Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze

Szarlotka na kruchym cieście to jesienny klasyk, który chyba nigdy nie wyjdzie z mody. Ciasto wymaga tylko trzech podstawowych składników, więc pozornie jest bardzo proste do przygotowania, ale bywa kapryśne. Dlatego szczęściu warto dopomóc – w tym przypadku sprawdzą się 2 łyżeczki kwaśnego płynu.

Jesienią nie może zabraknąć szarlotki na kruchym cieście Jesienią nie może zabraknąć szarlotki na kruchym cieście
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jest wiele porad na temat tego, jak przygotować idealne kruche ciasto. Trudno wszystko zapamiętać, więc warto się skupić na tym, co najważniejsze. Przede wszystkim kruche ciasto nie lubi glutenu, a ten jest produkowany pod wpływem ciepła i długiego ugniatania. Dlatego składniki na kruche ciasto muszą być dobrze schłodzone, a kontakt z ciepłymi dłońmi ograniczony do minimum. Jeśli będziesz się tego trzymać, a do tego wykorzystasz trik cukierników, wszystko pójdzie jak z płatka, a twoja rodzina będzie zachwycona kruchym i aromatycznym wypiekiem.

Kopa ornontowicka. Perełka cukiernicza śląskiej kuchni zachwyca od kilkudziesięciu lat

Dodatek, który poprawia kruchość ciasta

Cukiernicy często dodają do ciasta na szarlotkę odrobinę octu, na przykład winnego lub jabłkowego. Wystarczą 2 łyżeczki octu na 300 g mąki, aby kruche ciasto nie nasiąkało podczas pieczenia sokami z jabłek. Spód wyjdzie nadal przyjemnie maślany, ale przy tym także delikatny i lekki. Smak octu nie będzie wyczuwalny w cieście. Co więcej, jego dodatek poprawi nie tylko kruchość ciasta, ale także walory smakowe całego wypieku.

Przepis na szarlotkę na kruchym cieście

Ciasto kruche zrobisz zgodnie ze złotą proporcję 3:2:1, czyli na 300 g mąki dodaj 200 g zimnego masła i 100 g cukru. Jabłka możesz wcześniej podprażyć na patelni lub dodać świeże – pokrój je w plasterki lub kostkę i wymieszaj z cynamonem. Wybierz stare odmiany jabłek, które zawierają mniej wody, są lekko kwaśne i pełne aromatu. Pod wpływem obróbki termicznej i tak zrobią się słodkie.

Składniki:

  • 300 g mąki krupczatki,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 200 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego,
  • 1 kg jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę, wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Dodaj masło (prosto z lodówki) i posiekaj je zimnym nożem. Następnie dodaj żółtka i ocet, po czym szybko zagnieć ciasto w kulę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Odkrój 3/4 ciasta i rozwałkuj na placek. Wyłóż nim formę na szarlotkę, ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 15 minut.
  3. Na podpieczony spód połóż jabłka wymieszane z cynamonem. Przykryj paskami z pozostałego ciasta (możesz zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach).
  4. Tak przygotowaną szarlotkę wstaw do pieczenia na kolejne 30 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯