PrzepisZupyUgotuj tak rosół. Kluczowa jest kolejność dodawania składników

Ugotuj tak rosół. Kluczowa jest kolejność dodawania składników

Nie tylko w Polsce, ale również w Chinach, rosół gotowany jest z należytą uwagą i zgodnie ze sztuką przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Potrzeba czasu oraz odpowiednio dobranych składników, by wywar nabrał leczniczych właściwości. Ważny jest dobór mięsa i przypraw, a wszystkie odpowiadają 5 żywiołom i 5 podstawowym smakom.

W Chinach rosół jest przygotowywany ze szczególnym namaszczeniem
W Chinach rosół jest przygotowywany ze szczególnym namaszczeniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W kuchni 5 przemian, inspirowanej chińską medycyną naturalną, kluczową rolę odgrywa 5 podstawowych żywiołów: drewno, ogień, ziemia, metal i woda. Tym elementom przyporządkowano 5 wyróżniających się smaków: kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony. Składniki i przyprawy, które dodawane są do rosołu odpowiadają wszystkim tym smakom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuska zupa cebulowa, po której zapłaczesz z wrażenia. Ciężko o lepszy przepis

Chińska tradycja gotowania rosołu

Rosół pełni bardzo ważną rolę nie tylko w chińskiej tradycji kulinarnej, ale ogólnie w chińskiej kulturze. Mięsny wywar podawany jest kobietom w połogu i chorym z uwagi na właściwości lecznicze. Sekretem magicznej mikstury jest długie gotowanie wywaru na wolnym ogniu. Niektóre źródła podają, że dawniej gotowano rosół nawet przez 28 dni. Podążając za tradycyjną recepturą, przyprawy należy dokładać w odstępach – co 1 minutę.

W kuchni zgodnej z naturą fundamentalne jest dostosowanie diety do jej rytmu, między innymi poprzez spożywanie sezonowych warzyw i owoców. Chociaż kuchnia chińska w znacznym stopniu opiera się na produktach roślinnych, w miesiącach chłodniejszych pojawia się więcej dań rozgrzewających z udziałem mięsa.

Przepis na rosół zgodny z kuchnią pięciu przemian

W przepisie na chiński rosół ważna jest równowaga pomiędzy wszystkimi 5 smakami. Kurczak i ocet są przypisane do smaku kwaśnego, warzywa, takie jak: marchewka, seler, pietruszka – do słodkiego, pieprz, por czy cebula odpowiadają za ostry smak, kurkuma –za gorzki, a sól – za słony.

Składniki:

  • porcja rosołowa kury,
  • 400 g antrykotu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • pęczek cząbru,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • pół korzenia selera,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 por, bez zielonych liści,
  • 5 g kminku,
  • 5 g mielonej kurkumy,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 papryczka chili,
  • sól i pieprz,
  • świeża kolendra.

Wykonanie:

  1. Umyte mięso zalej 3 litrami zimnej wody i wstaw do zagotowania. Po kolei dodaj czosnek, ocet, cząber i cebulę.
  2. Po zagotowaniu usuń szumowiny i zmniejsz moc palnika. Gotuj na delikatnym ogniu przez 2 godziny.
  3. Gdy minie ten czas, dodaj warzywa: marchew, seler, pietruszkę i por.
  4. Co minutę dodawaj kolejne przyprawy: kminek, kurkumę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez kolejną godzinę.
  5. Na koniec usuń warzywa i cząber. Dodaj pokrojoną papryczkę chili, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Zupę podaj z dodatkiem pokrojonych warzyw i, jeśli masz ochotę, również z kawałkami mięsa.
  7. Całość posyp świeżą kolendrą.
rosółkuchnia chińskarosół pięciu przemian

Wybrane dla Ciebie