WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Opalasz cebulę do rosołu? Po słowach eksperta szybko przestaniesz to robić

Opalanie cebuli do rosołu to popularny sposób na wzmocnienie smaku i aromatu potrawy. Tylko czy jest to bezpieczne dla zdrowia? Dietetyk wyjaśnia, że wszystko zależy od stopnia opalenia warzywa.

Warzywa z rosołuWarzywa z rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Rosół to jedno z tych tradycyjnych dań, które cieszą się popularnością na polskich stołach od pokoleń. Jego smak i aromat potrafią zaskoczyć, ale czy zawsze jest to zdrowy wybór? Okazuje się, że opalanie cebuli do rosołu, choć może poprawić smak zupy, może również nieść ze sobą pewne ryzyko dla naszego zdrowia. Zdaniem eksperta, warto wiedzieć, jak unikać ewentualnych negatywnych skutków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini paszteciki skrywają przepyszny farsz. Na sam widok cieknie ślinka

Czy opalanie cebuli do rosołu jest bezpieczne?

Baszar El-Helou, dietetyk z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH–PIB przyznaje, że dodatek opalonej cebuli może dodać rosołowi głębi smaku. Jednak przestrzega przed nadmiernym opalaniem warzywa.

- Należy jednak pamiętać, że stopień opalania cebuli ma wpływ na składniki, które przechodzą do gotowej potrawy - wyjaśnia ekspert w rozmowie z portalem haps.pl. - Gdy opalamy warzywo, zwłaszcza długotrwale, to poza wystąpieniem tzw. reakcji Maillarda (karmelizacji), często dochodzi też do zwęglenia zewnętrznych warstw cebuli.

Wraz z przypieczoną cebulą, do rosołu przechodzą takie toksyczne związki jak akrylamid. Kumuluje się on w organizmie, może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto ma potencjalne działanie rakotwórcze.

Jak opalać cebulę do rosołu, by sobie nie szkodzić?

Aby zmniejszyć ryzyko szkody dla organizmu, dietetyk radzi, by przed wrzuceniem opalonej cebuli do garnka zeskrobać przypalone części. Inną skuteczną metodą nadania cebuli odpowiedniego smaku i barwy bez przypalenia jest podsmażenie jej na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. Sprawdzi się również opiekacz bądź patelnia grillowa.

- Biorąc pod uwagę efekt kumulacyjny, warto zadbać o to, by przypieczone/przypalone potrawy bądź ich składniki występowały względnie rzadko w naszej ogólnej diecie - przestrzega Baszar El-Helou z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH–PIB.

Opalanie cebuli do rosołu może dodać potrawie głębi zarówno w kolorze, jak i w smaku. Jednak należy pamiętać, że zbyt mocne przypalenie warzywa może spowodować, że do rosołu przeniosą się toksyczne związki. Aby zmniejszyć ryzyko szkody dla organizmu, najlepiej zeskrobać przypalone części cebuli lub opiekać ją na suchej patelni lub grillu, pilnując, by nie przypalić.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo