Domowe tuszonki ze słoika. Sklepowe konserwy nie mają przy nich szans
Tuszonki, czyli domowe konserwy mięsne, stają się znowu modne. Nowy trend wywołuje duży uśmiech na twarzach naszych rodziców i dziadków, którzy doskonale znają takie przetwory z czasów swojego dzieciństwa. Niestety konserwy mięsne, które zazwyczaj są dostępne w sklepach, nie zachwycają jakością składników. W domu możesz przygotować tuszonkę z górnej półki.
Zaletą domowej konserwy jest długi okres przydatności do spożycia. Mięso zawekowane w słoiku przetrwa w lodówce nawet przez 3 miesiące. Jeśli poddasz je tyndalizacji, wytrzyma nawet dłużej w zwykłej kuchennej szafce. Taka konserwa świetnie smakuje z tradycyjnym mocno wypieczonym pieczywem. Możesz przygotować z niej zupę lub pyszny farsz do pierogów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe
Pasteryzacja vs tyndalizacja
Pasteryzacja to sposób na konserwację żywności poprzez podgrzewanie gotowych produktów w wysokiej temperaturze. W wyniku tego procesu zostają zniszczone bakterie, które są odpowiedzialne za psucie się żywności.
Większość przetworów warzywnych wymaga jednokrotnej pasteryzacji, jednak w przypadku mięsa nie jest to wystarczające. Konserwy mięsne, a także zupy na wywarach mięsnych lub z mięsną wkładką, należy kilkukrotnie poddać działaniu wysokiej temperatury. Kilkukrotna pasteryzacja nazywana jest tyndalizacją.
Zacznij od przygotowania słoików na tuszonkę
Jeżeli korzystasz ze słoików, w których były już przechowywane przetwory, dołóż wszelkich starań, aby dokładnie je umyć i wyparzyć. Sprawdź pokrywki, czy nie mają uszczerbień. Ważne jest, aby po zakręceniu były w pełni szczelne. Następnie dokładnie wysusz zarówno słoiki, jak i pokrywki.
Jak zrobić domową konserwę z mięsa wieprzowego?
Aby przygotować 6 słoików z tuszonką o pojemności 400 ml, potrzebujesz:
- 2 kg mięsa wieprzowego – możesz wybrać łopatkę lub szynkę,
- 10 g soli,
- 5 g pieprzu,
- 5 g mielonej kolendry,
- 5 g suszonego czosnku,
- 5 g majeranku,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe, 100 ml wody.
Przepis na tuszonkę wieprzową w 5 krokach
Krok 1. Umyj mięso i oczyść ze ścięgien. Pokrój w grubą kostkę o długości boku ok. 4-5 cm. Mięso przełóż do dużego zamykanego pojemnika lub woreczka strunowego. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, kolendrę, czosnek, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Natrzyj mięso, zamknij pojemnik lub woreczek i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 2. Do zamarynowanego mięsa dodaj 100 ml wody. Wymieszaj, a następnie nałóż mięso razem z zalewą do przygotowanych wcześniej słoików. Wypełnij je do ¾ wysokości, zostawiając miejsce na tłuszcz, który wytrąci się podczas gotowania.
Krok 3. Duży garnek wyłóż czystą bawełnianą ściereczką. Ułóż na niej słoiki w taki sposób, aby nie stykały się ściankami. Następnie zalej je wodą tak, aby były w niej całkowicie zanurzone.
Krok 4. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj dalej przez 5 godzin. Co jakiś czas sprawdzaj poziom wody. Gdy spadnie, dolej wrzątku. Po 5 godzinach ostrożnie wyjmij słoiki z tuszonką i odstaw do ostygnięcia. Jeśli planujesz przechowywać konserwę poza lodówką, powtórz proces pasteryzacji jeszcze 2 razy.