Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika
W twoim menu nie może zabraknąć klasyki w postaci pieczonego schabu. Świetnie pasuje do niego sos śmietankowy z leśnymi grzybami. Po wyjęciu z piekarnika wystarczy dodać ziemniaki i obiad dla całej rodziny gotowy. Smacznie, szybko i domowo jak u babci. Listę składników znajdziesz poniżej. Natomiast w wideo czeka na ciebie szczegółowa instrukcja krok po kroku.
Składniki na schab:
- 1 kg schabu wieprzowego,
- sól i pieprz do doprawienia mięsa,
- ½ szkl. mąki pszennej.
Składniki na sos:
- 1 cebula,
- 500 g grzybów leśnych,
- 50 g masła do smażenia,
- sól i pieprz do doprawienia,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- 100 g serka śmietankowego.
Dodatki:
- tłuczone ziemniaki.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania schabu. Podziel mięso na plastry o grubości ok. 2 cm i rozbij je delikatnie przy pomocy tłuczka.
- Kawałki mięsa będą miały taką samą grubość i upieką się równomiernie podczas wizyty w piekarniku.
- Zanim mięso trafi na rozgrzaną patelnię do podsmażenia, obtocz je w mące. Dzięki temu schab nabierze dodatkowej chrupiącej powłoki, która jednocześnie szczelnie zamknie pory mięsa. To z kolei sprawi, że schab pozostanie soczysty.
- Sos do schabu powstaje na bazie leśnych grzybów. Pamiętaj, w ich przypadku należy zachować szczególną ostrożność. Pracuj tylko i wyłącznie z grzybami, których jesteś pewien.
- Zebrane grzyby będą oczywiście potrzebować czyszczenia. Jeśli to możliwe, unikaj kontaktu z wodą, ponieważ nadmierna ilość wody może wpłynąć niekorzystnie na strukturę grzybów. Najlepiej postawić na czyszczenie na sucho przy pomocy pędzelka lub miękkiej szczoteczki.
- Podsmażone kawałki schabu ułóż w formie do pieczenia. Następnie wlej do środka sos grzybowy. Naczynie wstaw do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika na 40 minut.
- Schab z kremowym sosem możesz podawać na różne sposoby. Świetnie sprawdzą się tu ziemniaki, ryż, kasza, jak i kluski śląskie.