Domowa mozzarella z dwóch składników. Błyskawiczny, przepyszny przepis bez wydawania fortuny

Domowa mozzarella to przepis na kremowy, delikatny ser na bazie tłustego mleka i octu. Wystarczą zaledwie dwa składniki,żeby zrobić domową mozzarellę

Domowa mozzarella- PysznościDomowa mozzarella- Pyszności
Ewa

Jak zrobić własny ser?

Mozzarella to ser, który nierozerwalnie kojarzy się z Włochami. Jest niezbędnym dodatkiem do pizzy, składnikiem sałatek, zapiekanek i makaronów. Jest delikatna w smaku, a jej kremowa i aksamitna konsystencja sprawia, że kochają ją wszyscy. Początkowo wytwarzana była z mleka bawolego (mozzarella di bufala campana), jednak teraz najczęściej wykorzystuje się mleko krowie (mozzarella fior di latte). Z łatwością mozzarellą możesz przygotować w swoim domu. Potrzebujesz do tego zaledwie 2 prostych składników: tłustego mleka i octu spirytusowego.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Domowa mozzarella

Składniki

  • 2 litry świeżego tłustego mleka
  • 5 łyżek octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Świeże, tłuste mleko przelej do garnka. Włóż termometr do środka i podgrzewaj, aż płyn osiągnie temperaturę 46 stopni Celsjusza. Następnie wlej ocet spirytusowy i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj aż zaczną powstawać grudki.

Domowa mozzarella- Pyszności
Domowa mozzarella- Pyszności

Przy pomocy sitka odsącz serwatkę od sera. Drewnianą łyżką dodatkowo odciśnij nadmiar płynu. Następnie uformuj kulkę, cały czas wyciskając nadmiar wody.

Domowa mozzarella- Pyszności
Domowa mozzarella- Pyszności

Kulkę serową przełóż do miski. Odlaną serwatkę podgrzej do temperatury 70 stopni Celsjusza i dodaj do niej łyżkę soli. Zalej ciepłą serwatką serową kulkę. Namaczaj chwilę, przewracając se łopatką. Następnie wyjmij mozzarellę i odciśnij nadmiar serwatki. Uformowaną kulkę wrzuć do zimnej wody.

Domowa mozzarella- Pyszności
Domowa mozzarella- Pyszności

Pyszna, prawdziwa mozzarella jest już gotowa. Podaj ją w towarzystwie soczystych pomidorów i zajadaj ze smakiem.  Jak sam widzisz- stworzenie prostego, smacznego i domowego sera jest naprawdę proste. Pamiętaj, że każdy nasz przepis zawiera instrukcję w formie filmiku, dzięki czemu krok po kroku możesz śledzisz przygotowania.

Smacznego!

Obrazek
Domowa mozzarella- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"