Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku

Kto powiedział, że trudno jest zrobić dobre ziemniaczki z patelni? W kuchni wszystko jest możliwe, jeśli podejdziesz do tego w odpowiedni sposób. Ziemniaczki po chińsku wychodzą mięciutkie w środku, a na zewnątrz pokrywa je słodko-pikantna glazura. Moja rodzina nie mogła się od nich oderwać.

Ziemniaczki po chińsku najlepiej usmażyć w wokuZiemniaczki po chińsku najlepiej usmażyć w woku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do przygotowania ziemniaczków po chińsku przyda się głęboka patelnia albo najlepiej wok, który szybko się rozgrzewa i równomiernie rozprowadza temperaturę. Najpierw tylko podsmaż je na oleju, a potem zalej słodko-pikantnym sosem, aby nabrały smaku i zrobiły się miękkie w środku.

Bitki wieprzowe w sosie własnym. Znikają z talerza w mgnieniu oka

Z czym podawać ziemniaczki?

Ziemniaczki wychodzą tak smaczne i bogate w smaku, że można je jeść bez żadnych dodatków. Jednak, żeby obiad był kompletny, przyda się obok kawałek mięsa lub sera oraz chrupiąca sałatka do przełamania. Postaw na smaki kuchni azjatyckiej i przygotuj kurczaka z patelni, a obok podaj kimchi i marynowane warzywa. Chińskie ziemniaczki świetnie skomponują się również z pieczonym serem halloumi i sałatką ze świeżego ogórka.

Przepis na chińskie ziemniaczki z patelni

Postaraj się o małe ziemniaczki z cienką skórką – wtedy wystarczy poprzekrawać je na połówki.

Składniki:

  • 0,5 kg małych ziemniaków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 100 ml sosu sojowego,
  • 1 szklanka wody,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • pół łyżeczki kolorowego pieprzu,
  • olej do smażenia
  • szczypiorek z dymki do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj, osusz i pokrój na połówki lub ćwiartki. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż przez ok.10 minut.
  2. Po tym czasie dodaj czosnek pokrojony w drobne plasterki. Smaż na średniej mocy palnika.
  3. W misce wymieszaj sos sojowy z wodą i miodem, drobno posiekaną papryczką chili i olejem sezamowym.
  4. Tak przygotowanym sosem zalej ziemniaki i podgrzewaj na patelni, aż zrobią się miękkie. Na koniec dopraw świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
  5. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem z dymki.
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne