Gąbka do naczyń, deska do krojenia? Największym siedliskiem bakterii w twojej kuchni jest zupełnie inne miejsce

Gąbki do mycia naczyń, ściereczki, deski do krojenia długo zajmowały szczyt niechlubnej listy kuchennych przyborów najbardziej obleganych przez bakterie. Wyniki badań wskazują jednak inne miejsce, które stanowi jeszcze większe siedlisko mikrobów.

Oto największe siedliska bakterii w twojej kuchniOto największe siedliska bakterii w twojej kuchni
Źródło zdjęć: © Canva | brebca

Dbanie o porządek w kuchni ma nie tylko charakter estetyczny. To również w miejsce, w którym przyrządzamy jedzenie, a więc higiena wydaje się tutaj nieodzowna. Od dawna wiadomo, że takie przedmioty, jak gąbki czy ściereczki oraz deski do krojenia są siedliskami bakterii. Nie są to jednak jedyne takie miejsca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowo-szpinakowe kotleciki pokochała cała moja rodzina. Znikają z talerzy w mgnieniu oka

Gdzie w kuchni jest najwięcej bakterii?

Jak wykazują badania przeprowadzone przez naukowców z Rutgers University w New Brunswick w stanie New Jersey w 2022 roku, to pojemniki na przyprawy są nośnikami największej ilości zanieczyszczeń w kuchennej przestrzeni. Co więcej, zanieczyszczenia te mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Eksperyment przeprowadzony przez naukowców dowiódł, że niespełna połowa pojemników na przyprawy (wykorzystanych w ramach badania) było skażonych salmonellą. Wyniki badań opublikowane zostały na łamach "Journal of Food Protection".

W opinii naukowców obecność salmonelli na przyprawnikach jest spowodowana pomijaniem pojemników na przyprawy podczas porządków po zakończeniu gotowania, a także niedokładnym myciem naczyń i sztućców. Akcesoria kuchenne ulegają zakażeniu w bardzo łatwy sposób - wystarczy, że przyrządzamy skażone mięso, a zanieczyszczenia obecne na naszych dłoniach wędrują później na każdy dotykany przez nas przedmiot.

"Osoby gotujące często dotykają przedmiotów, takich jak pojemniki na przyprawy, przed umyciem rąk. Bakterie następnie rozprzestrzeniają się na inne przedmioty" — wyjaśnił Donald W. Schaffner, profesor nauk o żywności na Uniwersytecie Rutgersa, współautor badania.
Największe siedliska bakterii w twojej kuchni
Największe siedliska bakterii w twojej kuchni © Pixabay

Najbardziej zanieczyszczone miejsca w kuchni

Co ciekawe, drugie miejsce w niechlubnym rankingu stworzonym przez naukowców z Rutgers University zajmuje... dozownik na mydło. Siedliskami bakterii są również zlewozmywaki, miski dla zwierząt domowych czy zbiorniki ekspresu do kawy. Warto pamiętać, że bakterie mogą się także przenosić podczas dotykania telefonów w trakcie wyszukiwania przepisów.

Podkreślenie znaczenia dezynfekcji powierzchni oraz sprzętów kuchennych jest niezbędne. Nie można zapominać o regularnej wymianie gąbek do zmywania naczyń oraz szmatek kuchennych, które również są jednym z głównych źródeł bakterii. Kolejnym istotnym aspektem jest zapobieganie zanieczyszczeniom krzyżowym. Zanieczyszczenia krzyżowe to proces, w którym drobnoustroje są przenoszone z jednego produktu, który jest zakażony, na inny produkt.

Takie sytuacje mogą wystąpić, jeśli np. naczynia, które były używane do przechowywania surowego mięsa, lub deska do krojenia, na której było krojone, zostaną później użyte do przygotowania innych produktów. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby zawsze izolować te przedmioty, zapobiegając tym samym przenoszeniu bakterii.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo