Ugotuj tak rosół. Kluczowa jest kolejność dodawania składników

Nie tylko w Polsce, ale również w Chinach, rosół gotowany jest z należytą uwagą i zgodnie ze sztuką przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Potrzeba czasu oraz odpowiednio dobranych składników, by wywar nabrał leczniczych właściwości. Ważny jest dobór mięsa i przypraw, a wszystkie odpowiadają 5 żywiołom i 5 podstawowym smakom.

W Chinach rosół jest przygotowywany ze szczególnym namaszczeniemW Chinach rosół jest przygotowywany ze szczególnym namaszczeniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W kuchni 5 przemian, inspirowanej chińską medycyną naturalną, kluczową rolę odgrywa 5 podstawowych żywiołów: drewno, ogień, ziemia, metal i woda. Tym elementom przyporządkowano 5 wyróżniających się smaków: kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony. Składniki i przyprawy, które dodawane są do rosołu odpowiadają wszystkim tym smakom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Chińska tradycja gotowania rosołu

Rosół pełni bardzo ważną rolę nie tylko w chińskiej tradycji kulinarnej, ale ogólnie w chińskiej kulturze. Mięsny wywar podawany jest kobietom w połogu i chorym z uwagi na właściwości lecznicze. Sekretem magicznej mikstury jest długie gotowanie wywaru na wolnym ogniu. Niektóre źródła podają, że dawniej gotowano rosół nawet przez 28 dni. Podążając za tradycyjną recepturą, przyprawy należy dokładać w odstępach – co 1 minutę.

W kuchni zgodnej z naturą fundamentalne jest dostosowanie diety do jej rytmu, między innymi poprzez spożywanie sezonowych warzyw i owoców. Chociaż kuchnia chińska w znacznym stopniu opiera się na produktach roślinnych, w miesiącach chłodniejszych pojawia się więcej dań rozgrzewających z udziałem mięsa.

Przepis na rosół zgodny z kuchnią pięciu przemian

W przepisie na chiński rosół ważna jest równowaga pomiędzy wszystkimi 5 smakami. Kurczak i ocet są przypisane do smaku kwaśnego, warzywa, takie jak: marchewka, seler, pietruszka – do słodkiego, pieprz, por czy cebula odpowiadają za ostry smak, kurkuma –za gorzki, a sól – za słony.

Składniki:

  • porcja rosołowa kury,
  • 400 g antrykotu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • pęczek cząbru,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • pół korzenia selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 por, bez zielonych liści,
  • 5 g kminku,
  • 5 g mielonej kurkumy,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 papryczka chili,
  • sól i pieprz,
  • świeża kolendra.

Wykonanie:

  1. Umyte mięso zalej 3 litrami zimnej wody i wstaw do zagotowania. Po kolei dodaj czosnek, ocet, cząber i cebulę.
  2. Po zagotowaniu usuń szumowiny i zmniejsz moc palnika. Gotuj na delikatnym ogniu przez 2 godziny.
  3. Gdy minie ten czas, dodaj warzywa: marchew, seler, pietruszkę i por.
  4. Co minutę dodawaj kolejne przyprawy: kminek, kurkumę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez kolejną godzinę.
  5. Na koniec usuń warzywa i cząber. Dodaj pokrojoną papryczkę chili, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Zupę podaj z dodatkiem pokrojonych warzyw i, jeśli masz ochotę, również z kawałkami mięsa.
  7. Całość posyp świeżą kolendrą.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥