Schab w aromatycznej marynacie z pysznymi dodatkami. Ma w sobie to "coś"

Mają odwiedzić cię znajomi i chciałbyś przygotować do jedzenia coś wyjątkowego? Tak, aby zaserwowane danie na długo zapadło w pamięci? Schab z tego przepisu to gotowa receptura na spektakularny sukces.

Wystarczy jedno spojrzenie, aby natychmiast zgłodniećWystarczy jedno spojrzenie, aby natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Jak często w twojej kuchni gości schab? Zazwyczaj robisz z niego tradycyjne schabowe w panierce? Oczywiście nie ma nic w tym złego, bo takie danie to w końcu podstawa polskiej kuchni

Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu trochę zaszaleć i podawać pyszne mięso w zupełnie nowym wydaniu. I w tym miejscu polecam z całego serca schab w pieczonej wersji, który nie dość, że genialnie się prezentuje, to jeszcze fenomenalnie smakuje. Znajdziesz tu same smaczne kęski oraz aromatyczną marynatę. Taki duet to prawdziwy strzał w 10!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab pieczony z wyjątkowymi dodatkami. Idealny na uroczysty obiad

Schab w pieczonej wersji skrywa wiele pysznych niespodzianek. Sama forma podania od razu przykuwa oko. Co więcej, już po jednym kęsie nie sposób powiedzieć nie!

Składniki:

Podstawowe składniki:

  • 1,2 kg schabu wieprzowego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jabłko,
  • 250 g boczku wędzonego,
  • 1 kapusta stożkowa. 

Marynata:

  • 1/2 szkl. oleju roślinnego,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka goździków,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania marynaty do schabu. W tym celu łączę ze sobą: olej roślinny, słodką paprykę, suszony czosnek, suszony tymianek, cynamon, goździki, pieprz oraz sól. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy zwykłego pędzelka kuchennego. 

Najpierw przygotowuję marynatę
Najpierw przygotowuję marynatę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na blacie kuchennym układam deskę do krojenia z oczyszczonymosuszonym schabem. Następnie nacinam mięso przez całą długość, aby uzyskać efekt małych kieszonek

W schabie robię małe kieszonki na pyszne dodatki
W schabie robię małe kieszonki na pyszne dodatki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Mięso w takim wydaniu smaruję dokładnie aromatyczną marynatą. Przydatny na tym etapie okazuje się pędzelek kuchenny, który sprawia, że cały proces przebiega szybko i sprawnie. 

Domowa marynata nada dodatkowych walorów smakowych
Domowa marynata nada dodatkowych walorów smakowych © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Do każdej kieszonki w schabie wkładam następnie kawałki cebuli, jabłek oraz boczku. To jednak nie koniec pracy nad dzisiejszym schabem, bo dookoła mięsa w formie do pieczenia rozsypuję też poszatkowaną kapustę stożkową

Pysznych składników w tym przepisie na pewno nie zabraknie
Pysznych składników w tym przepisie na pewno nie zabraknie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przygotowaną w ten sposób mieszankę polewam dodatkową porcją marynaty, która została. Następnie formę do pieczenia przykrywam folią aluminiową, po czym wkładam ją do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie zdejmuję folię i danie piekę bez przykrycia jeszcze przez 30 minut

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe danie posypuję posiekaną natką pietruszki i serwuję swoim bliskim. Za każdym razem są zachwyceni! 

I obiad jest już gotowy!
I obiad jest już gotowy! © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Zrób japońskie kanapki z owocami. Rodzina będzie biła ci za to brawo
Zrób japońskie kanapki z owocami. Rodzina będzie biła ci za to brawo