Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka

Kiedy po południu dzwoni znajoma, że za chwilę wpadnie z dzieciakami, nie mam czasu na latanie po sklepach, aby kupić coś słodkiego na przekąskę. Sprawdzam, co jest w kuchni i w mig robię pulchne jesienne pączki – o tej porze zawsze mam górę jabłek w koszyku.

Szybkie pączki z jabłkami robię z ciasta na racuchySzybkie pączki z jabłkami robię z ciasta na racuchy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Żeby przygotować szybkie ciasto na początki z jabłkami i cynamonem, nie ma mowy o drożdżach, które potrzebują czasu na wyrastanie. Jednak wystarczy przygotować ciasto jak na muffiny lub racuchy i już problem zostaje rozwiązany. W kilka minut usmażysz je na głębokiej patelni (polecam wok) na złoty kolor.

Puszyste bułeczki serowo-jabłkowe. Sprawdzony przepis na drożdżowe wypieki

Przepis na szybkie pączki jabłkowe

Pączki są smażone w głębokim tłuszczu, więc zadbaj o taki olej, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze. Tłuszcz powinien być rozgrzany do 180 stopni Celsjusza, co warto sprawdzić termometrem kuchennym.

Składniki:

  • 3 jabłka,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • ziarenka z laski wanilii
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz ze skórki, wykrój gniazda nasiennie, pokrój w kostkę. Skrop odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniały.
  2. W głębokiej patelni rozgrzej olej.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Dodaj cukier, cynamon i ziarenka z laski wanilii. W osobnej misce przy pomocy rózgi kuchennej wymieszaj mleko i jajka.
  4. Płynne składniki przelej do sypkich i wymieszaj łyżką. Jeśli ciasto jest rzadkie, dodaj jeszcze 1–2 łyżki mąki.
  5. Gęstą masę wymieszaj z jabłkami.
  6. Ciasto nakładaj łyżką na mocno rozgrzany olej. Smaż na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.
  7. Po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa