Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej

Mój schab po węgiersku to klasyk, który smakuje 100 razy lepiej odgrzewany, idealny na rodzinne zjazdy, np. na Wszystkich Świętych. Sekretem tego przepisu jest długie duszenie i aksamitny sos.

Na Wszystkich Świętych robię schab po węgierskuNa Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiedy zbliża się 1 listopada, a w powietrzu czuć chłód i zapach palonych zniczy, w moim domu zaczyna pachnieć papryką, cebulą i duszonym mięsem. Od lat właśnie wtedy przygotowuję schab po węgiersku – danie, które rozgrzewa, nasyca i smakuje jeszcze lepiej po odgrzaniu. To potrawa idealna na jesień: prosta, aromatyczna i sycąca.

Gulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotować

Schab po węgiersku – danie, które smakuje coraz lepiej z każdym dniem

Nie znam drugiego tak wdzięcznego przepisu jak schab po węgiersku. Można go przygotować wcześniej, a po nocy spędzonej w lodówce smakuje jeszcze intensywniej. Mięso nasiąka przyprawami, sos gęstnieje i nabiera głębokiego koloru. To właśnie ten efekt sprawia, że zwykle gotuję od razu większą porcję – wiem, że każdy poprosi o dokładkę.

Przepis na schab po węgiersku

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 duża cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 500 ml gorącego bulionu (może być drobiowy lub warzywny),
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,

Sposób przygotowania:

  1. Schab myję, osuszam i kroję w plastry grubości około 1–1,5 cm. Delikatnie rozbijam tłuczkiem z obu stron – tylko tyle, by zmiękczyć włókna. Przyprawiam mięso solą i pieprzem.
  2. W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzewam olej. Cebulę obieram i siekam drobno, po czym wrzucam na tłuszcz i smażę, aż się zeszkli. Następnie dodaję plastry schabu i obsmażam je z obu stron na złoty kolor.
  3. Gdy mięso jest lekko zrumienione, wlewam gorący bulion. Dodaję sos sojowy, ostrą i słodką paprykę, majeranek, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość mieszam, przykrywam i duszę na małym ogniu przez około godzinę – aż mięso będzie miękkie i kruche.
  4. Gdy schab po węgiersku jest już niemal gotowy, dodaję koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszam. W osobnym rondelku rozpuszczam masło, wsypuję mąkę i smażę chwilę, aż zasmażka lekko się zarumieni. Wlewam ją stopniowo do garnka z mięsem, mieszając, by nie powstały grudki.
  5. Gotuję całość jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje i nabierze gładkiej, kremowej konsystencji. Na koniec doprawiam do smaku – jeśli trzeba, dodaję odrobinę soli, pieprzu lub papryki.

Nie bez powodu mówię, że schab po węgiersku smakuje sto razy lepiej następnego dnia. Kiedy sos ma czas, by "przegryźć się" z mięsem, całość nabiera wyjątkowego aromatu. Lubię podawać to danie z ziemniakami, kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi. Świetnie sprawdza się też z kromką świeżego chleba, którą można maczać w gęstym sosie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne