Karol Okrasa złamał przepis na kotlety mielone. Wyszły mięciutkie i soczyste

Mielone to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Są łatwe w przygotowaniu, a smakują każdemu. Jednak, aby kotlety były naprawdę smaczne i soczyste, warto znać kilka trików. Jeden z nich zdradził Karol Okrasa.

Karol Okrasa złamał przepis na kotlety mielone. Wyszły mięciutkie i soczysteKarol Okrasa złamał przepis na kotlety mielone. Wyszły mięciutkie i soczyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Marcin Michałowski

Karol Okrasa, znany mistrz kulinarny, wprowadza rewolucję w świecie kotletów mielonych. Jego niezwykle miękkie i soczyste danie zyskuje wyjątkowy smak dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej. Odkąd spróbowałam tych kotletów według jego receptury, pozostałe przepisy na mielone poszły w niepamięć. Przygotowanie tego dania nie tylko jest proste, ale także przynosi niebywałą przyjemność podczas smażenia – kotlety nie pękają i nie rozpadają się.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy tak niewiele, aby z kilku składników zrobić choinkę i bałwanka w jadalnym wydaniu

Jak przygotować kotlety mielone Karola Okrasy?

Składniki:

  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny,
  • 1 duża cebula,
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz,
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotuj kaszę jęczmienną zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i przestudź.
  2. Obierz i posiekaj cebulę, zrumień na niewielkiej ilości tłuszczu.
  3. Przełóż mięso do miski, dodaj odsączoną z nadmiaru tłuszczu cebulę.
  4. Dodaj również ugotowaną kaszę i jajko do miski, wyrób masę, przypraw solą i pieprzem.
  5. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety, panieruj je w bułce.
  6. Smaż na niedużym ogniu, na oleju lub smalcu, z obu stron na złocisty kolor.

Oto kilka dodatkowych wskazówek, które pomogą ci przygotować idealne kotlety mielone:

  • Używaj dobrej jakości mięsa. Najlepsza będzie wieprzowina z łopatki lub szynki.
  • Dodaj do masy kotletów trochę mleka lub śmietany. Dzięki temu kotlety będą bardziej soczyste.
  • Nie przesadzaj z przyprawami. Wystarczy sól i pieprz.
  • Smaż kotlety na niedużym ogniu, aby się nie przypaliły.

Kotlety mielone Karola Okrasy to prawdziwy przełom w klasycznym przepisie na mielone. Dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej te kotlety stają się niezwykle miękkie, soczyste i smaczne. Spróbuj wprowadzić kreatywne modyfikacje, dostosowując danie do swoich preferencji. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji