12 pomysłów na domowe przetwory, których nie może zabraknąć w Twojej spiżarni

Trzeba korzystać z pysznych warzyw i owoców, póki jeszcze są dostępne w naszych ogrodach na ryneczkach. Świetnym pomysłem jest zamknięcie ich w słoiki i delektowanie się smakiem domowych przetworów jesienią i zimą.

Obrazek
Ewa

#1 Marynowane pomidorki

Małe, koktajlowe pomidorki i ostre papryczki to połączenie idealne. Będą świetną przekąską na chłodne wieczory!

Obrazek

#2 Czerwone buraczki

Kto nie kocha buraków? To prawdziwa bomba witamin i zdrowia. No i przede wszystkim super smaczny dodatek do obiadu!

Obrazek

#3 Dynia ze słoika

Dynia coraz częściej gości w naszych domach, nie tylko jako zupa krem. Zamknij ją w słoiku w przepysznej marynacie!

Obrazek

#4 Kiszone ogórki

Chociaż tyle ile osób, tyle przepisów na ogórki, to my w szczególności polecamy przepis Karola Okrasy. Na samą myśl cieknie ślinka!

Obrazek

#5 Marynowana cebula

Idealna przekąska na imprezę i nietypowy dodatek w Twojej kuchni. Marynowana czerwona cebula to must have tej zimy!

Obrazek

#6 Dżem z papryczek chilli

Idealny do deski serów! Smak, którym zachwycisz swoich gości!

Obrazek

#7 Ogórki w marynacie meksykańskiej na ostro

Wyrazisty smak i chrupiące warzywa- czego chcieć więcej?

Obrazek

#8 Ketchup z cukinii

To nasze odkrycie ostatnich miesięcy! Pyszny zamiennik klasycznego ketchupu.

Obrazek

#9 Domowy dżem malinowy

Chłodne wieczory będą smakowały lepiej w towarzystwie naleśników z domowym dżemem malinowym. Wspomnienie lata zamknięte w słoiczku!

Obrazek

#10 Surówka z marynowanej marchewki

Pasuje do wielu dań i jest mega prosta w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?

Obrazek

#11 Ogórki w zalewie gyros

Od pierwszego kęsa pokocha je cała Twoja rodzina. Pyszna odmiana dla standardowych przetworów z ogórków!

Obrazek

#12 Sałatka szewdzka

Absolutny klasyk, bez którego nasza spiżarnia nie byłaby pełna :)

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej