Najlepsza rzecz, jaką możesz zrobić z twarogu. Chrupie aż miło

Twaróg z płatkami kukurydzianymi i dżemem to proste danie, które udowadnia, że z kilku zwyczajnych składników można stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Chrupiące płatki, kremowy twaróg i owocowa słodycz dżemu tworzą połączenie, które przypomina deser, a przy tym dostarcza solidną porcję białka i energii.
Twarożek z kakaoFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Twaróg to lekki i sycący produkt mleczny, bogaty w białko, wapń i witaminy z grupy B, czyli składniki, które wspierają mięśnie, kości oraz układ nerwowy. Z chrupiącymi płatkami kukurydzianymi twaróg przybiera zupełnie nowe oblicze, ponieważ jego kremowa delikatność spotyka się z lekkością i subtelną słodyczą.

Odrobina dżemu wprowadza owocowy aromat, a masło orzechowe i łyżeczka kakao zmieniają to skromne danie w pełnoprawny deser o satysfakcjonującym smaku.

Knedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwa

To idealny sposób na śniadanie, które chrupie, syci i poprawia humor od pierwszej łyżki. Ten prosty przepis pokazuje, że czasem najlepsze rozwiązania naprawdę leżą w lodówce. Jak zrobić twaróg z dżemem i masłem orzechowym? Poznaj prosty przepis.

Przepis na twaróg z płatkami kukurydzianymi i dżemem

Składniki:

  • 1/2 opakowania twarogu chudego,
  • 2 łyżki naturalnego skyru,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżka dżemu niskosłodzonego (np. truskawkowego, brzoskwiniowego, jagodowego),
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 4 łyżki płatków kukurydzianych.
Twaróg z płatkami kukurydzianymi i dżemem przepis
Wymieszaj twaróg, jogurt, kakao, dżem i masło orzechowe

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce umieść rozdrobniony twaróg, jogurt, kakao, dżem (np. truskawkowy, brzoskwiniowy, jagodowy lub inny) i masło orzechowe.
  2. Mieszaj i ucieraj, aż do połączenia składników. 
  3. Dodaj płatki kukurydziane i wymieszaj. Przełóż do wygodnego naczynia. 
Twaróg z płatkami kukurydzianymi i dżemem przepis
Przełóż do wygodnego naczynia
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇