Mamy przepis na kotlety schabowe z 1860 roku, jeden szczegół wyjątkowo zaskakuje

Schabowe w 1860 roku, jeden szczegół przepisu szczególnie zaskakuje - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety schabowe to kultowe danie obiadowe. Nic więc dziwnego, że bardzo często gości na naszym stole. Dzisiaj podamy przepis na kotlety schabowe z 1860 roku. Jeśli jesteś fanem schabowych, to powinieneś koniecznie wykonać tę recepturę!

Kotlet schabowy – pyszne danie obiadowe

kotlety schabowe

Kotlety schabowe – Pyszności; Foto: Canva.com

Schabowy to pyszne danie, które najczęściej spożywamy z ziemniaczkami. Prawie każdy z nas ma w domu sprawdzony przepis na kotlety. Dzięki temu mamy pewność, że potrawa zawsze nam dobrze wyjdzie. Jednak czasami warto eksperymentować i próbować nowych przepisów. W ten sposób odkrywamy nowe, ulubione przepisy, które zostają z nami na lata.

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak smakowały schabowe w 1860 roku? Dzisiaj z przyjemnością odpowiemy wam na to pytanie. Okazuje się, że różniły się one nieco od teraźniejszych kotletów. Przede wszystkim podawano je z kością. Przepis na potrawę znajduje się w książce „365 obiadów za pięć złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowej. W związku z tym poniżej przedstawiamy tę recepturę.

Najbardziej zaskakujące jest połączenie smalcu oraz oleju do smażenia. Dziś nikt by nie zdecydował się na tak kaloryczne i ciężkie smażenie. Nie mówiąc o kosztach takiego dania!

Przepis na kotlety schabowe z 1860 roku

Schab na kotlety schabowe

Schab – Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis na kotlety schabowe z 1860 roku nie jest trudny do wykonania. Dodatkowo zrobisz go w parę minut. Jeśli jesteś fanem starych przepisów kultowych dań, to koniecznie powinieneś sprawdzić tę recepturę. Cała rodzina będzie zachwycona!

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe z kością
  • 120 g mąki
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej
  • smalec

Sposób wykonania:

  1. Mięso rozłóż na desce. Rozbij je za pomocą tłuczka, tak aby jego grubość nie przekraczała 8mm. Następnie natrzyj je  przyprawami – solą i pieprzem. Obtocz kotlety w mące, a następnie w lekko roztrzepanym jajku. Na końcu panieruj je w bułce tartej.
  2. Na patelni rozgrzej smalec oraz olej. Następnie smaż kotlety po kilka minut z każdej strony. Jeśli chcesz, usmażone mięso możesz odsączyć na ręczniku papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Gotowe danie powinno wyróżniać się piękną, złocistą panierką. Kotlety schabowe podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami i surówką.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować najlepsze kotlety schabowe krok po kroku. Jeden składnik odmieni całe danie.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×