PoradyChcesz się pozbyć uciążliwego problemu? Włóż gąbkę do lodówki

Chcesz się pozbyć uciążliwego problemu? Włóż gąbkę do lodówki

Gąbka do mycia naczyń w lodówce
Gąbka do mycia naczyń w lodówce
Źródło zdjęć: © mat. własne

26.12.2023 12:34, aktual.: 04.05.2024 12:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Miejsce gąbki do mycia naczyń jest nie tylko przy zlewie. Włóż ją do lodówki, a tak zastosowana pozwoli pozbyć się uciążliwego problemu, który nasila się m.in. po świętach.

Gąbka do mycia naczyń może pomóc rozwiązać jeden z najbardziej uciążliwych problemów w kuchni. Nie musisz już inwestować w drogie środki czystości ani męczyć się z nieskutecznymi metodami. Wystarczy, że poświęcisz jej niewielkie miejsce na półce w lodówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włóż gąbkę do lodówki. Pozbędziesz się uciążliwego problemu

Choć większość z nas kojarzy kolorowe gąbki głównie ze zmywaniem naczyń, to w rzeczywistości mogą mieć znacznie szersze zastosowanie. Jednym z mniej znanych, ale niezwykle skutecznych zastosowań gąbki jest wykorzystanie jej jako pochłaniacza wilgoci i nieprzyjemnych zapachów.

Jeśli więc zmagasz się z problemem nieświeżego zapachu w lodówce i nie wiesz, jak utrzymać w niej świeżość, ten mało znany trik może okazać się idealnym rozwiązaniem. Wystarczy, że umieścisz w lodówce świeżą, czystą i suchą gąbkę do naczyń - najlepiej po jednej na każdej półce. Gąbka do naczyń wchłonie nadmiar wilgoci i skutecznie zneutralizuje nieprzyjemne zapachy. Ten prosty sposób warto wypróbować szczególnie wtedy, kiedy lodówka jest przepełniona, na przykład po świętach.

Gąbka do mycia naczyń
Gąbka do mycia naczyń© Pixabay

Jak często wymieniać gąbkę do mycia naczyń?

Warto jednak pamiętać, że gąbki do mycia naczyń są naturalnym siedliskiem dla bakterii, dlatego powinny być regularnie wymieniane - co najmniej raz w tygodniu, a najlepiej co trzy dni. Nie oznacza to jednak, że zużyta gąbka musi od razu trafić do kosza. Możesz ją wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem płynu do naczyń, co pozwoli na jej wyparzenie. Po wysuszeniu gąbka będzie gotowa do użycia w lodówce lub do innych celów, takich jak sprzątanie.

Warto też zwrócić uwagę na kolor gąbki do mycia naczyń - najbardziej uniwersalne są te w kolorze czerwonym lub różowym. Jeśli jednak planujesz wykorzystać gąbkę jako pochłaniacz wilgoci i zapachów, jej kolor nie ma znaczenia - najważniejsze, aby była sucha i czysta.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
gąbkalodówkasprzątanie kuchni