To nie jest zwyczajna przyprawa. Posiada leczniczą moc w łagodzeniu bólu i w stanach zapalnych

Oryginalny smak, charakterystyczny kolor i nieocenione właściwości zdrowotne. Kurkuma, a dokładniej zawarta w niej kurkumina, jest niezwykle pomocna w leczeniu wielu chorób. Badania wskazują, że przynosi ogromną ulgę w łagodzeniu bólu związanego z różnymi chorobami.

Kurkuma to nie tylko zwyczajna przyprawa. Posiada leczniczą moc w łagodzeniu bólu i w stanach zapalnychKurkuma to nie tylko zwyczajna przyprawa. Posiada leczniczą moc w łagodzeniu bólu i w stanach zapalnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach

Kurkuma – skąd pochodzi i czym się wyróżnia?

Kurkuma to roślina pochodząca z rodziny imbirowatych, znana również pod nazwą szafran indyjski. Jest to przyprawa otrzymywana z kłącza ostryżu długiego (Curcuma longa). Samo słowo kurkuma ma swoje korzenie w łacińskim słowie "terra merita", co tłumaczy się dosłownie jako "ziemia zasłużona".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa niespodzianka prosto z piekarnika to moje najnowsze odkrycie. Coś pysznego!

Korzeń kurkumy to surowiec zielarski, którego powszechnie używa się w kuchni jako przyprawę. Z uwagi na to, że ma w swoim składzie kurkuminę – barwnik o kolorze żółto-pomarańczowym, posiada szczególne właściwości. Ten barwnik wykorzystuje się jako dodatek do żywności (E100) i nadaje potrawom specyficzny żółto-pomarańczowy kolor.

Wyróżnia się także charakterystycznym smakiem i zapachem. Zarówno w sproszkowanej postaci, jak i w formie świeżego korzenia jest całkowicie bezpieczna w spożyciu. Korzeń w zmielonej postaci jest także w składzie znanej mieszanki przypraw – curry.

Produkcja tej niezwykle aromatycznej przyprawy odbywa się w 80 proc. w Indiach i ten kraj należy jednocześnie do jej największych konsumentów. Jakie właściwości posiada kurkuma?

Właściwości znane już w starożytności

Cenne właściwości kurkumy odkryli nasi przodkowie tysiące lat temu. Okazuje się, że hinduscy i chińscy uzdrowiciele korzystali z niezwykłej mocy kurkumy w leczeniu. Była stosowana przede wszystkim jako remedium na rozmaite choroby układu oddechowego.

Dziś już wiemy, że ma o wiele szersze zastosowanie i niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. W czym może pomóc kurkuma i zawarta w niej kurkumina?

Lecznicza moc niepozornej przyprawy

Potwierdzone naukowo właściwości zdrowotne kurkuminy dotyczą silnego działania przeciwzapalnego, łagodzenia dolegliwości bólowych i obrzęk stawów, zapobiegania zaburzeniom trawienia, chorobom jelit, a także pozytywnego wpływu na pracę serca i obniżenia poziomu cholesterolu. Przyjrzyjmy się tym właściwościom po kolei.

Działanie przeciwzapalne

Kurkumina należy do grupy najsilniejszych naturalnych antyoksydantów. Posiada zdolność do neutralizowania wolnych rodników wewnątrz komórki, zwalczając stres oksydacyjny (czyli stan, w którym w organizmie jest zbyt duża ilość wolnych rodników, a zbyt mało przeciwutleniaczy - antyoksydantów). To sprawia, że kurkumina ma silne działanie przeciwzapalne, wpływając na obniżenie produkcji tych białek, które biorą udział w procesie zapalnym. Obecność stanu zapalnego w danym organizmie można potwierdzić wykonując badanie z oznaczeniem białka CRP we krwi - podwyższony poziom białka to stan zapalny.

Przeprowadzono ciekawe badania dotyczące tej właściwości kurkuminy. Pacjentom z zespołem metabolicznym podawano dawkę 1 g dziennie kurkuminy. Efektem tego działania było znaczne obniżenie stanu zapalnego, który był mierzony poziomem białka CRP. Co więcej, w magazynie "Oncogene" opublikowano w 2004 roku badania potwierdzające, że zażywanie kurkumy było skuteczniejsze w walce ze stanami zapalnymi od powszechnie stosowanych leków, takich jak aspiryna czy ibuprofen. To bardzo cenne odkrycie, ponieważ zahamowanie procesu zapalnego to cel współczesnej medycyny.

Łagodzenie bólu i obrzęku stawów

Właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne kurkumy wykorzystuje się również z ogromną skutecznością w łagodzeniu dolegliwości bólowych stanów zapalnych stawów. Choroba zwyrodnieniowa stawu wiąże się z bólem, który zazwyczaj staramy się zmniejszyć za pomocą leków przeciwzapalnych (ibuprofen, diklofenak). Tymczasem kurkumina może się sprawdzić w przypadku łagodzenia objawów choroby zwyrodnieniowej stawów, co potwierdzają badania.

Osoby ze zwyrodnieniem stawu kolanowego, przyjmujące doustnie kurkuminę przez 4 tygodnie w dawce 1500 mg na dobę, miały nie tylko zmniejszony ból, jak te zażywające 1200 mg ibuprofenu na dobę, ale również o wiele rzadziej skarżyły się na skutki uboczne. Europejska Agencja Leków zarejestrowała kurkuminę jako środek wspomagający leczenie choroby zwyrodnieniowej stawów.

Zapobieganie zaburzeniom trawienia i chorobom jelit

Kurkumina wpływa także pozytywnie na problemy z trawieniem – chroni układ pokarmowy, eliminuje wzdęcia, łagodzi skutki chorób jelit. Jej skuteczność w tym przypadku jest związana z produkcją mucyny – białka, który ma zdolność tworzenia warstwy ochronnej w błonie śluzowej żołądka. Cenny składnik kurkumy przynosi także korzyści w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz choroby Leśniowskiego-Crohna (zmniejszenie objawów, jak bóle brzucha, krwawienie i biegunki).

Obniżenie poziomu cholesterolu

Chińscy badacze przekazali w 2017 inne cenne informacje: kurkumina jest jednym z czynników, który wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu frakcji LDL (zwanego potocznie "złym cholesterolem") oraz trójglicerydów. Zdaniem chińskich naukowców właściwości kurkuminy pomagają pacjentom, którzy są narażeni właśnie na choroby sercowo-naczyniowe i zalecają, by włączyli do swojej diety tę wartościową przyprawę.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie