Jedz garściami, a organizm ci podziękuje. Chronią przed nadwagą i zawałem

Jedzenie tych orzechów potwornie uzależnia, ale ten nałóg możemy bez żadnych wątpliwości pochwalić. Nasza rada? Nasyp sobie trochę do miseczki, zasiądź wygodnie przy filmie i wcinaj niemal bez ograniczeń. W ten sposób zadbasz m.in. o serce.

Orzechy laskowe - dlaczego warto je jeść?Orzechy laskowe - dlaczego warto je jeść?
Źródło zdjęć: © canva.com

Orzechy laskowe są uwielbiane nie tylko przez dorosłych, ale i przez dzieciaki. Co prawda najmłodsi najbardziej lubią, gdy te orzechy są zatopione w mlecznej czekoladzie, ale cóż — coś za coś, prawda? Okazuje się bowiem, że ten prosty, naturalny produkt potrafi zdziałać cuda w ludzkim organizmie i jak najbardziej potwierdza tezę, że jedzenie orzechów wychodzi po prostu na zdrowie!

Krainy mlekiem i orzechami laskowymi płynące

Orzechy laskowe, które kupujesz w sklepie, z największym prawdopodobieństwem pochodzą z Turcji. To państwo jest jednym z największych producentów orzechów na świecie, a przy okazji posiadają prężnie działający w tym segmencie eksport. A jednak to nie Turcy są kojarzeni z tym produktem najbardziej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam za karton po mleku i przygotowałam w nim pyszny deser. Moja rodzina go uwielbia

Za stolicę orzechów laskowych uważane są bowiem Włochy, a przede wszystkim Piemont i wzgórza Langhe. To oczywiście nie oznacza, że te z innych krajów są jakiejś specjalnie gorszej jakości. Leszczyny, czyli drzewa, z których zrywa się te smakołyki, występują w znacznej części Azji, Ameryki Północnej i oczywiście Europy — w tym w Polsce.

Owoce leszczyny rozpoczynają swój okres dojrzewania w sierpniu, a kończą w październiku. W tym czasie przyjmują charakterystyczną, żółto-pomarańczową barwę. Warto jednak pamiętać, że botanicy apelują, by orzechów nie zrywać, lecz zbierać te, które już spadły. Można je ewentualnie trochę do tego zachęcić, potrząsając gałęziami.

Orzechy laskowe — dlaczego warto je jeść?

Specjaliści żywieniowi dość często podkreślają ważną rolę, jaką orzechy odgrywają w naszym jadłospisie. Wszystkie pozytywne cechy, które są tu warte odnotowania, posiadają również orzechy laskowe. Ale po kolei, bo trochę tego jest.

Jednym z najcenniejszych składników orzechów jest witamina E. Jej zadanie w ludzkim organizmie jest bardzo istotne. Zapobiega zakrzepom krwi i nowotworom, wspiera kondycję skóry, wzrok, koncentrację, układ naczyniowy i serce. Te działania uzupełnia witamina B, która poprawia pamięć, potencję i chroni układ nerwowy.

Orzechy laskowe są pełne witamin i minerałów
Orzechy laskowe są pełne witamin i minerałów © canva.com

Warto zauważyć, że orzechy laskowe to również potężny antyoksydant, który niejako hamuje procesy starzenia się ciała. Tymczasem obecne w tym produkcie minerały (żelazo, magnez, miedź, fosfor, wapń, potas) wzmacniają ogólną wydajność i kondycję organizmu. Mało tego! Przyjrzymy się jeszcze temu, jak orzechy laskowe wpływają na... masę ciała.

Na pierwszy rzut oka orzechy laskowe nie powinny być spożywane przez osoby przebywające na diecie odchudzającej. Są w końcu dość wysokokaloryczne. Cały "myk" polega jednak na tym, że zawarte w tych orzechach tłuszcze wcale nie tuczą, a wręcz przeciwne. Naukowcy są w tej kwestii pewni: spożywanie tego produktu intensyfikuje procesy spalania tłuszczu. Oto jak łączy się przyjemne z pożytecznym!

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser