Jeśli lubisz mielone, dodaj do nich ten składnik. Nic bardziej nie podkręci ich smaku

Kotlety mielone to klasyka gatunku i obiad, który musi pojawić się na stole w niedzielę. Większość z nas zna przepis na pamięć i na oko dobiera przyprawy oraz dodatki. Mało kto wie, że można przygotować je w zupełnie inny sposób, dodając nieoczywisty składnik. Pomoże podkręcić smak dania.

MieloneMielone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nic tak nie kojarzy się z dzieciństwem, jak mielone. To danie od wielu lat święci tryumfy w naszym kraju i często jest ważnym składnikiem podczas obiadu. Największą ich zaletą wydaje się być uniwersalność oraz smak. Przygotowuje się je z mięsa mielonego (najczęściej używa się wieprzowiny lub wołowiny), bułki tartej, przypraw, cebuli oraz różnego rodzaju ziół. Następnie smaży się i podaje z surówką oraz ziemniakami. Oto cała filozofia. Co powiecie jednak na podrasowanie klasycznego przepisu? Smak zupełnie się zmieni, jeśli użyjemy sosu chrzanowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe gwiazdy. Proste, ale bardzo efektowne

Jak zrobić kotlety mielone z sosem chrzanowym?

Składniki na kotlety:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • cebula,
  • jajko,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • czerstwa kajzerka,
  • pół szklanki mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • oleju do smażenia.

Składniki na sos chrzanowy:

  • pół szklanki bulionu,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • pół szklanki śmietany 18 proc.,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz.
Mielone
Mielone © Flickr

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę zalej mlekiem i odstaw na chwilę. W tym czasie napęcznieje. Następnie odciśnij nadmiar płynu, rozdrobnij w dłoniach i włóż do miski. Dodaj mielone, jajko, posiekaną cebulę oraz przyprawy. Mięso dokładnie wyrób, aby składniki się połączyły.
  2. Zacznij formować kotlety i obtocz je w bułce tartej. Mielone smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Kolor z obu stron powinien być brązowy.
  3. W tym czasie przygotuj sos chrzanowy. W małym garnku podgrzej masło i wrzuć do niego mąkę. Podgrzewaj całość 3 minuty, cały czas mieszaj.
  4. Stopniowo zacznij wlewać bulion, następnie dodaj chrzan, a na końcu śmietanę. Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
  5. Gotuj sos na małym ogniu i mieszaj do momentu, w którym zgęstnieje. Dopraw dip solą i pieprzem. Gotowym sosem polej kotlety mielone. Danie podaj z ziemniakami z wody lub z kaszą.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej