PoradyCzy picie herbaty z cytryną grozi Alzheimerem? Dietetyk w końcu dokładnie wytłumaczyła

Czy picie herbaty z cytryną grozi Alzheimerem? Dietetyk w końcu dokładnie wytłumaczyła

Kubek gorącej, czarnej herbaty z plasterkiem cytryny to nieodłączny towarzysz chłodnych poranków i wieczorów. Wokół tego napoju krąży wiele teorii, między innymi o tym, że może wpływać na rozwój choroby Alzheimera. Dietetyczka wyjaśniła, jak to wygląda w rzeczywistości.

Herbata z cytryną - Pyszności
Herbata z cytryną - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Anna Pou

29.11.2023 18:09

Za szkodliwe działania zwykłej herbaty z cytryną miała odpowiadać znajdująca się w niej substancja - cytrynian glinu, która powstaje w wyniku połączenia liści herbaty z sokiem z cytryny. Dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna, postanowiła w rozmowie z portalem Pacjenci.pl rozwiać te wątpliwości i obalić często powielany mit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy herbata z cytryną jest zdrowa?

Nie musimy obawiać się tego napoju, bo nauka obaliła już mit, jakoby czarna herbata z cytryną miała wpływać na rozwój choroby Alzheimera.

Pogląd o rzekomym uszkodzeniu mózgu, jakie ma powodować picie gorącej herbaty został ostatecznie zweryfikowany przez naukę i dziś wiemy już, że to nieprawda. Jednak gdy dodajemy cytrynę do herbaty, warto pamiętać, że dla potrzeb importu pryska się je rozmaitymi konserwantami, dlatego w skórce owoców znajdują się negatywne dla człowieka związki. Cytryny, ale też pomarańcze, grapefruity czy mandarynki należy przed użyciem starannie wyparzyć - wyjaśnia dr Hanna Stolińska na łamach portalu pacjenci.pl
Gorąca herbata
Gorąca herbata© Adobe Stock

Podczas mycia cytrusów, wiele osób popełnia błąd, szorując skórę owoców szczoteczką. Dr Stolińska ostrzega, że taka praktyka może prowadzić do wtłaczania konserwantów i substancji grzybobójczych w pory owoców. Zamiast tego, proponuje prostą procedurę: sparzenie skóry owoców we wrzątku, dokładne mycie gorącą wodą przez około 2 minuty i na końcu ich obranie.

Cytrynę należy dodać dopiero wtedy, gdy herbata przestygnie to temperatury ok. 70 st. Celsjusza, ponieważ wrzątek może zniszczyć cenne składniki odżywcze.

Nie tylko cytryna do herbaty

Zamiast cytryny warto postawić również na nasz polski, rodzimy skarb - pigwę. Pigwa ma kwiatowo-owocowy zapach i jest bogata nie tylko w witaminę C, ale także w witaminę B oraz minerały takie jak miedź, żelazo, potas i magnez. Owoce te mają właściwości antyalergiczne i przeciwzapalne.

Pigwa  - Pyszności
Pigwa - Pyszności© Canva | CactuSoup
Plastry świeżego owocu pigwy świetnie pasują do herbaty. Owoc ten, podobnie jak cytryna, traci właściwości pod wpływem obróbki termicznej, dlatego dodajemy je do napoju w temperaturze 70 st. C - zaznacza dietetyczka.

Zamiast pigwy warto też postawić na świeżą lub suszoną żurawinę. Dobrym dodatkiem jest również imbir, kardamon czy goździki, dzięki którym wyczarujesz pyszną i zdrową herbatkę zimową.

Imbir pod wpływem wrzątku nie traci swoich właściwości. Do herbaty można go dodawać w plastrach lub starty – mówi dietetyczka dr Stolińska.
Zimowa herbata - Pyszności
Zimowa herbata - Pyszności© Canva
Wybrane dla Ciebie