Strzelczyk nie dodał bułki do mielonych. Użył innego składnika i smak był sto razy lepszy
Co dodać do kotletów mielonych zamiast namoczonej bułki? Pokochacie ten patent Tomasza Strzelczyka. Zamiennik proponowany przez kucharza jest znacznie zdrowszy i nada potrawie ciekawszego smaku. Według jego zapewnień kotlety mielone z tego przepisu są najlepsze na świecie.
07.11.2023 14:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Puszyste, delikatne, ale niepozbawione soczystości kotlety mielone zrobisz dzięki metodzie Tomasza Strzelczyka. Kucharz znany z programu "MasterChef Polska" oraz prowadzący popularny kanał "Oddasz Fartucha" zaproponował ciekawe dodatki do tradycyjnych kotletów. Takich jeszcze nie jedliście.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co dodać do kotletów mielonych zamiast namoczonej bułki? Trik Tomasza Strzelczyka
Istnieje wiele zdrowszych alternatyw dla czerstwej bułki lub bułki tartej dodawanej do mięsnej masy. Tomasz Strzelczyk w krótkim filmiku opublikowanym na YouTube poleca, by użyć płatków owsianych. Jak podkreśla, to zdrowszy zamiennik tradycyjnego pieczywa - płatki owsiane to produkt nieprzetworzony, a także dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Ponadto dodadzą delikatności kotletom, a także urozmaicą ich smak.
Zobacz także
Kucharz płatki owsiane zalewa wcześniej zimnym mlekiem. Dlaczego nie wodą? Dodatek wody w mięsnej masie na mielone może spowodować, że kotlety po usmażeniu będą się rozpadać i staną się suche w środku. Ponadto mleko zneutralizuje nieprzyjemny zapach wieprzowiny, który wydziela się podczas smażenia.
To niejedyna niespodzianka w przepisie na kotlety Tomasza Strzelczyka. Co jeszcze sprawia, że akurat te mielone nazwał "najlepszymi na świecie"? To dodatek jabłka. Masę powstałą ze otartego na drobnych oczkach owocu wymieszał z cebulą i czosnkiem, a całość połączył z mięsem mielonym. Przepisy, w których łączono mięso i owoce w jednej kompozycji znane już były w kuchni staropolskiej.
Kotlety mielone jakich świat nie widział / Oddaszfartucha #shorts
Kotlety mielone Tomasza Strzelczyka z płatkami owsianymi. Przepis
Składniki:
- 800 g mielonego mięsa,
- 1 jabłko,
- 1 cebula,
- 30 g płatków owsianych,
- 150 ml mleka,
- 2 jajka,
- 1 ząbek czosnku,
- mąka do panierowania,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalej mlekiem i odstaw, by napęczniały.
- Jabłko, cebulę i czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do mięsa mielonego. Dadaj jajka i dopraw solą i pieprzem.
- Płatki odciśnij z nadmiaru mleka i dodaj do farszu. Dokładnie wyrób mięsną masę.
- Z masy formuj kotlety i obtaczaj w mące. Mielone smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu