Przestrzegaj 3 prostych zasad, a kurczak w panierce wyjdzie lepszy niż z restauracji. Koniec z suchym i mdłym mięsem

Suchy kurczak to zmora dla każdego amatora sztuki kulinarnej. Co w takim razie możemy zrobić, aby był wyjątkowo soczysty w środku i chrupiący na zewnątrz? Okazuje się, że warto znać kilka podstawowych trików. Dzięki nim twoje mięso wyjdzie idealnie. Poniżej zdradzamy sekrety, które sprawią, że kurczak w panierce wyjdzie lepszy niż w restauracji.

ObrazekWszystkie sekrety soczystego kurczaka w panierce. - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Popularna mięsna potrawa

Obrazek
Danie obiadowe - Pyszności; Foto: Canva.com

Kurczak w chrupiącej panierce często gości na stole podczas rodzinnych obiadów. Idealne danie odznacza się kruchą, złotą panierką i soczystym mięsem. Potrawa wspaniale smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków i świeżej sałaty.

Jeśli chcesz uniknąć suchego, niesmacznego kurczaka - warto zwrócić uwagę na kilka prostych kwestii. W związku z tym poniżej podajemy jak przygotować idealnego kurczaka w panierce.

Soczysty kurczak w panierce

Obrazek
Kurczak - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Przygotowanie mięsa

Jeśli zależy nam na dobrej potrawie, to powinniśmy również wybrać świeże, dobrej jakości mięso. W takiej sytuacji warto sięgnąć po nie w sprawdzonym sklepie mięsnym. Poza tym, przed smażeniem piersi kurczaka polecamy ją delikatnie rozbić tłuczkiem i odpowiednio przyprawić.

Mięso polecamy również marynować przez jakiś czas w maślance.W ten sposób uzyskamy rewelacyjnie delikatną i soczystą potrawę.

  • Dobrej jakości olej

Podczas smażenia użycie oleju o dobrej jakości to podstawa. W związku z tym warto wybrać produkt odznaczający się wysokim punktem dymienia oraz łagodnym smakiem.

Poza tym mięso smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.W przeciwnym razie panierka nie będzie chrupiąca. Dodatkowo nasiąknie dużą ilością oleju. Natomiast mięso wyjdzie suche.

Kurczak w panierce po smażeniu powinien zostać odsączony z nadmiaru tłuszczu. Wystarczy odłożyć go na talerz pokryty papierowym ręcznikiem.

  • Skład panierki

Okazuje się również, że duże znaczenie ma skład panierki. Najlepiej jeśli powstaje z jajka, bułki tartej oraz mąki. Przed smażeniem kurczaka, panierujemy go podwójnie. Dzięki temu nasza panierka wyjdzie wyjątkowo krucha. Oprócz tego będzie odznaczała się pięknym, złotym kolorem. Soczyste mięso kurczaka i krucha, delikatna panierka to wspaniałe połączenie! Tak powstaje idealny kurczak w panierce!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepszego kotleta schabowego krok po kroku. Jeden składnik odmieni całe danie. Potrawa świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀