Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Kto powiedział, że trudno jest zrobić dobre ziemniaczki z patelni? W kuchni wszystko jest możliwe, jeśli podejdziesz do tego w odpowiedni sposób. Ziemniaczki po chińsku wychodzą mięciutkie w środku, a na zewnątrz pokrywa je słodko-pikantna glazura. Moja rodzina nie mogła się od nich oderwać.
Do przygotowania ziemniaczków po chińsku przyda się głęboka patelnia albo najlepiej wok, który szybko się rozgrzewa i równomiernie rozprowadza temperaturę. Najpierw tylko podsmaż je na oleju, a potem zalej słodko-pikantnym sosem, aby nabrały smaku i zrobiły się miękkie w środku.
Bitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Z czym podawać ziemniaczki?
Ziemniaczki wychodzą tak smaczne i bogate w smaku, że można je jeść bez żadnych dodatków. Jednak, żeby obiad był kompletny, przyda się obok kawałek mięsa lub sera oraz chrupiąca sałatka do przełamania. Postaw na smaki kuchni azjatyckiej i przygotuj kurczaka z patelni, a obok podaj kimchi i marynowane warzywa. Chińskie ziemniaczki świetnie skomponują się również z pieczonym serem halloumi i sałatką ze świeżego ogórka.
Przepis na chińskie ziemniaczki z patelni
Postaraj się o małe ziemniaczki z cienką skórką – wtedy wystarczy poprzekrawać je na połówki.
Składniki:
- 0,5 kg małych ziemniaków,
- 4 ząbki czosnku,
- 100 ml sosu sojowego,
- 1 szklanka wody,
- 3 łyżki miodu,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- pół łyżeczki kolorowego pieprzu,
- olej do smażenia
- szczypiorek z dymki do posypania.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj, osusz i pokrój na połówki lub ćwiartki. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż przez ok.10 minut.
- Po tym czasie dodaj czosnek pokrojony w drobne plasterki. Smaż na średniej mocy palnika.
- W misce wymieszaj sos sojowy z wodą i miodem, drobno posiekaną papryczką chili i olejem sezamowym.
- Tak przygotowanym sosem zalej ziemniaki i podgrzewaj na patelni, aż zrobią się miękkie. Na koniec dopraw świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
- Podawaj z posiekanym szczypiorkiem z dymki.