Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Śniadanie w koreańskim stylu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy ograniczają gluten albo nie mogą go spożywać ze względu na nietolerancję bądź alergię. W pożywne ruloniki możesz zawinąć pyszne dodatki – teraz mamy sezon na dynię, więc starłam warzywo i wymieszałam ze szczypiorkiem.
Omlet po koreańsku jest przygotowywany z samych jajek – wychodzi więc bardzo delikatny i pożywny jednocześnie. To zasługa również dodatków, ponieważ Koreańczycy uwielbiają go nadziewać chrupiącymi warzywami. Polej ostrym sosem, posyp sezamem i dymką, a poczujesz się jak na wymarzonych wakacjach w dalekiej Azji.
Ten omlet zabierze cię w podróż do Japonii. Nie zabrakło w nim polskiego akcentu
Śniadanie po koreańsku
Koreańczycy przeważnie na śniadanie spożywają coś ciepłego – często zaczynają dzień do miski z rozgrzewającą, ale lekką zupą, na przykład z dodatkiem wodorostów lub kimchi. Innym razem na talerzu ląduje smażony ryż z warzywami, rybą, mięsem lub tofu. Popularnym śniadaniem są również zawijane omlety, których przygotowanie wymaga nieco więcej pracy. Taki lekki i pożywny omlet często jest nadziewany warzywami, na przykład dynią wymieszaną ze szczypiorkiem.
Przepis na koreański omlet z dynią
Kluczowym punktem jest smażenie, które odbywa się w kilku etapach. Najpierw wylewasz jeden, potem drugi i trzeci naleśnik, a każdy poprzedni rolujesz z chrupiącymi dodatkami.
Składniki:
- 4 jajka,
- 25 ml wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 60 g surowej dyni,
- pęczek szczypiorku,
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Jajka wymieszaj mikserem z wodą, cukrem i solą.
- Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem.
- Na patelni rozgrzej olej – pokryj nim całą powierzchnię na grubość ok. 0,5 cm.
- Wylej część masy jajecznej na patelnię, tak aby przykryć całe dno cienką warstwą. Po wierzchu rozłóż równomiernie część dyni ze szczypiorkiem.
- Gdy omlet będzie już całkowicie ścięty, ostrożnie zwiń go na patelni w rulon.
- W puste miejsce wlej kolejną porcję jajek, posyp dynią, a po ścięciu ponownie zwiń w rulon. Powtarzaj te czynności do wyczerpania składników.
- Gdy ostatni rulon będzie już zwinięty, możesz spróbować obrócić cały omlet na drugą stronę, aby równo się zarumienił.
- Podawaj ze świeżymi warzywami.