Chcesz mieć zdrowe serce? Połącz dwa składniki i wrzuć do sałatki

Chcesz utrzymać zdrowe serce i cieszyć się smakiem lata? Wystarczy połączyć dwa składniki i stworzyć wyjątkową sałatkę. Dodatkowo jest banalnie prosta w przygotowaniu.

Przepis na Sałatkę Arbuzowo-PomidorowąPrzepis na Sałatkę Arbuzowo-Pomidorową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wrzesień zapowiada się ciepło, więc nie musimy jeszcze rezygnować z letnich owoców. Wykorzystajmy to! Arbuzy i pomidory to bomba smaku i zdrowia, a ich połączenie w sałatce to doskonały pomysł na obiad lub dodatek do potraw z grilla.

Arbuz, znany ze swojego soczystego wnętrza, to prawdziwa letnia perełka. Składający się w 90 procentach z wody, dostarcza niewielką ilość kalorii - zaledwie 35 kalorii w 100 g. Jednak wartość odżywcza tego owocu jest imponująca. Arbuz jest bogaty w witaminy, minerały i antyoksydanty, które pomagają spowalniać procesy starzenia, działają przeciwnowotworowo, wspierają układ krążenia, ułatwiają trawienie, utrzymują poziom cholesterolu w normie, regulują ciśnienie krwi i przede wszystkim doskonale nawadniają organizm.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Pomidory - kluczem do zdrowego serca

Pomidory to kolejny składnik tej sałatki, który może korzystnie wpłynąć na zdrowie serca. Zawierają likopen, który pomaga w utrzymaniu zdrowego serca. Pektyny obniżają poziom "złego" cholesterolu, a potas wspiera mięsień sercowy i reguluje ciśnienie krwi.

Przepis na sałatkę arbuzowo-pomidorową

Aby przygotować tę sałatkę, będziesz potrzebować następujących składników:

  • ½ arbuza pokrojonego w dużą kostkę,
  • 2 pomidory malinowe lub bawole serca, pokrojone w kostkę,
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół,
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek plus odrobina do skropienia,
  • ½ szklanki octu malinowego,
  • Posiekane listki mięty,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • ½ szklanki glazury balsamicznej,
  • Starta ricotta solona, pecorino lub parmezan do posypania,
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki do dekoracji.

Instrukcja przygotowania:

  1. Pokrojonego w kostkę arbuza i pomidory wrzuć do średniej miski.
  2. Dodaj oliwę z oliwek i ocet malinowy.
  3. Dodaj liście mięty i dokładnie wymieszaj.
  4. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Umieść wszystkie składniki na półmisku i polej balsamiczną glazurą.
  6. Po podaniu na talerzach posyp tartą ricottą lub innym twardym, słonym serem.
  7. Udekoruj natką pietruszki i lekko skrop oliwą z oliwek.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się tą wyjątkową sałatką, która nie tylko smakuje pysznie, ale także dba o twoje serce. To idealny dodatek do letnich posiłków i świetny sposób na utrzymanie zdrowego stylu życia.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby