PrzepisPrzekąskiDomowe tuszonki ze słoika. Sklepowe konserwy nie mają przy nich szans

Domowe tuszonki ze słoika. Sklepowe konserwy nie mają przy nich szans

Tuszonki, czyli domowe konserwy mięsne, stają się znowu modne. Nowy trend wywołuje duży uśmiech na twarzach naszych rodziców i dziadków, którzy doskonale znają takie przetwory z czasów swojego dzieciństwa. Niestety konserwy mięsne, które zazwyczaj są dostępne w sklepach, nie zachwycają jakością składników. W domu możesz przygotować tuszonkę z górnej półki.

Domowa tuszonka
Domowa tuszonka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zaletą domowej konserwy jest długi okres przydatności do spożycia. Mięso zawekowane w słoiku przetrwa w lodówce nawet przez 3 miesiące. Jeśli poddasz je tyndalizacji, wytrzyma nawet dłużej w zwykłej kuchennej szafce. Taka konserwa świetnie smakuje z tradycyjnym mocno wypieczonym pieczywem. Możesz przygotować z niej zupę lub pyszny farsz do pierogów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe

Pasteryzacja vs tyndalizacja

Pasteryzacja to sposób na konserwację żywności poprzez podgrzewanie gotowych produktów w wysokiej temperaturze. W wyniku tego procesu zostają zniszczone bakterie, które są odpowiedzialne za psucie się żywności.

Większość przetworów warzywnych wymaga jednokrotnej pasteryzacji, jednak w przypadku mięsa nie jest to wystarczające. Konserwy mięsne, a także zupy na wywarach mięsnych lub z mięsną wkładką, należy kilkukrotnie poddać działaniu wysokiej temperatury. Kilkukrotna pasteryzacja nazywana jest tyndalizacją.

Zacznij od przygotowania słoików na tuszonkę

Jeżeli korzystasz ze słoików, w których były już przechowywane przetwory, dołóż wszelkich starań, aby dokładnie je umyć i wyparzyć. Sprawdź pokrywki, czy nie mają uszczerbień. Ważne jest, aby po zakręceniu były w pełni szczelne. Następnie dokładnie wysusz zarówno słoiki, jak i pokrywki.

Jak zrobić domową konserwę z mięsa wieprzowego?

Aby przygotować 6 słoików z tuszonką o pojemności 400 ml, potrzebujesz:

  • 2 kg mięsa wieprzowego – możesz wybrać łopatkę lub szynkę,
  • 10 g soli,
  • 5 g pieprzu,
  • 5 g mielonej kolendry,
  • 5 g suszonego czosnku,
  • 5 g majeranku,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe, 100 ml wody.

Przepis na tuszonkę wieprzową w 5 krokach

Krok 1. Umyj mięso i oczyść ze ścięgien. Pokrój w grubą kostkę o długości boku ok. 4-5 cm. Mięso przełóż do dużego zamykanego pojemnika lub woreczka strunowego. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, kolendrę, czosnek, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Natrzyj mięso, zamknij pojemnik lub woreczek i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Krok 2. Do zamarynowanego mięsa dodaj 100 ml wody. Wymieszaj, a następnie nałóż mięso razem z zalewą do przygotowanych wcześniej słoików. Wypełnij je do ¾ wysokości, zostawiając miejsce na tłuszcz, który wytrąci się podczas gotowania.

Krok 3. Duży garnek wyłóż czystą bawełnianą ściereczką. Ułóż na niej słoiki w taki sposób, aby nie stykały się ściankami. Następnie zalej je wodą tak, aby były w niej całkowicie zanurzone.

Krok 4. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj dalej przez 5 godzin. Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody. Gdy spadnie, dolej wrzątku. Po 5 godzinach ostrożnie wyjmij słoiki z tuszonką i odstaw do ostygnięcia. Jeśli planujesz przechowywać konserwę poza lodówką, powtórz proces pasteryzacji jeszcze 2 razy.

Wybrane dla Ciebie