InspiracjeGęsty i aksamitny sos z cebuli. Sprawdzi się do mięs, ryb i klusek

Gęsty i aksamitny sos z cebuli. Sprawdzi się do mięs, ryb i klusek

Ten cebulowy sos wspaniale współgra z mięsnymi daniami
Ten cebulowy sos wspaniale współgra z mięsnymi daniami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
22.10.2023 17:31, aktualizacja: 17.01.2024 15:48

Ten długo gotowany ciemny sos z cebuli o wybitnie głębokim smaku i imponującym aromacie wzniesie twoją kuchnię na wyższy poziom. Lista składników jest ograniczona do minimum, a samo wykonanie sosu jest banalnie proste. Raz spróbujesz i przepadniesz.

Skarmelizowana cebula i aromatyczny bulion stanowią bazę tego ciemnego warzywnego sosu. Dzięki tym składnikom nabiera głębokiego smaku i wyrazistości. Tak przygotowany zagra pierwsze skrzypce w towarzystwie klusek, dobrze spisze się jako dodatek do ryb czy mięs podanych zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić dobry sos cebulowy bez mąki i śmietany?

Wolne gotowanie wydobędzie z cebuli jej naturalną słodycz, która wspaniale wkomponuje się w lekką słoność bulionu. Za sukcesem stoi też skromny dodatek przypraw: to sól, pieprz i tymianek (najlepiej świeży). Sprawdzi się również szałwia i rozmaryn. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku mniej znaczy więcej.

Do zagęszczenia sosu nie potrzebujesz mąki czy śmietany. Wystarczy odrobina cierpliwości i... redukcja. To prosty i skuteczny, ale czasochłonny sposób na nadanie sosu gęstości. Wystarczy gotować płyn na dużym ogniu do momentu, aż odparuje z niego nadmiar wody. Pamiętaj, że sos należy cały czas mieszać, by nie przypalił się.

Gęsty i intensywny sos cebulowy przygotujesz z kilku prostych składników
Gęsty i intensywny sos cebulowy przygotujesz z kilku prostych składników© Pixabay

Jak zrobić ciemny i gęsty sos z cebuli? Przepis

Składnik:

  • 5 średniej wielkości cebul,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 2 szklanki bulionu: warzywnego, drobiowego lub wołowego,
  • 1 gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego,
  • 4 łyżki masła,
  • sól i pierz.

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki masła i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w piórka.
  2. Dodaj szczyptę soli i smaż całość na małym ogniu, często mieszając przez ok. 25 – 30 minut. Cebula powinna nabrać złotego koloru.
  3. Do cebuli dodaj ocet jabłkowy, podsmaż chwilę całość. Po kilku minutach dodaj bulion, tymianek i musztardę.
  4. Doprowadź sos do wrzenia, po tym zmniejsz moc palnika i gotuj całość bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Pamiętaj, by od czasu do czasu zamieszać sos.
  5. Sos dopraw solą i pieprzem. Możesz podać go w wersji z kawałkami cebuli lub zblendować całość na gładko.
  6. Jeśli chcesz podać gładki sos, wyjmij wcześniej gałązkę tymianku, zblenduj całość i na końcu dodaj łyżkę masła.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także