Mama kroi cytrynę i wbija goździki. Patentem zachwyciła mnie i moje rodzeństwo

Cytryna to owoc, bez którego nie wyobrażamy sobie życia kulinarnego. Świetnie wspiera odporność i wspomaga oczyszczanie organizmu, a do tego świetnie sprawdza się jako przyprawa lub część marynaty. Moja mama ma na nią jeszcze inny sposób. Wbija w cytrynę goździki, dzięki czemu rozwiązuje pewien problem.

Goździki w cytrynieGoździki w cytrynie
Źródło zdjęć: © Youtube | Smart Fox
Paulina Hermann

Cytrynę chętnie dodajemy do herbat i wody. Bez niej nie wyobrażamy sobie orzeźwiającej lemoniady, świetnie sprawdza się też jako element marynaty do mięs lub ryb. Znajdziemy ją też w wielu syropach na przeziębienie (ze względu na wysoką zawartość witaminy C). Goździki zaś są obowiązkowym elementem grzanego wina, po który w tę porę roku sięgamy bardzo często. Robimy z nich też syrop, który łagodzi kaszel i pomaga uporać się z zatkanym nosem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z naszego piekarnika wyskoczyły dziś przepyszne ziemniaczki w ciekawym wydaniu

Mama wbija goździki w cytrynę. Efekty są powalające

Obydwa składniki mają ciekawe zapachy. Cytryna jest dość odświeżająca, zaś goździki charakteryzują się słodką, korzenną nutą. Taka mieszanka świetnie sprawdzi się w kuchni, ale nie będziemy przygotowywać z niej niczego do jedzenia. Moja mama znalazła dla nich całkiem inne wykorzystanie. Odkryła, że połączenie tych dwóch produktów pomoże pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z lodówki. Dzięki nim szybko pozbędziemy się smrodu zepsutego jedzenia lub źle przechowywanych składników.

Goździki
Goździki © YouTube

Co należy więc zrobić? Wystarczy, że przekroicie cytrynę na pół i wbijecie do niej 6-7 goździków. Połóżcie owoc na półce w lodówce, a obok ustawcie miseczkę z sodą oczyszczoną, która również świetnie chłonie zapachy. Wymieńcie ją, gdy będzie już wilgotna. Czynność powtarzajcie do momentu, w którym miseczka z sodą oczyszczoną będzie sucha. To znak, że pozbyliście się nieprzyjemnego zapachu z lodówki. Goździki wbite w cytrynę zwiększą ów efekt i smród odejdzie w niepamięć.

Wybrane dla Ciebie

Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę