NewsyGąbka do naczyń, deska do krojenia? Największym siedliskiem bakterii w twojej kuchni jest zupełnie inne miejsce

Gąbka do naczyń, deska do krojenia? Największym siedliskiem bakterii w twojej kuchni jest zupełnie inne miejsce

Oto największe siedliska bakterii w twojej kuchni
Oto największe siedliska bakterii w twojej kuchni
Źródło zdjęć: © Canva | brebca

11.06.2024 15:09, aktual.: 11.06.2024 15:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gąbki do mycia naczyń, ściereczki, deski do krojenia długo zajmowały szczyt niechlubnej listy kuchennych przyborów najbardziej obleganych przez bakterie. Wyniki badań wskazują jednak inne miejsce, które stanowi jeszcze większe siedlisko mikrobów.

Dbanie o porządek w kuchni ma nie tylko charakter estetyczny. To również w miejsce, w którym przyrządzamy jedzenie, a więc higiena wydaje się tutaj nieodzowna. Od dawna wiadomo, że takie przedmioty, jak gąbki czy ściereczki oraz deski do krojenia są siedliskami bakterii. Nie są to jednak jedyne takie miejsca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdzie w kuchni jest najwięcej bakterii?

Jak wykazują badania przeprowadzone przez naukowców z Rutgers University w New Brunswick w stanie New Jersey w 2022 roku, to pojemniki na przyprawy są nośnikami największej ilości zanieczyszczeń w kuchennej przestrzeni. Co więcej, zanieczyszczenia te mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Eksperyment przeprowadzony przez naukowców dowiódł, że niespełna połowa pojemników na przyprawy (wykorzystanych w ramach badania) było skażonych salmonellą. Wyniki badań opublikowane zostały na łamach "Journal of Food Protection".

W opinii naukowców obecność salmonelli na przyprawnikach jest spowodowana pomijaniem pojemników na przyprawy podczas porządków po zakończeniu gotowania, a także niedokładnym myciem naczyń i sztućców. Akcesoria kuchenne ulegają zakażeniu w bardzo łatwy sposób - wystarczy, że przyrządzamy skażone mięso, a zanieczyszczenia obecne na naszych dłoniach wędrują później na każdy dotykany przez nas przedmiot.

"Osoby gotujące często dotykają przedmiotów, takich jak pojemniki na przyprawy, przed umyciem rąk. Bakterie następnie rozprzestrzeniają się na inne przedmioty" — wyjaśnił Donald W. Schaffner, profesor nauk o żywności na Uniwersytecie Rutgersa, współautor badania.
Największe siedliska bakterii w twojej kuchni
Największe siedliska bakterii w twojej kuchni © Pixabay

Najbardziej zanieczyszczone miejsca w kuchni

Co ciekawe, drugie miejsce w niechlubnym rankingu stworzonym przez naukowców z Rutgers University zajmuje... dozownik na mydło. Siedliskami bakterii są również zlewozmywaki, miski dla zwierząt domowych czy zbiorniki ekspresu do kawy. Warto pamiętać, że bakterie mogą się także przenosić podczas dotykania telefonów w trakcie wyszukiwania przepisów.

Podkreślenie znaczenia dezynfekcji powierzchni oraz sprzętów kuchennych jest niezbędne. Nie można zapominać o regularnej wymianie gąbek do zmywania naczyń oraz szmatek kuchennych, które również są jednym z głównych źródeł bakterii. Kolejnym istotnym aspektem jest zapobieganie zanieczyszczeniom krzyżowym. Zanieczyszczenia krzyżowe to proces, w którym drobnoustroje są przenoszone z jednego produktu, który jest zakażony, na inny produkt.

Takie sytuacje mogą wystąpić, jeśli np. naczynia, które były używane do przechowywania surowego mięsa, lub deska do krojenia, na której było krojone, zostaną później użyte do przygotowania innych produktów. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby zawsze izolować te przedmioty, zapobiegając tym samym przenoszeniu bakterii.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także