Chcesz się pozbyć uciążliwego problemu? Włóż gąbkę do lodówki

Miejsce gąbki do mycia naczyń jest nie tylko przy zlewie. Włóż ją do lodówki, a tak zastosowana pozwoli pozbyć się uciążliwego problemu, który nasila się m.in. po świętach.

Gąbka do mycia naczyń w lodówceGąbka do mycia naczyń w lodówce
Źródło zdjęć: © mat. własne

Gąbka do mycia naczyń może pomóc rozwiązać jeden z najbardziej uciążliwych problemów w kuchni. Nie musisz już inwestować w drogie środki czystości ani męczyć się z nieskutecznymi metodami. Wystarczy, że poświęcisz jej niewielkie miejsce na półce w lodówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób ciasteczka w kształcie płatków śniegu. Wyglądają tak uroczo

Włóż gąbkę do lodówki. Pozbędziesz się uciążliwego problemu

Choć większość z nas kojarzy kolorowe gąbki głównie ze zmywaniem naczyń, to w rzeczywistości mogą mieć znacznie szersze zastosowanie. Jednym z mniej znanych, ale niezwykle skutecznych zastosowań gąbki jest wykorzystanie jej jako pochłaniacza wilgoci i nieprzyjemnych zapachów.

Jeśli więc zmagasz się z problemem nieświeżego zapachu w lodówce i nie wiesz, jak utrzymać w niej świeżość, ten mało znany trik może okazać się idealnym rozwiązaniem. Wystarczy, że umieścisz w lodówce świeżą, czystą i suchą gąbkę do naczyń - najlepiej po jednej na każdej półce. Gąbka do naczyń wchłonie nadmiar wilgoci i skutecznie zneutralizuje nieprzyjemne zapachy. Ten prosty sposób warto wypróbować szczególnie wtedy, kiedy lodówka jest przepełniona, na przykład po świętach.

Gąbka do mycia naczyń
Gąbka do mycia naczyń © Pixabay

Jak często wymieniać gąbkę do mycia naczyń?

Warto jednak pamiętać, że gąbki do mycia naczyń są naturalnym siedliskiem dla bakterii, dlatego powinny być regularnie wymieniane - co najmniej raz w tygodniu, a najlepiej co trzy dni. Nie oznacza to jednak, że zużyta gąbka musi od razu trafić do kosza. Możesz ją wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem płynu do naczyń, co pozwoli na jej wyparzenie. Po wysuszeniu gąbka będzie gotowa do użycia w lodówce lub do innych celów, takich jak sprzątanie.

Warto też zwrócić uwagę na kolor gąbki do mycia naczyń - najbardziej uniwersalne są te w kolorze czerwonym lub różowym. Jeśli jednak planujesz wykorzystać gąbkę jako pochłaniacz wilgoci i zapachów, jej kolor nie ma znaczenia - najważniejsze, aby była sucha i czysta.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości