Domowa mozzarella z dwóch składników. Błyskawiczny, przepyszny przepis bez wydawania fortuny
Domowa mozzarella to przepis na kremowy, delikatny ser na bazie tłustego mleka i octu. Wystarczą zaledwie dwa składniki,żeby zrobić domową mozzarellę
29.11.2022 | aktual.: 30.11.2022 11:55
Jak zrobić własny ser?
Mozzarella to ser, który nierozerwalnie kojarzy się z Włochami. Jest niezbędnym dodatkiem do pizzy, składnikiem sałatek, zapiekanek i makaronów. Jest delikatna w smaku, a jej kremowa i aksamitna konsystencja sprawia, że kochają ją wszyscy. Początkowo wytwarzana była z mleka bawolego (mozzarella di bufala campana), jednak teraz najczęściej wykorzystuje się mleko krowie (mozzarella fior di latte). Z łatwością mozzarellą możesz przygotować w swoim domu. Potrzebujesz do tego zaledwie 2 prostych składników: tłustego mleka i octu spirytusowego.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Domowa mozzarella
Składniki
- 2 litry świeżego tłustego mleka
- 5 łyżek octu spirytusowego 10%
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
Świeże, tłuste mleko przelej do garnka. Włóż termometr do środka i podgrzewaj, aż płyn osiągnie temperaturę 46 stopni Celsjusza. Następnie wlej ocet spirytusowy i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj aż zaczną powstawać grudki.
Przy pomocy sitka odsącz serwatkę od sera. Drewnianą łyżką dodatkowo odciśnij nadmiar płynu. Następnie uformuj kulkę, cały czas wyciskając nadmiar wody.
Kulkę serową przełóż do miski. Odlaną serwatkę podgrzej do temperatury 70 stopni Celsjusza i dodaj do niej łyżkę soli. Zalej ciepłą serwatką serową kulkę. Namaczaj chwilę, przewracając se łopatką. Następnie wyjmij mozzarellę i odciśnij nadmiar serwatki. Uformowaną kulkę wrzuć do zimnej wody.
Pyszna, prawdziwa mozzarella jest już gotowa. Podaj ją w towarzystwie soczystych pomidorów i zajadaj ze smakiem. Jak sam widzisz- stworzenie prostego, smacznego i domowego sera jest naprawdę proste. Pamiętaj, że każdy nasz przepis zawiera instrukcję w formie filmiku, dzięki czemu krok po kroku możesz śledzisz przygotowania.
Smacznego!