Większość trzyma tam blachy do pieczenia. Szuflada pod piekarnikiem ma zupełnie inne zastosowanie

Piekarnik jest nieodzownym elementem każdej kuchni, zwłaszcza dla miłośników domowych wypieków. Choć mogłoby się wydawać, że każdy potrafi go obsługiwać, wiele osób nie zna wszystkich jego funkcji. Jedną z nich skrywa szuflada, która znajduje się pod piekarnikiem. Zwykle służy do przechowywania blach, ale może zdecydowanie więcej.

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem? Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?
Źródło zdjęć: © Pyszności | mat. redakcji

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jakie jest właściwe zastosowanie szuflady znajdującej się pod piekarnikiem? Wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z jej faktycznego przeznaczenia, używając jej jedynie do przechowywania blach do pieczenia. To powszechny błąd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pita z kurczakiem, warzywami i domowym sosie tzatziki

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

Większość piekarników wyposażona jest w szufladę, która znajduje się pod urządzeniem. Zwykle przechowujemy w niej akcesoria do pieczenia, np. blachy, pędzelki, ruszty i inne tego typu gadżety. Jest to pewien sposób na zagospodarowanie przestrzeni, zwłaszcza w małych kuchniach. Warto jednak wiedzieć, że pojemnik ten, który fachowo jest określany szufladą grzewczą, posiada bardzo ważną funkcję. Niejednej osobie może ułatwić gotowanie.

Szuflada grzewcza, zgodnie z nazwą, służy do podgrzewania oraz utrzymywania ciepła już przygotowanego jedzenia. Może utrzymać temperaturę w zakresie od 40 do 75 stopni Celsjusza. Dzięki niej mamy możliwość serwowania dwóch ciepłych dań, przygotowanych jedno po drugim, w tym samym czasie. Szuflada grzewcza sprawdza się również idealnie do podgrzewania naczyń, co pozwala na podanie potraw na ciepłych talerzach.

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?
Do czego służy szuflada pod piekarnikiem? © Canva | Curtis Adams

Jak dbać o czystość szuflady pod piekarnikiem?

Chcąc w pełni wykorzystać potencjał tej funkcji, trzeba dbać o czystość szuflady pod piekarnikiem. Jest to istotne, ponieważ ma bezpośredni kontakt z jedzeniem. Regularne czyszczenie piekarnika oraz szuflady pomoże zachować smak potraw i odpowiednią higienę. Nie zaleca się jednak korzystania z silnych detergentów.

Idealnym rozwiązaniem są domowe środki, takie jak roztwór wody z octem w proporcji 1:1. Wystarczy przetrzeć wnętrze szuflady ściereczką namoczoną w tej mieszance. W przypadku silniejszych zabrudzeń jak zaschnięty tłuszcz można użyć sody oczyszczonej. Wystarczy posypać brud sodą, zwilżyć wodą i pozostawić na kilka minut, a następnie przemyć ciepłą wodą. W ten sposób brud powinien zniknąć z łatwością.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej