Zalej orzechy włoskie wrzątkiem. Ja raz spróbowałam i robię to cały czas

Orzechy włoskie to cudowna przekąska. Nie tylko są smaczne, ale i zdrowe. Dostarczają nam wielu składników odżywczych i są źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych. Zalej je wrzątkiem i obserwuj efekty. Szybko zakochasz się w tym triku.

orzechy włoskieorzechy włoskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W naszym kraju pojawiły się dawno temu. Z Azji przywieźli je starożytni Rzymianie, którzy rozsławili orzechy na całą Europę. Sezon na orzechy zaczyna się pod koniec września i trwa przez cały październik. Mamy więc jeszcze trochę czasu na zbiory, ale możemy się zastanowić nad tym, jak je wykorzystać. Czy wrzucimy je do ciasta? Zrobimy ciekawe danie z ich udziałem? Czy może wykorzystamy je w zupełnie nietypowy sposób?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto z rabarbarem jak za dawnych lat. Przepis prosto z babcinego zeszytu

Właściwości orzechów włoskich

Czy orzechy są zdrowe? Na to pytanie jest chyba tylko jedna odpowiedź: jeśli nie masz na nie alergii, to jeden z najzdrowszych produktów. Chociaż mają mnóstwo kalorii, to są bogatym źródłem kwasów omega-3 oraz omega-6. Orzechy włoskie zawierają także aminokwasy łatwo przyswajalne przez nasz organizm, witaminy z grupy B oraz całą listę minerałów. Na szczególną uwagę zasługują fosfor, potas, sód, cynk, mangan, magnez oraz jod.

Orzechy te są też doskonałym źródłem antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami i chronią organizm przed starzeniem się. Ponadto powinny trafić do diety każdego mężczyzny, gdyż są świetnymi afrodyzjakami. Trzeba jedynie uważać na to, by nie przesadzić z ich ilością, bo po prostu zjemy za dużo kalorii.

Orzechy włoskie
Orzechy włoskie © Adobe Stock

Zalej orzechy włoskie wrzątkiem. Nie pożałujesz

Masz mnóstwo orzechów i nie wiesz, co zrobić z łupinami? Mamy dla ciebie bardzo proste rozwiązanie, które pokochasz. Wystarczy tylko, że zalejesz je wrzątkiem i będziesz 20 minut gotować. Potem zestaw miksturę z ognia i poczekaj, aż wystygnie. Przelej ją do butelki. W ten sposób stworzysz idealną płukankę do włosów. Odżywi ona cebulki włosowe oraz je wzmocni. Wydobędzie też miedziane refleksy. Nałóż ją na świeżo umyte włosy i spłucz po 20 minutach. Potem użyj ulubionej odżywki.

Orzechy włoskie można w bardzo łatwy sposób obrać

Nie masz dziadka do orzechów? To żaden problem, poradzisz sobie bez niego! Orzechy zalej wrzątkiem i zostaw je na 30 minut w wodzie. Potem możesz bawić się w rozłupywanie. Pomoże ci w tym mały nożyk, dzięki któremu lekko podważysz połówkę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej