Gęsty i aksamitny sos z cebuli. Sprawdzi się do mięs, ryb i klusek

Ten długo gotowany ciemny sos z cebuli o wybitnie głębokim smaku i imponującym aromacie wzniesie twoją kuchnię na wyższy poziom. Lista składników jest ograniczona do minimum, a samo wykonanie sosu jest banalnie proste. Raz spróbujesz i przepadniesz.

Ten cebulowy sos wspaniale współgra z mięsnymi daniamiTen cebulowy sos wspaniale współgra z mięsnymi daniami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Skarmelizowana cebula i aromatyczny bulion stanowią bazę tego ciemnego warzywnego sosu. Dzięki tym składnikom nabiera głębokiego smaku i wyrazistości. Tak przygotowany zagra pierwsze skrzypce w towarzystwie klusek, dobrze spisze się jako dodatek do ryb czy mięs podanych zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może powstać po połączeniu gołąbków i rolady? Ciekawy i mega smaczny obiad dla całej rodziny

Jak zrobić dobry sos cebulowy bez mąki i śmietany?

Wolne gotowanie wydobędzie z cebuli jej naturalną słodycz, która wspaniale wkomponuje się w lekką słoność bulionu. Za sukcesem stoi też skromny dodatek przypraw: to sól, pieprz i tymianek (najlepiej świeży). Sprawdzi się również szałwia i rozmaryn. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku mniej znaczy więcej.

Do zagęszczenia sosu nie potrzebujesz mąki czy śmietany. Wystarczy odrobina cierpliwości i... redukcja. To prosty i skuteczny, ale czasochłonny sposób na nadanie sosu gęstości. Wystarczy gotować płyn na dużym ogniu do momentu, aż odparuje z niego nadmiar wody. Pamiętaj, że sos należy cały czas mieszać, by nie przypalił się.

Gęsty i intensywny sos cebulowy przygotujesz z kilku prostych składników
Gęsty i intensywny sos cebulowy przygotujesz z kilku prostych składników © Pixabay

Jak zrobić ciemny i gęsty sos z cebuli? Przepis

Składnik:

  • 5 średniej wielkości cebul,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 2 szklanki bulionu: warzywnego, drobiowego lub wołowego,
  • 1 gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego,
  • 4 łyżki masła,
  • sól i pierz.

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki masła i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w piórka.
  2. Dodaj szczyptę soli i smaż całość na małym ogniu, często mieszając przez ok. 25 – 30 minut. Cebula powinna nabrać złotego koloru.
  3. Do cebuli dodaj ocet jabłkowy, podsmaż chwilę całość. Po kilku minutach dodaj bulion, tymianek i musztardę.
  4. Doprowadź sos do wrzenia, po tym zmniejsz moc palnika i gotuj całość bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Pamiętaj, by od czasu do czasu zamieszać sos.
  5. Sos dopraw solą i pieprzem. Możesz podać go w wersji z kawałkami cebuli lub zblendować całość na gładko.
  6. Jeśli chcesz podać gładki sos, wyjmij wcześniej gałązkę tymianku, zblenduj całość i na końcu dodaj łyżkę masła.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej