Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika

W twoim menu nie może zabraknąć klasyki w postaci pieczonego schabu. Świetnie pasuje do niego sos śmietanowy z leśnymi grzybami. Po wyjęciu z piekarnika wystarczy dodać ziemniaki i obiad dla całej rodziny gotowy. Smacznie, szybko i domowo jak u babci. Listę składników znajdziesz poniżej, natomiast w wideo czeka szczegółowa instrukcja krok po kroku.

Składniki na schab:

  • 1 kg schabu wieprzowego,
  • sól i pieprz do doprawienia mięsa,
  • ½ szklanki mąki pszennej.

Składniki na sos:

  • 1 cebula,
  • 500 g grzybów leśnych,
  • 50 g masła do smażenia,
  • sól i pieprz do doprawienia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 150 ml śmietanki 30 proc., 
  • 100 g serka śmietankowego.

Dodatki:

  • tłuczone ziemniaki.

O czym warto pamiętać:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania schabu. Podziel mięso na plastry o grubości ok. 2 cm i rozbij je delikatnie przy pomocy tłuczka. Jeśli będą miały taką samą grubość, upieką się równomiernie. 
  2. Zanim mięso trafi na rozgrzaną patelnię do podsmażenia, obtocz je w mące. Dzięki temu schab nabierze dodatkowej chrupiącej powłoki, która szczelnie zamknie pory mięsa. To z kolei sprawi, że schab pozostanie soczysty. 
  3. Sos do schabu powstaje na bazie leśnych grzybów. Pamiętaj, w ich przypadku należy zachować szczególną ostrożność. Pracuj tylko i wyłącznie z grzybami, których jesteś pewien.
  4. Zebrane grzyby będą potrzebować oczyszczenia. Jeśli to możliwe, unikaj kontaktu z wodą, ponieważ nadmierna jej ilość może wpłynąć niekorzystnie na strukturę grzybów. Najlepiej zrobić to na sucho przy pomocy pędzelka lub miękkiej szczoteczki. 
  5. Podsmażone kawałki schabu ułóż w formie do pieczenia. Następnie wlej do środka sos grzybowy. Naczynie wstaw do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika na 40 minut
  6. Schab z kremowym sosem możesz podać z różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu ziemniaki, ryż, kasza, jak i kluski śląskie. 
Więcej wideo
Koniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbkiKoniec z męczącym zawijaniem. Ta zapiekanka zaoszczędzi twój czas, a smakuje identycznie jak gołąbki
Dodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapytaDodaj do kotletów mielonych przed smażeniem. O tradycyjne nikt nawet nie zapyta
Daria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukierDaria Ładocha o sekretnym dodatku do czerwonego barszczu. Zastąpi zbędny cukier
Ewa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusiEwa Chodakowska o diecie w święta. Na to rodzinne danie z Podkarpacia zawsze się skusi
Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu okaŚwiąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkęŚledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Cynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodkoCynamonek w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Nadzienie wcale nie jest na słodko
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa