Czy picie herbaty z cytryną grozi Alzheimerem? Dietetyk w końcu dokładnie wytłumaczyła

Kubek gorącej, czarnej herbaty z plasterkiem cytryny to nieodłączny towarzysz chłodnych poranków i wieczorów. Wokół tego napoju krąży wiele teorii, między innymi o tym, że może wpływać na rozwój choroby Alzheimera. Dietetyczka wyjaśniła, jak to wygląda w rzeczywistości.

Herbata z cytryną - PysznościHerbata z cytryną - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Anna Pou
Ewa Malinowska

Za szkodliwe działania zwykłej herbaty z cytryną miała odpowiadać znajdująca się w niej substancja - cytrynian glinu, która powstaje w wyniku połączenia liści herbaty z sokiem z cytryny. Dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna, postanowiła w rozmowie z portalem Pacjenci.pl rozwiać te wątpliwości i obalić często powielany mit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz dość standardowej pizzy? Zrób z nami zakręconą wersję kultowego przysmaku, który wygląda jak prawdziwy obraz

Czy herbata z cytryną jest zdrowa?

Nie musimy obawiać się tego napoju, bo nauka obaliła już mit, jakoby czarna herbata z cytryną miała wpływać na rozwój choroby Alzheimera.

Pogląd o rzekomym uszkodzeniu mózgu, jakie ma powodować picie gorącej herbaty został ostatecznie zweryfikowany przez naukę i dziś wiemy już, że to nieprawda. Jednak gdy dodajemy cytrynę do herbaty, warto pamiętać, że dla potrzeb importu pryska się je rozmaitymi konserwantami, dlatego w skórce owoców znajdują się negatywne dla człowieka związki. Cytryny, ale też pomarańcze, grapefruity czy mandarynki należy przed użyciem starannie wyparzyć - wyjaśnia dr Hanna Stolińska na łamach portalu pacjenci.pl
herbata autumn warming tea on a wooden table with autumn tree leaves lying nearbyautumn,morning,cup,drink,tea,mug,comfort,relaxation,citrus,medicine,prevention,temperature,herbal,vitamin,automn,hygge,homemade,tasty,day,warm,hot,wooden,fall,scarf,cozy,winter,background,table,home,season,coffee,lifestyle,beverage,red,cold,leaves,healthy,lemon,rustic,life,still,yellow,concept,mood,health,relax
Gorąca herbata © Adobe Stock

Podczas mycia cytrusów, wiele osób popełnia błąd, szorując skórę owoców szczoteczką. Dr Stolińska ostrzega, że taka praktyka może prowadzić do wtłaczania konserwantów i substancji grzybobójczych w pory owoców. Zamiast tego, proponuje prostą procedurę: sparzenie skóry owoców we wrzątku, dokładne mycie gorącą wodą przez około 2 minuty i na końcu ich obranie.

Cytrynę należy dodać dopiero wtedy, gdy herbata przestygnie to temperatury ok. 70 st. Celsjusza, ponieważ wrzątek może zniszczyć cenne składniki odżywcze.

Nie tylko cytryna do herbaty

Zamiast cytryny warto postawić również na nasz polski, rodzimy skarb - pigwę. Pigwa ma kwiatowo-owocowy zapach i jest bogata nie tylko w witaminę C, ale także w witaminę B oraz minerały takie jak miedź, żelazo, potas i magnez. Owoce te mają właściwości antyalergiczne i przeciwzapalne.

Pigwa  - Pyszności
Pigwa - Pyszności © Canva | CactuSoup
Plastry świeżego owocu pigwy świetnie pasują do herbaty. Owoc ten, podobnie jak cytryna, traci właściwości pod wpływem obróbki termicznej, dlatego dodajemy je do napoju w temperaturze 70 st. C - zaznacza dietetyczka.

Zamiast pigwy warto też postawić na świeżą lub suszoną żurawinę. Dobrym dodatkiem jest również imbir, kardamon czy goździki, dzięki którym wyczarujesz pyszną i zdrową herbatkę zimową.

Imbir pod wpływem wrzątku nie traci swoich właściwości. Do herbaty można go dodawać w plastrach lub starty – mówi dietetyczka dr Stolińska.
Zimowa herbata - Pyszności
Zimowa herbata - Pyszności © Canva
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej