PoradyNajlepsze ogórki na zupę ogórkową. Robię tak, jak nauczyła mnie babcia

Najlepsze ogórki na zupę ogórkową. Robię tak, jak nauczyła mnie babcia

Ogórki kiszone na zupę ogórkową
Ogórki kiszone na zupę ogórkową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

06.08.2024 17:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kwaśna, sycąca i pyszna zupa ogórkowa to jeden z klasyków polskiej kuchni. Latem najczęściej robi się ją na lekkim bulionie z wykorzystaniem świeżo startych ogórków kiszonych. Z kolei w chłodniejsze miesiące gotuje się ją na rosole i wykorzystuje wtedy ogórki "z zapasów". Aby przyspieszyć obiad, na zimę zawsze przygotowuję przecier z ogórków. Moja babcia pokazała mi na to najlepszy patent.

Orzeźwiający smak i bogactwo składników sprawiają, że zupa ogórkowa jest idealnym daniem na każdą okazję. Podstawa to oczywiście kiszone ogórki, ale nie mniej ważna jest forma, w jakiej je dodajemy do garnka. Kiedy mam więcej czasu po prosto tarkuję je przed gotowaniem, ale wolę być przygotowana zawczasu na szybkie gotowanie. Do tego przydają się słoiki z domowym przecierem. W czym tkwi ich sekret?

Przecier z ogórków kiszonych na zupę ogórkową

Zapasy słoikowe to najlepsza forma na zachowanie smaku sezonowych produktów. Jednocześnie to sposób, by przygotować domowe półprodukty, które przyśpieszą proces gotowania ogórkowej. Pierwszy krok to przyrządzenie klasycznych ogórków kiszonych. Do ich przygotowania zawsze używam świeżego kopru, ząbków czosnku, korzenia i liści chrzanu, a także — jeśli mam pod ręką — liści porzeczki i liście wiśni. Po dobrym ukiszeniu wystarczy je zetrzeć na tarce do jarzyn, zostawiając sok, który przy okazji z nich może zostać. Potem wystarczy tylko dobrze je zabezpieczyć, aby nie spleśniały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak pasteryzować przecier z ogórków?

Starte ogórki przekładam do wyparzonych słoików, zalewając niewielką ilością soku. Zakręcam dobrze wysuszonymi zakrętkami. Wkładam do garnka z gotującą się wodą (do mniej więcej 4/5 wysokości słoików w wodzie) i gotuję 10 minut. Po tym czasie odwracam do góry dnem, nakrywam ściereczką i czekam aż ostygną. Zapasteryzowane słoiki podpisuję i wstawiam do spiżarni. Z takim dodatkiem moja zupa ogórkowa smakuje jak u babci!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także