Sąsiadka pokazała mi suchy sposób na pasteryzowanie przetworów. Już nie gotuję słoików w garnku
Moja sąsiadka za jednym razem jest w stanie zapasteryzować kilkanaście słoików. Kiedy zapytałam jej, gdzie kupuje tak duże garnki, by wszystko pomieścić, prychnęła śmiechem. Okazało się, że już od dawna stosuje inną, ale równie skuteczną metodę.
18.09.2024 13:41
Pasteryzacja to proces, w którym żywność poddawana jest obróbce termicznej. Dzięki temu produkty spożywcze mogą być przechowywane przez dłuższy czas, a aktywność mikroorganizmów, takich jak bakterie, drożdże i pleśnie, zostaje znacznie ograniczona. W domowych warunkach słoiki pasteryzowane są zazwyczaj przy użyciu garnka z wrzątkiem, jednak ostatnio na popularności zyskuje alternatywna, jeszcze prostsza metoda.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym jest pasteryzacja na sucho?
Pasteryzacja na sucho jest niczym innym jak metodą konserwacji przy użyciu piekarnika. Jak nazwa wskazuje, taki rodzaj pasteryzacji nie wymaga użycia wody, temperaturę zapewnią nam grzałki w urządzeniu. Jak jednak zabrać się za pasteryzację na sucho, by mieć pewność, że przetwory są dobrze zakonserwowane?
Chcą dobrze przygotować się do pasteryzacji na sucho, należy zadbać o kilka szczegółów. Po pierwsze - do pasteryzacji w piekarniku nadają się wyłącznie słoiki twist-off, czyli klasyczne z zakrętką. Wszelkiego rodzaju naczynia z elastyczną gumą czy uszczelkami gumowymi mogą nie być dostosowane do tak wysokich temperatur. Po drugie - słoiki nie mogą być uszkodzone, nawet draśnięte. To oczywista oczywistość dla każdego, kto robi przetwory w domu. Jednak przed pasteryzacją w piekarniku na sucho należy zwrócić na to szczególną uwagę. Warto również pamiętać o tym, by nie wypełniać przetworami słoików do samego końca. Zostawić należy ok. 3 cm wolnej przestrzeni.
Jak pasteryzować na sucho w piekarniku? Instrukcja krok po kroku
- Przygotowane i zakręcone (słoików do pasteryzacji na sucho nie musisz mocno zakręcać) słoiki z przetworami ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub ściereczką. Słoiki rozstaw tak, by nie stykały się sobą i ze ściankami pieca. Co ważne, słoiki układaj zakrętką do góry.
- Kolejną istotną kwestią jest temperatura pasteryzowania. Przy pasteryzacji na sucho w piekarniku sprawdza się ta sama metoda, co w przypadku klasycznej pasteryzacji w garnku. Tak więc chłodne przetwory pasteryzujemy od chłodnej wody lub zaczynając w chłodnym piekarniku, a gorące od gorącej wody i w rozgrzanym piekarniku.
- Jeśli przetwory wstawiasz do gorącego piekarnika, rozgrzej najpierw urządzenie do 120 st. C (bez termoobiegu). Z kolei jeśli pasteryzujesz zimne przetwory, najpierw włóż blachę do piekarnika, a następnie ustaw piekarnik na tę samą temperaturę.
- Jak wtedy liczyć czas pasteryzacji? W przypadku rozgrzanego piekarnika sprawa jest prosta: to ok. pół godziny od włożenia blachy ze słoikami. Jeśli jednak pasteryzujesz od zimnego pieca, 30 minut liczymy od momentu rozgrzania urządzenia. Większość nowoczesnych piekarników posiada lampkę, która gaśnie, kiedy urządzenie osiągnęło daną temperaturę. Te najbardziej nowoczesne informują o tym na wyświetlaczu.
- Po upływie wskazanego czasu słoiki pozostawiamy w piekarniku na 30 minut przy uchylonych drzwiczkach. Gdy ostygną, wystarczy domknąć szczelnie nakrętki i ustawić słoiki do góry dnem na 24 godziny. Po tym czasie należy schować przetwory w miejscu zaciemnionym i chłodnym.