Obtocz w nich schabowe i usmaż. Nietypowa panierka hipnotyzuje smakiem

Schabowe z reguły panierujemy w bułce tartej oraz jajku. Okazuje się jednak, że nie są to jedyne składniki, dzięki którym możesz uzyskać smaczną oraz chrupiącą panierkę. Równie dobrze sprawdzą się tutaj także ziemniaki. Jeśli masz ochotę na kultowe danie w nieco innej odsłonie - poniżej podajemy jak wykonać schabowe w panierce z ziemniaków.

Nietypowe schabowe w panierce z ziemniakówNietypowe schabowe w panierce z ziemniaków - Pyszności; Foto: Canva.com, screen z https://www.youtube.com/watch?v=9vmqnhIMYgo
Agnieszka

Te wyjątkowe kotlety schabowe odznaczają się kruchą i złocistą panierką. Aby wzbogacić smak potrawy, niektórzy dodają również niewielką ilość parmezanu, czy aromatycznych ziół. Gotowe danie podajemy w towarzystwie ulubionej sałatki.

Genialna panierka z ziemniaków

Obrazek
Ziemniaki - Pyszności

Schabowe w panierce z ziemniaków odznaczają się soczystym mięsem oraz delikatną, kruchą panierką. Idealnie sprawdzą się na obiad. Aby je wykonać, wystarczy przygotować schab, ziemniaki, mąkę oraz jajko. Polecamy dodać również parmezan. Poza tym warto wzbogacić mięso w aromatyczne zioła prowansalskie, czosnek, czy majeranek. Dzięki temu nadasz potrawie wspaniałego aromatu.

Kotlety schabowe w panierce z ziemniaków

Obrazek
Kotlety schabowe - Pyszności

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 5 ziemniaków
  • sól i pieprz
  • ewentualnie: tarty parmezan, czosnek

Sposób przygotowania:

Schab pokrój na cztery plastry, a następnie dokładnie rozbij mięso za pomocą tłuczka. Plastry mięsa posyp solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz, możesz również obtoczyć je w ulubionych przyprawach np. granulowanym czosnku.

Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Przenieś je do szerokiej miseczki i połącz z jajkiem oraz mąką. Jeśli masz ochotę wzbogacić smak potrawy - dodaj również tarty parmezan. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Plastry mięsa obłóż uprzednio przygotowaną ziemniaczaną masą. Następnie smaż kotlety z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe danie powinno odznaczać się chrupiącą i złocistą panierką. Schabowe w panierce z ziemniaków podajemy w towarzystwie sałatki i pieczonych ziemniaków.

Jeśli masz ochotę na nieco inne, ale równie smaczne danie, które wykonasz na bazie schabu - zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ruloniki z pieczarkowym farszem krok po kroku. Palce lizać!

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne