Karol Okrasa złamał przepis na kotlety mielone. Wyszły mięciutkie i soczyste

Mielone to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Są łatwe w przygotowaniu, a smakują każdemu. Jednak, aby kotlety były naprawdę smaczne i soczyste, warto znać kilka trików. Jeden z nich zdradził Karol Okrasa.

Karol Okrasa złamał przepis na kotlety mielone. Wyszły mięciutkie i soczysteKarol Okrasa złamał przepis na kotlety mielone. Wyszły mięciutkie i soczyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Marcin Michałowski

Karol Okrasa, znany mistrz kulinarny, wprowadza rewolucję w świecie kotletów mielonych. Jego niezwykle miękkie i soczyste danie zyskuje wyjątkowy smak dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej. Odkąd spróbowałam tych kotletów według jego receptury, pozostałe przepisy na mielone poszły w niepamięć. Przygotowanie tego dania nie tylko jest proste, ale także przynosi niebywałą przyjemność podczas smażenia – kotlety nie pękają i nie rozpadają się.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy tak niewiele, aby z kilku składników zrobić choinkę i bałwanka w jadalnym wydaniu

Jak przygotować kotlety mielone Karola Okrasy?

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny,
  • 1 duża cebula,
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz,
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotuj kaszę jęczmienną zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i przestudź.
  2. Obierz i posiekaj cebulę, zrumień na niewielkiej ilości tłuszczu.
  3. Przełóż mięso do miski, dodaj odsączoną z nadmiaru tłuszczu cebulę.
  4. Dodaj również ugotowaną kaszę i jajko do miski, wyrób masę, przypraw solą i pieprzem.
  5. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety, panieruj je w bułce.
  6. Smaż na niedużym ogniu, na oleju lub smalcu, z obu stron na złocisty kolor.

Oto kilka dodatkowych wskazówek, które pomogą ci przygotować idealne kotlety mielone:

  • Używaj dobrej jakości mięsa. Najlepsza będzie wieprzowina z łopatki lub szynki.
  • Dodaj do masy kotletów trochę mleka lub śmietany. Dzięki temu kotlety będą bardziej soczyste.
  • Nie przesadzaj z przyprawami. Wystarczy sól i pieprz.
  • Smaż kotlety na niedużym ogniu, aby się nie przypaliły.

Kotlety mielone Karola Okrasy to prawdziwy przełom w klasycznym przepisie na mielone. Dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej te kotlety stają się niezwykle miękkie, soczyste i smaczne. Spróbuj wprowadzić kreatywne modyfikacje, dostosowując danie do swoich preferencji. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji