PrzepisDania mięsneTeraz co niedzielę robię kotlety po wawelsku. Każdy mówi, że lepsze od schabowych

Teraz co niedzielę robię kotlety po wawelsku. Każdy mówi, że lepsze od schabowych

Kotlety wawelskie dobrze odnajdą się na niedzielny stole
Kotlety wawelskie dobrze odnajdą się na niedzielny stole
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

06.01.2024 19:25, aktual.: 19.03.2024 14:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zapiekane pod pyszną serowo-ziemniaczaną chmurką mielone kotleciki zagrają pierwsze skrzypce podczas niedzielnego obiadu. Nie potrzebujesz nic więcej, przyda się jedynie porcja surówki. Zobacz przepis.

Uwielbiam serwować kotlety po wawelsku, ponieważ wiem, że zostaną zjedzone co do okruszka. To klasyk niedzielnego obiadu, który podaję obok świeżej surówki z selera albo kapusty pekińskiej. Nie szykuję ziemniaków czy kaszy, ponieważ pierzynka, pod którą kotlety są zapiekane, zastępuje węglowodanowy dodatek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co przygotować na niedzielny obiad? Wypróbuj tę wariację na temat kotletów

Zamiast tradycyjnych schabowych czy mielonych na niedzielny obiad przygotuj kotlety po wawelsku. Zrobisz je szybko i z łatwo dostępnych składników. Listę przypraw i dodatków możesz dowolnie modyfikować, np. do mięsnej masy dodaj odrobinę suszonego tymianku i mielonej słodkiej papryki, a pierzynkę wzbogać podsmażonymi pieczarkami, duszonymi pomidorami czy pieczoną (pozbawioną skórki) papryką.

To, co nadaje wyjątkowości kotletom po wawelsku, jest prosta mieszanina ziemniaków, sera i ugotowanych na twardo jajek, które komponują się w nieziemsko pyszną, lekko chrupiącą, ale też delikatną i kremową pierzynkę, bez której kotlety po wawelsku byłyby zwykłymi mielonymi. Zadbaj o to, by nie przypalić górnej warstwy dania - jeśli widzisz, że zbytnio się przypieka, przykryj kotlety folią aluminiową.

Pierzynka, pod którą zapieczesz kotlety, może być dziełem improwizacji
Pierzynka, pod którą zapieczesz kotlety, może być dziełem improwizacji © Adobe Stock

Kotlety po wawelsku. Przepis

Składniki:

  • 800 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego),
  • 4 ziemniaki,
  • 4 jajka,
  • 150 g startego sera żółtego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 bułka kajzerka,
  • 3-4 łyżki mleka,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. 3 jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź i obierz.
  2. Kajzerkę namocz w kilku łyżkach mleka i odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie odciśnij bułkę.
  3. Posiekaj natkę pietruszki, cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój.
  4. Mielone mięso wymieszaj z odciśniętą bułką, dodaj czosnek i cebulę oraz pietruszkę i musztardę, a także wbij jedno jajko. Dopraw masę solą i pieprzem, a następnie wymieszaj całość. Z masy uformuj kotlety.
  5. Jajka na twardo drobno pokrój, ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ser również zetrzyj na tarce i połącz z ziemniakami.
  6. Kotlety wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Na każdym kotlecie ułóż po łyżce pokrojonych jajek, a na nie tarte ziemniaki z serem.
  8. Tak przygotowane włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 30 minut.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl