Schab w aromatycznej marynacie z pysznymi dodatkami. Ma w sobie to "coś"
Mają odwiedzić cię znajomi i chciałbyś przygotować do jedzenia coś wyjątkowego? Tak, aby zaserwowane danie na długo zapadło w pamięci? Schab z tego przepisu to gotowa receptura na spektakularny sukces.
06.01.2024 | aktual.: 06.01.2024 12:57
Jak często w twojej kuchni gości schab? Zazwyczaj robisz z niego tradycyjne schabowe w panierce? Oczywiście nie ma nic w tym złego, bo takie danie to w końcu podstawa polskiej kuchni.
Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu trochę zaszaleć i podawać pyszne mięso w zupełnie nowym wydaniu. I w tym miejscu polecam z całego serca schab w pieczonej wersji, który nie dość, że genialnie się prezentuje, to jeszcze fenomenalnie smakuje. Znajdziesz tu same smaczne kęski oraz aromatyczną marynatę. Taki duet to prawdziwy strzał w 10!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Schab w pieczonej wersji skrywa wiele pysznych niespodzianek. Sama forma podania od razu przykuwa oko. Co więcej, już po jednym kęsie nie sposób powiedzieć nie!
Składniki:
Podstawowe składniki:
- 1,2 kg schabu wieprzowego,
- 1 duża cebula,
- 1 jabłko,
- 250 g boczku wędzonego,
- 1 kapusta stożkowa.
Marynata:
- 1/2 szkl. oleju roślinnego,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka goździków,
- 1/3 łyżeczki cynamonu.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania marynaty do schabu. W tym celu łączę ze sobą: olej roślinny, słodką paprykę, suszony czosnek, suszony tymianek, cynamon, goździki, pieprz oraz sól. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy zwykłego pędzelka kuchennego.
Krok 2. Na blacie kuchennym układam deskę do krojenia z oczyszczonym i osuszonym schabem. Następnie nacinam mięso przez całą długość, aby uzyskać efekt małych kieszonek.
Krok 3. Mięso w takim wydaniu smaruję dokładnie aromatyczną marynatą. Przydatny na tym etapie okazuje się pędzelek kuchenny, który sprawia, że cały proces przebiega szybko i sprawnie.
Krok 4. Do każdej kieszonki w schabie wkładam następnie kawałki cebuli, jabłek oraz boczku. To jednak nie koniec pracy nad dzisiejszym schabem, bo dookoła mięsa w formie do pieczenia rozsypuję też poszatkowaną kapustę stożkową.
Krok 5. Przygotowaną w ten sposób mieszankę polewam dodatkową porcją marynaty, która została. Następnie formę do pieczenia przykrywam folią aluminiową, po czym wkładam ją do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie zdejmuję folię i danie piekę bez przykrycia jeszcze przez 30 minut.
Krok 6. Gotowe danie posypuję posiekaną natką pietruszki i serwuję swoim bliskim. Za każdym razem są zachwyceni!