Jak zrobić soczystego kurczaka bez piekarnika? Patent, który znają tylko najlepsze kucharki
Soczysty kurczak pieczony w całości, z chrupiącą skórką i aromatem przypraw to marzenie wielu osób. Okazuje się, że można go przygotować bez użycia piekarnika. Poznaj prosty, ale niezawodny przepis, który znają tylko najlepsze kucharki.
14.01.2024 | aktual.: 14.01.2024 14:46
Jeśli twój piekarnik zawiódł w najmniej odpowiednim momencie, a marzysz o soczystym kurczaku, nie musisz zrezygnować z tej wyjątkowej uczty. Istnieje patent, który pozwoli ci przygotować to niezwykle smaczne danie bez konieczności korzystania z pieca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na kurczaka bez piekarnika – rewolucja w kuchni
Wbrew pozorom, przygotowanie soczystego kurczaka bez piekarnika jest możliwe. Istnieje prosta metoda, dzięki której mięso zachowuje doskonałą soczystość, a aromat przypraw sprawia, że każdy kęs to kulinarne uniesienie. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie użycie patelni i folii aluminiowej.
Co jest potrzebne do przygotowania kurczaka bez piekarnika?
Do przygotowania kurczaka bez piekarnika potrzebujesz:
- 1 kurczaka w całości,
- 5 ząbków czosnku,
- 2 czerwone cebule,
- natki pietruszki,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki masła,
- 1 płaską łyżkę soli,
- 1 łyżeczkę pieprzu,
- 1 łyżeczkę octu balsamicznego,
- 1 łyżeczkę ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki.
Przygotowanie kurczaka bez piekarnika
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kilka minut.
- Kurczaka natnij wzdłuż, ale nie do samego końca. Posól i popieprz.
- Kurczaka ułóż na patelni i smaż przez 10 minut z każdej strony.
- Zdejmij kurczaka z patelni i odstaw na chwilę.
- W misce wymieszaj sól, pieprz, zioła prowansalskie i słodką paprykę.
- Posmaruj kurczaka przygotowaną mieszanką przypraw.
- Na patelni rozłóż plastry cebuli. Na wierzch połóż kurczaka.
- Owiń kurczaka folią aluminiową.
- Piecz kurczaka na średnim ogniu przez około godzinę.
- Po upieczeniu zdejmij kurczaka z folii i podawaj.
Sposób na chrupiącą skórkę: Aby uzyskać chrupiącą skórkę, przed pieczeniem możesz posmarować kurczaka olejem rzepakowym lub oliwą z oliwek. Możesz też dodać do sosu 1 łyżeczkę cukru lub miodu.
Soczysty kurczak bez piekarnika - wskazówki
Aby kurczak był soczysty i aromatyczny, warto przestrzegać kilku wskazówek:
- kurczaka należy najpierw podsmażyć na patelni, aby zamknęły się pory i zachował soki wewnątrz;
- sos do kurczaka powinien być kwaśny, aby zmiękczyć mięso i nadać mu wyrazistego smaku;
- kurczaka należy piec w folii aluminiowej, aby zachował wilgoć i nie wysechł.