Karol Okrasa złamał przepis na kotlety mielone. Wyszły mięciutkie i soczyste

Mielone to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Są łatwe w przygotowaniu, a smakują każdemu. Jednak, aby kotlety były naprawdę smaczne i soczyste, warto znać kilka trików. Jeden z nich zdradził Karol Okrasa.

Karol Okrasa złamał przepis na kotlety mielone. Wyszły mięciutkie i soczysteKarol Okrasa złamał przepis na kotlety mielone. Wyszły mięciutkie i soczyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Marcin Michałowski

Karol Okrasa, znany mistrz kulinarny, wprowadza rewolucję w świecie kotletów mielonych. Jego niezwykle miękkie i soczyste danie zyskuje wyjątkowy smak dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej. Odkąd spróbowałam tych kotletów według jego receptury, pozostałe przepisy na mielone poszły w niepamięć. Przygotowanie tego dania nie tylko jest proste, ale także przynosi niebywałą przyjemność podczas smażenia – kotlety nie pękają i nie rozpadają się.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy tak niewiele, aby z kilku składników zrobić choinkę i bałwanka w jadalnym wydaniu

Jak przygotować kotlety mielone Karola Okrasy?

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny,
  • 1 duża cebula,
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz,
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotuj kaszę jęczmienną zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i przestudź.
  2. Obierz i posiekaj cebulę, zrumień na niewielkiej ilości tłuszczu.
  3. Przełóż mięso do miski, dodaj odsączoną z nadmiaru tłuszczu cebulę.
  4. Dodaj również ugotowaną kaszę i jajko do miski, wyrób masę, przypraw solą i pieprzem.
  5. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety, panieruj je w bułce.
  6. Smaż na niedużym ogniu, na oleju lub smalcu, z obu stron na złocisty kolor.

Oto kilka dodatkowych wskazówek, które pomogą ci przygotować idealne kotlety mielone:

  • Używaj dobrej jakości mięsa. Najlepsza będzie wieprzowina z łopatki lub szynki.
  • Dodaj do masy kotletów trochę mleka lub śmietany. Dzięki temu kotlety będą bardziej soczyste.
  • Nie przesadzaj z przyprawami. Wystarczy sól i pieprz.
  • Smaż kotlety na niedużym ogniu, aby się nie przypaliły.

Kotlety mielone Karola Okrasy to prawdziwy przełom w klasycznym przepisie na mielone. Dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej te kotlety stają się niezwykle miękkie, soczyste i smaczne. Spróbuj wprowadzić kreatywne modyfikacje, dostosowując danie do swoich preferencji. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel