Strzelczyk nie dodał bułki do mielonych. Użył innego składnika i smak był sto razy lepszy

Co dodać do kotletów mielonych zamiast namoczonej bułki? Pokochacie ten patent Tomasza Strzelczyka. Zamiennik proponowany przez kucharza jest znacznie zdrowszy i nada potrawie ciekawszego smaku. Według jego zapewnień kotlety mielone z tego przepisu są najlepsze na świecie.

Co Tomasz Strzelczyk dodaje do mielonych zamiast namoczonej bułki?Co Tomasz Strzelczyk dodaje do mielonych zamiast namoczonej bułki?
Źródło zdjęć: © Freepik (devmaryna), YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Puszyste, delikatne, ale niepozbawione soczystości kotlety mielone zrobisz dzięki metodzie Tomasza Strzelczyka. Kucharz znany z programu "MasterChef Polska" oraz prowadzący popularny kanał "Oddasz Fartucha" zaproponował ciekawe dodatki do tradycyjnych kotletów. Takich jeszcze nie jedliście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakręcona przekąska z piekarnika zawróci ci w głowie! Proste składniki, a efekt jak z najlepszej restauracji

Co dodać do kotletów mielonych zamiast namoczonej bułki? Trik Tomasza Strzelczyka

Istnieje wiele zdrowszych alternatyw dla czerstwej bułki lub bułki tartej dodawanej do mięsnej masy. Tomasz Strzelczyk w krótkim filmiku opublikowanym na YouTube poleca, by użyć płatków owsianych. Jak podkreśla, to zdrowszy zamiennik tradycyjnego pieczywa - płatki owsiane to produkt nieprzetworzony, a także dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Ponadto dodadzą delikatności kotletom, a także urozmaicą ich smak.

Kucharz płatki owsiane zalewa wcześniej zimnym mlekiem. Dlaczego nie wodą? Dodatek wody w mięsnej masie na mielone może spowodować, że kotlety po usmażeniu będą się rozpadać i staną się suche w środku. Ponadto mleko zneutralizuje nieprzyjemny zapach wieprzowiny, który wydziela się podczas smażenia.

To niejedyna niespodzianka w przepisie na kotlety Tomasza Strzelczyka. Co jeszcze sprawia, że akurat te mielone nazwał "najlepszymi na świecie"? To dodatek jabłka. Masę powstałą ze otartego na drobnych oczkach owocu wymieszał z cebulą i czosnkiem, a całość połączył z mięsem mielonym. Przepisy, w których łączono mięso i owoce w jednej kompozycji znane już były w kuchni staropolskiej.

Kotlety mielone jakich świat nie widział / Oddaszfartucha #shorts

Kotlety mielone Tomasza Strzelczyka z płatkami owsianymi. Przepis

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • 30 g płatków owsianych,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • mąka do panierowania,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalej mlekiem i odstaw, by napęczniały.
  2. Jabłko, cebulę i czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do mięsa mielonego. Dadaj jajka i dopraw solą i pieprzem.
  3. Płatki odciśnij z nadmiaru mleka i dodaj do farszu. Dokładnie wyrób mięsną masę.
  4. Z masy formuj kotlety i obtaczaj w mące. Mielone smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej