Najlepsza rzecz, jaką możesz zrobić z twarogu. Chrupie aż miło

Twaróg z płatkami kukurydzianymi i dżemem to proste danie, które udowadnia, że z kilku zwyczajnych składników można stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Chrupiące płatki, kremowy twaróg i owocowa słodycz dżemu tworzą połączenie, które przypomina deser, a przy tym dostarcza solidną porcję białka i energii.
Twarożek z kakaoFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Twaróg to lekki i sycący produkt mleczny, bogaty w białko, wapń i witaminy z grupy B, czyli składniki, które wspierają mięśnie, kości oraz układ nerwowy. Z chrupiącymi płatkami kukurydzianymi twaróg przybiera zupełnie nowe oblicze, ponieważ jego kremowa delikatność spotyka się z lekkością i subtelną słodyczą.

Odrobina dżemu wprowadza owocowy aromat, a masło orzechowe i łyżeczka kakao zmieniają to skromne danie w pełnoprawny deser o satysfakcjonującym smaku.

Knedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwa

To idealny sposób na śniadanie, które chrupie, syci i poprawia humor od pierwszej łyżki. Ten prosty przepis pokazuje, że czasem najlepsze rozwiązania naprawdę leżą w lodówce. Jak zrobić twaróg z dżemem i masłem orzechowym? Poznaj prosty przepis.

Przepis na twaróg z płatkami kukurydzianymi i dżemem

Składniki:

  • 1/2 opakowania twarogu chudego,
  • 2 łyżki naturalnego skyru,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżka dżemu niskosłodzonego (np. truskawkowego, brzoskwiniowego, jagodowego),
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 4 łyżki płatków kukurydzianych.
Twaróg z płatkami kukurydzianymi i dżemem przepis
Wymieszaj twaróg, jogurt, kakao, dżem i masło orzechowe

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce umieść rozdrobniony twaróg, jogurt, kakao, dżem (np. truskawkowy, brzoskwiniowy, jagodowy lub inny) i masło orzechowe.
  2. Mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników. 
  3. Dodaj płatki kukurydziane i wymieszaj. Przełóż do wygodnego naczynia. 
Twaróg z płatkami kukurydzianymi i dżemem przepis
Przełóż do wygodnego naczynia
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki