Karol Okrasa dodaje tę przyprawę do wielu dań. Wspiera serce i łagodzi objawy żołądkowe

Kuchnia Karola Okrasy słynie z bogactwa smaków i aromatów. Jedną z ulubionych przypraw mistrza kuchni jest majeranek, który nie tylko nadaje potrawom wyjątkowy charakter, ale również posiada szereg właściwości zdrowotnych.

Karol Okrasa dodaję tę przyprawę do wielu dań. Wspiera serce i łagodzi objawy żołądoweKarol Okrasa dodaję tę przyprawę do wielu dań. Wspiera serce i łagodzi objawy żołądowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Marcin Michałowski

Karol Okrasa, znany kucharz, często sięga po staropolskie przyprawy, aby wzbogacić smak swoich potraw. Jedną z nich jest majeranek, który nie tylko nadaje daniom wyjątkowego aromatu, ale również ma korzystny wpływ na zdrowie. Dowiedz się, dlaczego warto wprowadzić tę przyprawę do swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki szczęścia goszczą na moim stole bardzo często. Każdy się o nie dopomina

Majeranek – nie tylko do żurku

Choć majeranek najczęściej kojarzy się z żurkiem, jego zastosowanie w kuchni jest znacznie szersze. Okrasa dodaje go do różnorodnych potraw, od mięs i ryb po warzywa i zupy. Przyprawa ta doskonale komponuje się z daniami kuchni polskiej, jak i tymi inspirowanymi innymi kuchniami świata.

Właściwości zdrowotne majeranku

Oprócz walorów smakowych, majeranek posiada również wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera on m.in. olejki eteryczne, związki fenolowe, garbniki, witaminę C i karoteny. Dzięki temu wykazuje działanie:

  • Przeciwutleniające – chroni komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
  • Przeciwzapalne – łagodzi stany zapalne w organizmie.
  • Przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe – wspomaga zwalczanie infekcji.
  • Przeciwskurczowe – łagodzi bóle brzucha i wzdęcia.
  • Wiatropędne – ułatwia trawienie.
  • Uspokajające – łagodzi stres i nerwowość.

Majeranek na serce i trawienie

Badania naukowe dowodzą, że majeranek może być pomocny w leczeniu chorób serca i układu pokarmowego. Zawarte w nim substancje czynne:

  • Wspomagają pracę serca – regulują rytm serca i obniżają ciśnienie krwi.
  • Poprawiają trawienie – stymulują produkcję soków żołądkowych i jelitowych.
  • Łagodzą problemy żołądkowe – niestrawność, wzdęcia, bóle brzucha.

Dodawaj majeranek do swoich potraw!

Majeranek to nie tylko przyprawa, ale również źródło zdrowia. Dzięki swoim właściwościom aromatycznym i leczniczym, stanowi cenny składnik wielu potraw. Karol Okrasa, eksperymentując w kuchni, pokazuje, że tradycyjne przyprawy mogą być nie tylko smaczne, ale także korzystne dla zdrowia. Dlatego warto sięgać po majeranek, aby wzbogacić swoje potrawy i zadbać jednocześnie o zdrowie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇