Większość trzyma tam blachy do pieczenia. Szuflada pod piekarnikiem ma zupełnie inne zastosowanie

Piekarnik jest nieodzownym elementem każdej kuchni, zwłaszcza dla miłośników domowych wypieków. Choć mogłoby się wydawać, że każdy potrafi go obsługiwać, wiele osób nie zna wszystkich jego funkcji. Jedną z nich skrywa szuflada, która znajduje się pod piekarnikiem. Zwykle służy do przechowywania blach, ale może zdecydowanie więcej.

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem? Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?
Źródło zdjęć: © Pyszności | mat. redakcji

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jakie jest właściwe zastosowanie szuflady znajdującej się pod piekarnikiem? Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z jej faktycznego przeznaczenia, używając jej jedynie do przechowywania blach do pieczenia. To powszechny błąd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pita z kurczakiem, warzywami i domowym sosie tzatziki

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

Większość piekarników wyposażona jest w szufladę, która znajduje się pod urządzeniem. Zwykle przechowujemy w niej akcesoria do pieczenia, np. blachy, pędzelki, ruszty i inne tego typu gadżety. Jest to pewien sposób na zagospodarowanie przestrzeni, zwłaszcza w małych kuchniach. Warto jednak wiedzieć, że pojemnik ten, który fachowo jest określany szufladą grzewczą, posiada bardzo ważną funkcję. Niejednej osobie może ułatwić gotowanie.

Szuflada grzewcza, zgodnie z nazwą, służy do podgrzewania oraz utrzymywania ciepła już przygotowanego jedzenia. Może utrzymać temperaturę w zakresie od 40 do 75 stopni Celsjusza. Dzięki niej mamy możliwość serwowania dwóch ciepłych dań, przygotowanych jedno po drugim, w tym samym czasie. Szuflada grzewcza sprawdza się również idealnie do podgrzewania naczyń, co pozwala na podanie potraw na ciepłych talerzach.

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?
Do czego służy szuflada pod piekarnikiem? © Canva | Curtis Adams

Jak dbać o czystość szuflady pod piekarnikiem?

Chcąc w pełni wykorzystać potencjał tej funkcji, trzeba dbać o czystość szuflady pod piekarnikiem. Jest to istotne, ponieważ ma bezpośredni kontakt z jedzeniem. Regularne czyszczenie piekarnika oraz szuflady pomoże zachować smak potraw i odpowiednią higienę. Nie zaleca się jednak korzystania z silnych detergentów.

Idealnym rozwiązaniem są domowe środki, takie jak roztwór wody z octem w proporcji 1:1. Wystarczy przetrzeć wnętrze szuflady ściereczką namoczoną w tej mieszance. W przypadku silniejszych zabrudzeń jak zaschnięty tłuszcz można użyć sody oczyszczonej. Wystarczy posypać brud sodą, zwilżyć wodą i pozostawić na kilka minut, a następnie przemyć ciepłą wodą. W ten sposób brud powinien zniknąć z łatwością.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟