a całość połączył z mięsem mielonym. Przepisy, w których łączono mięso i owoce w jednej kompozycji znane już były w kuchni staropolskiej.

Kotlety mielone jakich świat nie widział / Oddaszfartucha #shorts

Kotlety mielone Tomasza Strzelczyka z płatkami owsianymi. Przepis

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • 30 g płatków owsianych,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • mąka do panierowania,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalej mlekiem i odstaw, by napęczniały.
  2. Jabłko, cebulę i czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do mięsa mielonego. Dadaj jajka i dopraw solą i pieprzem.
  3. Płatki odciśnij z nadmiaru mleka i dodaj do farszu. Dokładnie wyrób mięsną masę.
  4. Z masy formuj kotlety i obtaczaj w mące. Mielone smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także