PrzepisGrillSmakują genialnie. Każdy pokocha ten prosty pomysł na pieczarki faszerowane

Smakują genialnie. Każdy pokocha ten prosty pomysł na pieczarki faszerowane

Jak zrobić faszerowane pieczarki na grill?
Jak zrobić faszerowane pieczarki na grill?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
01.05.2024 12:02, aktualizacja: 03.05.2024 20:42

Majówkowe biesiadowanie nie obejdzie się bez pieczarek faszerowanych na grill. Ruszt lubimy dociążyć kiełbasami, kaszanką, karkówką... ale to kapelusze pieczarek, wypełnione pełnym smaku farszem, skradną show. Zobacz nasze propozycje.

Najlepsze do faszerowania są duże kapelusze pieczarek. Wykorzystajmy do tego celu starsze pieczarki. Nawet jeśli trzymamy je w lodówce, nadal będą się otwierać i takie są najlepsze. Z każdego kapelusza możesz delikatnie zdjąć skórkę oraz usunąć czarne blaszki, np. za pomocą łyżki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczarki faszerowane na grill z serem camembert. Przepis

Składniki:

  • 8-10 dużych pieczarek,
  • 1 camembert,
  • 3 łyżki oleju np. rzepakowego,
  • natka pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • papryka słodka mielona,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę i utrzyj z solą, pieprzem, mieloną papryką słodką oraz posiekaną natką pietruszki i kilkoma łyżkami oleju.
  2. Pieczarki wymyj i pozbądź się ogonków. Następnie wypełnij kapelusze przygotowaną pastą, a na wierzchu ułóż plasterek sera camembert.
  3. Pieczarki lekko muśnij olejem i zapiekaj na grillu kilka minut, aż nabiorą złocistego koloru, a ser roztopi się.
  4. Gotowe posyp natką pietruszki.

Pomysły na pieczarki faszerowane z serem

Smak i aromat sera camembert nie przypadnie do gustu każdemu. W takim wypadku warto wypróbować pieczarki faszerowane na grill z serkiem topionym. Przygotowanie specjału jest banalnie proste - ulubiony serek topiony wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżymi ziołami. Gotowe kapelusze wypełnij przygotowanym farszem, muśnij olejem i zapiekaj na ruszcie.

Warte uwagi są również pieczarki faszerowane na grill z serem fetą. Najlepiej, jeśli zdobędziecie oryginalny grecki ser, niemniej zamienniki w stylu serów sałatkowych również zdadzą egzamin. Farsz warto przygotować z dodatkiem twarogu, który złagodzi intensywny smak charakteryzujący zarówno prawdziwą fetę, jak i jej zamiennik. Do farszu dodaj tymianek, czosnek, odrobinę pieprzu.

Nic tak nie skradnie uwagi, jak pieczarki faszerowane na grill z mozzarellą. To ser o łagodnym smaku. Mozzarella twarda idealnie rozpuszcza się i ciągnie podczas jedzenia, miękka (w kulce) ma zdecydowanie bardziej delikatną konsystencję po zapieczeniu, ale również warto stworzyć na jej bazie farsz do pieczarek na grill. Twardy ser starty na grubych oczkach lub poszarpane kawałki kulki wymieszaj z dużą ilością posiekanej świeżej bazylii, dodaj kilka suszonych pomidorów i odrobinę kaparów. Przygotowanym farszem wypełnij kapelusze pieczarek i przykryj je plastrem boczku. Zapiekaj jak inne powyżej.

Faszerowane pieczarki na grill
Faszerowane pieczarki na grill© Adobe Stock

Pieczarki faszerowane na grill z mięsem. Propozycje

Dla fanów mięs plaster boczku na zapiekanej pieczarce może być zbyt skromnym dodatkiem. Dlatego też proponujemy pieczarki faszerowane na grill z mięsem mielonym. Możesz przygotować je na dwa sposoby: kapelusze pieczarek wypełnić surowym farszem i zapiekać je zawinięte w folię aluminiową, aż mięso będzie gotowe, lub wcześniej podsmażyć lekko farsz i takim wypełnić pieczarki. Co dodać do mięsa mielonego? Proponujemy pokrojone nóżki pieczarek, cebulę i czosnek, świeże zioła oraz nietypowy dodatek, np. odrobinę pokruszonego sera feta, szpinak czy pokrojone świeże pomidory.

Pieczarki faszerowane na grill z boczkiem to kolejna uwielbiana przez wielu propozycja. Nie brak tutaj ciekawych wariacji. Fani cięższych brzmień docenią przepis na pieczarki wypełnione serami (gorgonzola, mozzarella, ricotta) i pokryte plastrami boczku. Taką kompozycję warto wzbogacić o dodatek świeżych ziół, by dodać jej lekkości. Natomiast wędzony boczek, pokrojony w drobną kostkę i wymieszany z przyprawami, warto wcześniej podsmażyć, a kiedy już nabierze chrupkości, wypełnić nim kapelusze i wrzucić na ruszt. Całość niech spowije topiący się pod wpływem ciepła ser.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także