PrzepisDo czego wykorzystać ser ricotta? Sprawdzone pomysły na dania

Do czego wykorzystać ser ricotta? Sprawdzone pomysły na dania

Obok parmezanu i mozzarelli, ricotta stanowi podstawę włoskiej kuchni. Ser o gładkiej konsystencji oraz delikatnym smaku jest produktem bardzo uniwersalnym, świetnie komponuje się ze słodkimi i słonymi składnikami. Oto kilka ciekawych propozycji z ricottą w roli głównej.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

16.01.2023 10:00

Ricotta jako składnik włoskiego pesto

Pyszny dodatek do makaronu, smaczne smarowidło na kanapki, ciekawe urozmaicenie dań z ryb czy drobiu – pesto można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. W tradycyjnym przepisie jedynym stosowanym serem jest parmezan, ale ricotta doda mu jeszcze więcej walorów smakowych.

Zadanie jest proste: wystarczy zmiksować ricottę, suszone pomidory w oleju, świeżą bazylię (po pół szklanki), świeżo starty parmezan (5 łyżek), oliwę z oliwek (3-4 łyżki), posiekany czosnek (1-2 ząbki). Na koniec pesto doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Ser ricotta jako baza pankejków

Pulchne naleśniki są kojarzone z kuchnią amerykańską, ale ich pyszną wersję przyrządzimy też z dodatkiem słynnego włoskiego serka. Ricotta musi być jednak dobrej jakości. Szklankę ricotty, którą ucieramy z żółtkami (2), mlekiem (3/4 szklanki) oraz ekstraktem waniliowym (pół łyżeczki). Następnie dosypujemy przesianą mąkę pszenną (szklanka), proszek do pieczenia (łyżeczka), cukier puder (3 łyżki) oraz szczyptę soli. Mieszamy, aż do połączenia składników i uzyskania dość gęstej masy. Dwa białka ubijamy na pianę, którą dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.

Masę wylewamy porcjami na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym. Gdy pankejki nabiorą złotego koloru, a na ich powierzchni pojawią się bąbelki, przewracamy na drugą stronę. Serwujemy je po amerykańsku – z syropem klonowym i roztopionym masłem. Świetnie smakują również z owocami czy bitą śmietaną.

Pyszności - fot. Adobe Stock
Pyszności - fot. Adobe Stock

Lody z ricotty

Ricotta może być bazą pysznych lodów. Do ich przygotowania lepiej wykorzystać ricottę wyrabianą z mleka krowiego niż koziego, znacznie delikatniejszą w smaku.

W jednej misce ubijamy ricottę (szklanka) ze słodzonym mlekiem skondensowanym (250 g), w drugiej schłodzoną wcześniej śmietanę kremówkę (300 g), aż do uzyskania sztywnej piany. Następnie wszystko łączymy, dodajemy posiekaną czekoladę lub chipsy czekoladowe (100 g), mieszamy, przekładamy do foremek i schładzamy. Najlepiej skorzystać ze specjalnej maszynki do lodów, która zapewni naszemu deserowi idealną konsystencję. Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia, umieszczamy lody w zamrażalniku, co pół godziny wyjmując i miksując, aby rozbić zawiązujące się kryształki lodu. Lody wyjmujemy z zamrażarki 10-15 minut przed podaniem, aby trochę zmiękły.

Gnocchi z ricottą

Polacy mają kopytka, zaś Włosi od wieków zajadają się kluseczkami przyrządzanymi z ugotowanych ziemniaków. Jednak pyszne gnocchi można też przyrządzić bez kartofli, za to z… ricottą.

Do miski przekładamy świeżą ricottę (250 g), starty parmezan (75 g), całe jajko i żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną (3/4 szklanki), wyrabiamy na dość gładką masę, którą następnie formujemy w wałki i kroimy na małe kawałki. Formujemy z nich kluseczki, dociskając widelcem, by uzyskać ładny wzór. Wrzucamy partiami do garnka z wrzącą i osoloną wodą, odcedzając, gdy gnocchi wypłyną na powierzchnię (po około 2-3 minutach).

Kluseczki świetnie smakują z sosem maślanym – masło (4 łyżki) rozgrzewamy na patelni, a gdy zbrązowieje, doprawiamy solą i pieprzem, po czym polewamy ugotowane gnocchi.

Sos z ricotty do makaronu

Ricotta świetnie nadaje się do przygotowywania rozmaitych sosów, choćby cytrynowego, który będzie dobrym towarzystwem dla wszelkiego rodzaju makaronów: spaghetti, linguine, penne czy fusilli.

Ricottę (szklanka) przekładamy do miski, dodajemy świeżo starty parmezan (4-5 łyżek), sok wyciśnięty z cytryny oraz startą z niej skórkę, oliwę z oliwek (łyżka) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (1-2 ząbki). Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Sos dodajemy do ugotowanego makaronu, razem ze zblanszowanym szpinakiem oraz wodą z gotowania makaronu (około pół szklanki). Chwilkę podgrzewamy, po czym wykładamy na talerze, posypując tartym parmezanem, a dla zaostrzenia smaku także płatkami chili.

Autor: Rafał Natorski

Zobacz również przepis na chrupiące bruschetty z burratą i pomidorkami. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube.

Wybrane dla Ciebie