PrzepisDania mięsneJeśli lubisz mielone, dodaj do nich ten składnik. Nic bardziej nie podkręci ich smaku

Jeśli lubisz mielone, dodaj do nich ten składnik. Nic bardziej nie podkręci ich smaku

Mielone
Mielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.10.2023 13:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety mielone to klasyka gatunku i obiad, który musi pojawić się na stole w niedzielę. Większość z nas zna przepis na pamięć i na oko dobiera przyprawy oraz dodatki. Mało kto wie, że można przygotować je w zupełnie inny sposób, dodając nieoczywisty składnik. Pomoże podkręcić smak dania.

Nic tak nie kojarzy się z dzieciństwem, jak mielone. To danie od wielu lat święci tryumfy w naszym kraju i często jest ważnym składnikiem podczas obiadu. Największą ich zaletą wydaje się być uniwersalność oraz smak. Przygotowuje się je z mięsa mielonego (najczęściej używa się wieprzowiny lub wołowiny), bułki tartej, przypraw, cebuli oraz różnego rodzaju ziół. Następnie smaży się i podaje z surówką oraz ziemniakami. Oto cała filozofia. Co powiecie jednak na podrasowanie klasycznego przepisu? Smak zupełnie się zmieni, jeśli użyjemy sosu chrzanowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić kotlety mielone z sosem chrzanowym?

Składniki na kotlety:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • cebula,
  • jajko,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • czerstwa kajzerka,
  • pół szklanki mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • oleju do smażenia.

Składniki na sos chrzanowy:

  • pół szklanki bulionu,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz.
Mielone
Mielone© Flickr

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę zalej mlekiem i odstaw na chwilę. W tym czasie napęcznieje. Następnie odciśnij nadmiar płynu, rozdrobnij w dłoniach i włóż do miski. Dodaj mielone, jajko, posiekaną cebulę oraz przyprawy. Mięso dokładnie wyrób, aby składniki się połączyły.
  2. Zacznij formować kotlety i obtocz je w bułce tartej. Mielone smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Kolor z obu stron powinien być brązowy.
  3. W tym czasie przygotuj sos chrzanowy. W małym garnku podgrzej masło i wrzuć do niego mąkę. Podgrzewaj całość 3 minuty, cały czas mieszaj.
  4. Stopniowo zacznij wlewać bulion, następnie dodaj chrzan, a na końcu śmietanę. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
  5. Gotuj sos na małym ogniu i mieszaj do momentu, w którym zgęstnieje. Dopraw dip solą i pieprzem. Gotowym sosem polej kotlety mielone. Danie podaj z ziemniakami z wody lub z kaszą.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także