Domowe tuszonki ze słoika. Sklepowe konserwy nie mają przy nich szans

Tuszonki, czyli domowe konserwy mięsne, stają się znowu modne. Nowy trend wywołuje duży uśmiech na twarzach naszych rodziców i dziadków, którzy doskonale znają takie przetwory z czasów swojego dzieciństwa. Niestety konserwy mięsne, które zazwyczaj są dostępne w sklepach, nie zachwycają jakością składników. W domu możesz przygotować tuszonkę z górnej półki.

Domowa tuszonkaDomowa tuszonka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zaletą domowej konserwy jest długi okres przydatności do spożycia. Mięso zawekowane w słoiku przetrwa w lodówce nawet przez 3 miesiące. Jeśli poddasz je tyndalizacji, wytrzyma nawet dłużej w zwykłej kuchennej szafce. Taka konserwa świetnie smakuje z tradycyjnym mocno wypieczonym pieczywem. Możesz przygotować z niej zupę lub pyszny farsz do pierogów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe

Pasteryzacja vs tyndalizacja

Pasteryzacja to sposób na konserwację żywności poprzez podgrzewanie gotowych produktów w wysokiej temperaturze. W wyniku tego procesu zostają zniszczone bakterie, które są odpowiedzialne za psucie się żywności.

Większość przetworów warzywnych wymaga jednokrotnej pasteryzacji, jednak w przypadku mięsa nie jest to wystarczające. Konserwy mięsne, a także zupy na wywarach mięsnych lub z mięsną wkładką, należy kilkukrotnie poddać działaniu wysokiej temperatury. Kilkukrotna pasteryzacja nazywana jest tyndalizacją.

Zacznij od przygotowania słoików na tuszonkę

Jeżeli korzystasz ze słoików, w których były już przechowywane przetwory, dołóż wszelkich starań, aby dokładnie je umyć i wyparzyć. Sprawdź pokrywki, czy nie mają uszczerbień. Ważne jest, aby po zakręceniu były w pełni szczelne. Następnie dokładnie wysusz zarówno słoiki, jak i pokrywki.

Jak zrobić domową konserwę z mięsa wieprzowego?

Aby przygotować 6 słoików z tuszonką o pojemności 400 ml, potrzebujesz:

  • 2 kg mięsa wieprzowego – możesz wybrać łopatkę lub szynkę,
  • 10 g soli,
  • 5 g pieprzu,
  • 5 g mielonej kolendry,
  • 5 g suszonego czosnku,
  • 5 g majeranku,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe, 100 ml wody.

Przepis na tuszonkę wieprzową w 5 krokach

Krok 1. Umyj mięso i oczyść ze ścięgien. Pokrój w grubą kostkę o długości boku ok. 4-5 cm. Mięso przełóż do dużego zamykanego pojemnika lub woreczka strunowego. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, kolendrę, czosnek, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Natrzyj mięso, zamknij pojemnik lub woreczek i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Krok 2. Do zamarynowanego mięsa dodaj 100 ml wody. Wymieszaj, a następnie nałóż mięso razem z zalewą do przygotowanych wcześniej słoików. Wypełnij je do ¾ wysokości, zostawiając miejsce na tłuszcz, który wytrąci się podczas gotowania.

Krok 3. Duży garnek wyłóż czystą bawełnianą ściereczką. Ułóż na niej słoiki w taki sposób, aby nie stykały się ściankami. Następnie zalej je wodą tak, aby były w niej całkowicie zanurzone.

Krok 4. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj dalej przez 5 godzin. Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody. Gdy spadnie, dolej wrzątku. Po 5 godzinach ostrożnie wyjmij słoiki z tuszonką i odstaw do ostygnięcia. Jeśli planujesz przechowywać konserwę poza lodówką, powtórz proces pasteryzacji jeszcze 2 razy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej