Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Kiedy po południu dzwoni znajoma, że za chwilę wpadnie z dzieciakami, nie mam czasu na latanie po sklepach, aby kupić coś słodkiego na przekąskę. Sprawdzam, co jest w kuchni i w mig robię pulchne jesienne pączki – o tej porze zawsze mam górę jabłek w koszyku.
Żeby przygotować szybkie ciasto na początki z jabłkami i cynamonem, nie ma mowy o drożdżach, które potrzebują czasu na wyrastanie. Jednak wystarczy przygotować ciasto jak na muffiny lub racuchy i już problem zostaje rozwiązany. W kilka minut usmażysz je na głębokiej patelni (polecam wok) na złoty kolor.
Puszyste bułeczki serowo-jabłkowe. Sprawdzony przepis na drożdżowe wypieki
Przepis na szybkie pączki jabłkowe
Pączki są smażone w głębokim tłuszczu, więc zadbaj o taki olej, który zachowuje stabilność w wysokiej temperaturze. Tłuszcz powinien być rozgrzany do 180 stopni Celsjusza, co warto sprawdzić termometrem kuchennym.
Składniki:
- 3 jabłka,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 180 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki cynamonu,
- ziarenka z laski wanilii
- 3/4 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz ze skórki, wykrój gniazda nasiennie, pokrój w kostkę. Skrop odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniały.
- W głębokiej patelni rozgrzej olej.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko. Dodaj cukier, cynamon i ziarenka z laski wanilii. W osobnej misce przy pomocy rózgi kuchennej wymieszaj mleko i jajka.
- Płynne składniki przelej do sypkich i wymieszaj łyżką. Jeśli ciasto jest rzadkie, dodaj jeszcze 1–2 łyżki mąki.
- Gęstą masę wymieszaj z jabłkami.
- Ciasto nakładaj łyżką na mocno rozgrzany olej. Smaż na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.
- Po przestudzeniu oprósz cukrem pudrem.