Jak zrobić soczystego kurczaka bez piekarnika? Patent, który znają tylko najlepsze kucharki

Soczysty kurczak pieczony w całości, z chrupiącą skórką i aromatem przypraw to marzenie wielu osób. Okazuje się, że można go przygotować bez użycia piekarnika. Poznaj prosty, ale niezawodny przepis, który znają tylko najlepsze kucharki.

Jak zrobić soczystego kurczaka bez piekarnika? Patent, który znają tylko najlepsze kucharkiJak zrobić soczystego kurczaka bez piekarnika? Patent, który znają tylko najlepsze kucharki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Jeśli twój piekarnik zawiódł w najmniej odpowiednim momencie, a marzysz o soczystym kurczaku, nie musisz zrezygnować z tej wyjątkowej uczty. Istnieje patent, który pozwoli ci przygotować to niezwykle smaczne danie bez konieczności korzystania z pieca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuję! Czego chcieć więcej?

Przepis na kurczaka bez piekarnika – rewolucja w kuchni

Wbrew pozorom, przygotowanie soczystego kurczaka bez piekarnika jest możliwe. Istnieje prosta metoda, dzięki której mięso zachowuje doskonałą soczystość, a aromat przypraw sprawia, że każdy kęs to kulinarne uniesienie. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie użycie patelni i folii aluminiowej.

Co jest potrzebne do przygotowania kurczaka bez piekarnika?

Do przygotowania kurczaka bez piekarnika potrzebujesz:

  • 1 kurczaka w całości,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 czerwone cebule,
  • natki pietruszki,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 płaską łyżkę soli,
  • 1 łyżeczkę pieprzu,
  • 1 łyżeczkę octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczkę ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki.

Przygotowanie kurczaka bez piekarnika

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kilka minut.
  2. Kurczaka natnij wzdłuż, ale nie do samego końca. Posól i popieprz.
  3. Kurczaka ułóż na patelni i smaż przez 10 minut z każdej strony.
  4. Zdejmij kurczaka z patelni i odstaw na chwilę.
  5. W misce wymieszaj sól, pieprz, zioła prowansalskie i słodką paprykę.
  6. Posmaruj kurczaka przygotowaną mieszanką przypraw.
  7. Na patelni rozłóż plastry cebuli. Na wierzch połóż kurczaka.
  8. Owiń kurczaka folią aluminiową.
  9. Piecz kurczaka na średnim ogniu przez około godzinę.
  10. Po upieczeniu zdejmij kurczaka z folii i podawaj.

Sposób na chrupiącą skórkę: Aby uzyskać chrupiącą skórkę, przed pieczeniem możesz posmarować kurczaka olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Możesz też dodać do sosu 1 łyżeczkę cukru lub miodu.

Soczysty kurczak bez piekarnika - wskazówki

Aby kurczak był soczysty i aromatyczny, warto przestrzegać kilku wskazówek:

  • kurczaka należy najpierw podsmażyć na patelni, aby zamknęły się pory i zachował soki wewnątrz;
  • sos do kurczaka powinien być kwaśny, aby zmiękczyć mięso i nadać mu wyrazistego smaku;
  • kurczaka należy piec w folii aluminiowej, aby zachował wilgoć i nie wysechł.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟