Najlepsze ogórki na zupę ogórkową. Robię tak, jak nauczyła mnie babcia

Kwaśna, sycąca i pyszna zupa ogórkowa to jeden z klasyków polskiej kuchni. Latem najczęściej robi się ją na lekkim bulionie z wykorzystaniem świeżo startych ogórków kiszonych. Z kolei w chłodniejsze miesiące gotuje się ją na rosole i wykorzystuje wtedy ogórki "z zapasów". Aby przyspieszyć obiad, na zimę zawsze przygotowuję przecier z ogórków. Moja babcia pokazała mi na to najlepszy patent.

Ogórki kiszone na zupę ogórkowąOgórki kiszone na zupę ogórkową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska
SKOMENTUJ

Orzeźwiający smak i bogactwo składników sprawiają, że zupa ogórkowa jest idealnym daniem na każdą okazję. Podstawa to oczywiście kiszone ogórki, ale nie mniej ważna jest forma, w jakiej je dodajemy do garnka. Kiedy mam więcej czasu po prosto tarkuję je przed gotowaniem, ale wolę być przygotowana zawczasu na szybkie gotowanie. Do tego przydają się słoiki z domowym przecierem. W czym tkwi ich sekret?

Przecier z ogórków kiszonych na zupę ogórkową

Zapasy słoikowe to najlepsza forma na zachowanie smaku sezonowych produktów. Jednocześnie to sposób, by przygotować domowe półprodukty, które przyśpieszą proces gotowania ogórkowej. Pierwszy krok to przyrządzenie klasycznych ogórków kiszonych. Do ich przygotowania zawsze używam świeżego kopru, ząbków czosnku, korzenia i liści chrzanu, a także — jeśli mam pod ręką — liści porzeczki i liście wiśni. Po dobrym ukiszeniu wystarczy je zetrzeć na tarce do jarzyn, zostawiając sok, który przy okazji z nich może zostać. Potem wystarczy tylko dobrze je zabezpieczyć, aby nie spleśniały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chłodnik z ogórków małosolnych to hit tego lata. Zapomnisz o innych zupach

Jak pasteryzować przecier z ogórków?

Starte ogórki przekładam do wyparzonych słoików, zalewając niewielką ilością soku. Zakręcam dobrze wysuszonymi zakrętkami. Wkładam do garnka z gotującą się wodą (do mniej więcej 4/5 wysokości słoików w wodzie) i gotuję 10 minut. Po tym czasie odwracam do góry dnem, nakrywam ściereczką i czekam aż ostygną. Zapasteryzowane słoiki podpisuję i wstawiam do spiżarni. Z takim dodatkiem moja zupa ogórkowa smakuje jak u babci!

Wybrane dla Ciebie

Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki