Jak zrobić soczystego kurczaka bez piekarnika? Patent, który znają tylko najlepsze kucharki

Soczysty kurczak pieczony w całości, z chrupiącą skórką i aromatem przypraw to marzenie wielu osób. Okazuje się, że można go przygotować bez użycia piekarnika. Poznaj prosty, ale niezawodny przepis, który znają tylko najlepsze kucharki.

Jak zrobić soczystego kurczaka bez piekarnika? Patent, który znają tylko najlepsze kucharkiJak zrobić soczystego kurczaka bez piekarnika? Patent, który znają tylko najlepsze kucharki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jeśli twój piekarnik zawiódł w najmniej odpowiednim momencie, a marzysz o soczystym kurczaku, nie musisz zrezygnować z tej wyjątkowej uczty. Istnieje patent, który pozwoli ci przygotować to niezwykle smaczne danie bez konieczności korzystania z pieca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuję! Czego chcieć więcej?

Przepis na kurczaka bez piekarnika – rewolucja w kuchni

Wbrew pozorom, przygotowanie soczystego kurczaka bez piekarnika jest możliwe. Istnieje prosta metoda, dzięki której mięso zachowuje doskonałą soczystość, a aromat przypraw sprawia, że każdy kęs to kulinarne uniesienie. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie użycie patelni i folii aluminiowej.

Co jest potrzebne do przygotowania kurczaka bez piekarnika?

Do przygotowania kurczaka bez piekarnika potrzebujesz:

  • 1 kurczaka w całości,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 czerwone cebule,
  • natki pietruszki,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 płaską łyżkę soli,
  • 1 łyżeczkę pieprzu,
  • 1 łyżeczkę octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczkę ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki.

Przygotowanie kurczaka bez piekarnika

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kilka minut.
  2. Kurczaka natnij wzdłuż, ale nie do samego końca. Posól i popieprz.
  3. Kurczaka ułóż na patelni i smaż przez 10 minut z każdej strony.
  4. Zdejmij kurczaka z patelni i odstaw na chwilę.
  5. W misce wymieszaj sól, pieprz, zioła prowansalskie i słodką paprykę.
  6. Posmaruj kurczaka przygotowaną mieszanką przypraw.
  7. Na patelni rozłóż plastry cebuli. Na wierzch połóż kurczaka.
  8. Owiń kurczaka folią aluminiową.
  9. Piecz kurczaka na średnim ogniu przez około godzinę.
  10. Po upieczeniu zdejmij kurczaka z folii i podawaj.

Sposób na chrupiącą skórkę: Aby uzyskać chrupiącą skórkę, przed pieczeniem możesz posmarować kurczaka olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Możesz też dodać do sosu 1 łyżeczkę cukru lub miodu.

Soczysty kurczak bez piekarnika - wskazówki

Aby kurczak był soczysty i aromatyczny, warto przestrzegać kilku wskazówek:

  • kurczaka należy najpierw podsmażyć na patelni, aby zamknęły się pory i zachował soki wewnątrz;
  • sos do kurczaka powinien być kwaśny, aby zmiękczyć mięso i nadać mu wyrazistego smaku;
  • kurczaka należy piec w folii aluminiowej, aby zachował wilgoć i nie wysechł.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis