Chcesz mieć zdrowe serce? Połącz dwa składniki i wrzuć do sałatki

Chcesz utrzymać zdrowe serce i cieszyć się smakiem lata? Wystarczy połączyć dwa składniki i stworzyć wyjątkową sałatkę. Dodatkowo jest banalnie prosta w przygotowaniu.

Przepis na Sałatkę Arbuzowo-PomidorowąPrzepis na Sałatkę Arbuzowo-Pomidorową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wrzesień zapowiada się ciepło, więc nie musimy jeszcze rezygnować z letnich owoców. Wykorzystajmy to! Arbuzy i pomidory to bomba smaku i zdrowia, a ich połączenie w sałatce to doskonały pomysł na obiad lub dodatek do potraw z grilla.

Arbuz, znany ze swojego soczystego wnętrza, to prawdziwa letnia perełka. Składający się w 90 procentach z wody, dostarcza niewielką ilość kalorii - zaledwie 35 kalorii w 100 g. Jednak wartość odżywcza tego owocu jest imponująca. Arbuz jest bogaty w witaminy, minerały i antyoksydanty, które pomagają spowalniać procesy starzenia, działają przeciwnowotworowo, wspierają układ krążenia, ułatwiają trawienie, utrzymują poziom cholesterolu w normie, regulują ciśnienie krwi i przede wszystkim doskonale nawadniają organizm.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Pomidory - kluczem do zdrowego serca

Pomidory to kolejny składnik tej sałatki, który może korzystnie wpłynąć na zdrowie serca. Zawierają likopen, który pomaga w utrzymaniu zdrowego serca. Pektyny obniżają poziom "złego" cholesterolu, a potas wspiera mięsień sercowy i reguluje ciśnienie krwi.

Przepis na sałatkę arbuzowo-pomidorową

Aby przygotować tę sałatkę, będziesz potrzebować następujących składników:

  • ½ arbuza pokrojonego w dużą kostkę,
  • 2 pomidory malinowe lub bawole serca, pokrojone w kostkę,
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół,
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek plus odrobina do skropienia,
  • ½ szklanki octu malinowego,
  • Posiekane listki mięty,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • ½ szklanki glazury balsamicznej,
  • Starta ricotta solona, pecorino lub parmezan do posypania,
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki do dekoracji.

Instrukcja przygotowania:

  1. Pokrojonego w kostkę arbuza i pomidory wrzuć do średniej miski.
  2. Dodaj oliwę z oliwek i ocet malinowy.
  3. Dodaj liście mięty i dokładnie wymieszaj.
  4. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Umieść wszystkie składniki na półmisku i polej balsamiczną glazurą.
  6. Po podaniu na talerzach posyp tartą ricottą lub innym twardym, słonym serem.
  7. Udekoruj natką pietruszki i lekko skrop oliwą z oliwek.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się tą wyjątkową sałatką, która nie tylko smakuje pysznie, ale także dba o twoje serce. To idealny dodatek do letnich posiłków i świetny sposób na utrzymanie zdrowego stylu życia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości