Gąbka do naczyń, deska do krojenia? Największym siedliskiem bakterii w twojej kuchni jest zupełnie inne miejsce

Gąbki do mycia naczyń, ściereczki, deski do krojenia długo zajmowały szczyt niechlubnej listy kuchennych przyborów najbardziej obleganych przez bakterie. Wyniki badań wskazują jednak inne miejsce, które stanowi jeszcze większe siedlisko mikrobów.

Oto największe siedliska bakterii w twojej kuchniOto największe siedliska bakterii w twojej kuchni
Źródło zdjęć: © Canva | brebca

Dbanie o porządek w kuchni ma nie tylko charakter estetyczny. To również w miejsce, w którym przyrządzamy jedzenie, a więc higiena wydaje się tutaj nieodzowna. Od dawna wiadomo, że takie przedmioty, jak gąbki czy ściereczki oraz deski do krojenia są siedliskami bakterii. Nie są to jednak jedyne takie miejsca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowo-szpinakowe kotleciki pokochała cała moja rodzina. Znikają z talerzy w mgnieniu oka

Gdzie w kuchni jest najwięcej bakterii?

Jak wykazują badania przeprowadzone przez naukowców z Rutgers University w New Brunswick w stanie New Jersey w 2022 roku, to pojemniki na przyprawy są nośnikami największej ilości zanieczyszczeń w kuchennej przestrzeni. Co więcej, zanieczyszczenia te mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Eksperyment przeprowadzony przez naukowców dowiódł, że niespełna połowa pojemników na przyprawy (wykorzystanych w ramach badania) było skażonych salmonellą. Wyniki badań opublikowane zostały na łamach "Journal of Food Protection".

W opinii naukowców obecność salmonelli na przyprawnikach jest spowodowana pomijaniem pojemników na przyprawy podczas porządków po zakończeniu gotowania, a także niedokładnym myciem naczyń i sztućców. Akcesoria kuchenne ulegają zakażeniu w bardzo łatwy sposób - wystarczy, że przyrządzamy skażone mięso, a zanieczyszczenia obecne na naszych dłoniach wędrują później na każdy dotykany przez nas przedmiot.

"Osoby gotujące często dotykają przedmiotów, takich jak pojemniki na przyprawy, przed umyciem rąk. Bakterie następnie rozprzestrzeniają się na inne przedmioty" — wyjaśnił Donald W. Schaffner, profesor nauk o żywności na Uniwersytecie Rutgersa, współautor badania.
Największe siedliska bakterii w twojej kuchni
Największe siedliska bakterii w twojej kuchni © Pixabay

Najbardziej zanieczyszczone miejsca w kuchni

Co ciekawe, drugie miejsce w niechlubnym rankingu stworzonym przez naukowców z Rutgers University zajmuje... dozownik na mydło. Siedliskami bakterii są również zlewozmywaki, miski dla zwierząt domowych czy zbiorniki ekspresu do kawy. Warto pamiętać, że bakterie mogą się także przenosić podczas dotykania telefonów w trakcie wyszukiwania przepisów.

Podkreślenie znaczenia dezynfekcji powierzchni oraz sprzętów kuchennych jest niezbędne. Nie można zapominać o regularnej wymianie gąbek do zmywania naczyń oraz szmatek kuchennych, które również są jednym z głównych źródeł bakterii. Kolejnym istotnym aspektem jest zapobieganie zanieczyszczeniom krzyżowym. Zanieczyszczenia krzyżowe to proces, w którym drobnoustroje są przenoszone z jednego produktu, który jest zakażony, na inny produkt.

Takie sytuacje mogą wystąpić, jeśli np. naczynia, które były używane do przechowywania surowego mięsa, lub deska do krojenia, na której było krojone, zostaną później użyte do przygotowania innych produktów. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby zawsze izolować te przedmioty, zapobiegając tym samym przenoszeniu bakterii.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości