Co się stanie, jeśli będziesz jeść cynamon codziennie? Różnicę poczujesz bardzo szybko
Okres zimowy kręci się wokół korzennych przypraw, wśród których prym wiedzie cynamon. Przyprawa ta stanowi doskonały dodatek rozgrzewających napoi, uwielbiamy łączyć ją z drożdżówkami czy z owocowymi deserami. Cynamon to jednak nie tylko dodatek aromatyzujący. Z jego regularnym spożywaniem wiąże się wiele korzyści dla organizmu.
21.11.2023 12:44
O skutkach dla organizmu, jakie może wywołać regularne spożywanie cynamonu, mówią w rozmowie z portalem parade.com dwie dyplomowane dietetyczki: Lauren Manaker i Sharon Palmer.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cynamon może zapobiec chorobom układu krążenia i cukrzycy typu 2
Lauren Manaker, dyplomowana dietetyczka i specjalistka ds. żywienia, twierdzi, że jedną z korzyści płynących z regularnego spożywania cynamonu, jest jego dobroczynny wpływ na serce. Cynamon reguluje poziom cholesterolu we krwi, co bezpośrednio zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.
"W dłuższej perspektywie codzienne spożywanie cynamonu zostało powiązane ze zdrowiem serca na kilka sposobów. Warto zauważyć, że cynamon obniża poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom cholesterolu HDL" - przekazała specjalistka w rozmowie z parade.com.
Zobacz także
Dietetyczka dodaje, że prócz obniżania poziomu cholesterolu LDL codzienne spożywanie cynamonu może również obniżyć ciśnienie krwi. Ze względu na to, że wysokie ciśnienie krwi jest powiązane z chorobami układu krążenia, to kolejny przykład na to, jak regularne spożywanie cynamonu może przyczynić się do zmniejszenia tego ryzyka.
Według Sharon Palmer, dyplomowanej dietetyczki, spożywanie cynamonu może zwiększać wrażliwość na insulinę (podkreśla przy tym, że cynamon to nie magiczny środek i należy uwzględnić całą dietę). Jak tłumaczy ekspertka, powołując się na badania naukowe, cynamon zwiększa wrażliwość na insulinę wytwarzaną przez organizm, dzięki czemu komórki organizmu lepiej reagują na insulinę, czyli hormon kontrolujący poziom cukru we krwi.
Cynamon na zdrowe jelita i lepszą pracę mózgu
Okazuje się również, że regularne spożywanie cynamonu może mieć dobry wpływ na funkcje mózgu. Dietetyczka Lauren Manaker wyjaśnia, że przyprawa ta zawiera związki hamujące gromadzenie się białka tau w mózgu, co jest cechą charakterystyczną choroby Alzheimera. Dodaje jednocześnie, że potrzebna jest znacznie większa ilość danych, aby potwierdzić tę zależność, zanim cynamon będzie mógł być zalecany jako pewny sposób wspierania zdrowia mózgu.
Cynamon wykazuje działanie przeciwzapalne, więc może pomóc w utrzymaniu zdrowych jelit, hamując rozwój złych bakterii i umożliwiając rozwój tych dobrych. Ponadto niektóre badania pokazują, że cynamon może pomóc złagodzić objawy u osób, które doświadczają regularnej biegunki z powodu zespołu jelita drażliwego.
Jaka jest bezpieczna dzienna dawka cynamonu?
Jak tłumaczy dietetyczka Lauren Manaker, potencjalnie niebezpieczny związek zawarty w cynamonie to kumaryna, która w dużych ilościach może powodować uszkodzenie wątroby. Dodaje, że zawartość kumaryny w takim cynamonie, jaki można znaleźć w większości sklepów spożywczych, jest znacznie wyższa niż w cynamonie cejlońskim (prawdziwym cynamonie).
Dietetyczka przekazuje, że ze względu na ryzyko uszkodzenia wątroby Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaleca, by dziennie spożywać nie więcej niż 0,1 miligrama kumaryny na kilogram masy ciała. Oznacza to, że osoba ważąca 70 kilogramów nie powinna spożywać więcej niż 7 miligramów kumaryny, czyli ok. jednej łyżeczki cynamonu dziennie.