Sąsiadka pokazała mi suchy sposób na pasteryzowanie przetworów. Już nie gotuję słoików w garnku

Moja sąsiadka za jednym razem jest w stanie zapasteryzować kilkanaście słoików. Kiedy zapytałam jej, gdzie kupuje tak duże garnki, by wszystko pomieścić, prychnęła śmiechem. Okazało się, że już od dawna stosuje inną, ale równie skuteczną metodę.

Pasteryzacja na sucho to skuteczna metoda konserwowania żywnościPasteryzacja na sucho to skuteczna metoda konserwowania żywności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

Pasteryzacja to proces, w którym żywność poddawana jest obróbce termicznej. Dzięki temu produkty spożywcze mogą być przechowywane przez dłuższy czas, a aktywność mikroorganizmów, takich jak bakterie, drożdże i pleśnie, zostaje znacznie ograniczona. W domowych warunkach słoiki pasteryzowane są zazwyczaj przy użyciu garnka z wrzątkiem, jednak ostatnio na popularności zyskuje alternatywna, jeszcze prostsza metoda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ketchup z cukinii bije na głowę pomidorowy. Przygotuj zapas na zimę

Czym jest pasteryzacja na sucho?

Pasteryzacja na sucho jest niczym innym jak metodą konserwacji przy użyciu piekarnika. Jak nazwa wskazuje, taki rodzaj pasteryzacji nie wymaga użycia wody, temperaturę zapewnią nam grzałki w urządzeniu. Jak jednak zabrać się za pasteryzację na sucho, by mieć pewność, że przetwory są dobrze zakonserwowane?

Chcą dobrze przygotować się do pasteryzacji na sucho, należy zadbać o kilka szczegółów. Po pierwsze - do pasteryzacji w piekarniku nadają się wyłącznie słoiki twist-off, czyli klasyczne z zakrętką. Wszelkiego rodzaju naczynia z elastyczną gumą czy uszczelkami gumowymi mogą nie być dostosowane do tak wysokich temperatur. Po drugie - słoiki nie mogą być uszkodzone, nawet draśnięte. To oczywista oczywistość dla każdego, kto robi przetwory w domu. Jednak przed pasteryzacją w piekarniku na sucho należy zwrócić na to szczególną uwagę. Warto również pamiętać o tym, by nie wypełniać przetworami słoików do samego końca. Zostawić należy ok. 3 cm wolnej przestrzeni.

Domowej roboty przetwory to ozdoba spiżarni
Domowej roboty przetwory to ozdoba spiżarni © Canva | helovi

Jak pasteryzować na sucho w piekarniku? Instrukcja krok po kroku

  1. Przygotowane i zakręcone (słoików do pasteryzacji na sucho nie musisz mocno zakręcać) słoiki z przetworami ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub ściereczką. Słoiki rozstaw tak, by nie stykały się sobą i ze ściankami pieca. Co ważne, słoiki układaj zakrętką do góry.
  2. Kolejną istotną kwestią jest temperatura pasteryzowania. Przy pasteryzacji na sucho w piekarniku sprawdza się ta sama metoda, co w przypadku klasycznej pasteryzacji w garnku. Tak więc chłodne przetwory pasteryzujemy od chłodnej wody lub zaczynając w chłodnym piekarniku, a gorące od gorącej wody i w rozgrzanym piekarniku.
  3. Jeśli przetwory wstawiasz do gorącego piekarnika, rozgrzej najpierw urządzenie do 120 st. C (bez termoobiegu). Z kolei jeśli pasteryzujesz zimne przetwory, najpierw włóż blachę do piekarnika, a następnie ustaw piekarnik na tę samą temperaturę.
  4. Jak wtedy liczyć czas pasteryzacji? W przypadku rozgrzanego piekarnika sprawa jest prosta: to ok. pół godziny od włożenia blachy ze słoikami. Jeśli jednak pasteryzujesz od zimnego pieca, 30 minut liczymy od momentu rozgrzania urządzenia. Większość nowoczesnych piekarników posiada lampkę, która gaśnie, kiedy urządzenie osiągnęło daną temperaturę. Te najbardziej nowoczesne informują o tym na wyświetlaczu.
  5. Po upływie wskazanego czasu słoiki pozostawiamy w piekarniku na 30 minut przy uchylonych drzwiczkach. Gdy ostygną, wystarczy domknąć szczelnie nakrętki i ustawić słoiki do góry dnem na 24 godziny. Po tym czasie należy schować przetwory w miejscu zaciemnionym i chłodnym.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej