WideoSchab w aromatycznej marynacie z pysznymi dodatkami. Ma w sobie to "coś"

Schab w aromatycznej marynacie z pysznymi dodatkami. Ma w sobie to "coś"

Wystarczy jedno spojrzenie, aby natychmiast zgłodnieć
Wystarczy jedno spojrzenie, aby natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
06.01.2024 10:06, aktualizacja: 06.01.2024 12:57

Mają odwiedzić cię znajomi i chciałbyś przygotować do jedzenia coś wyjątkowego? Tak, aby zaserwowane danie na długo zapadło w pamięci? Schab z tego przepisu to gotowa receptura na spektakularny sukces.

Jak często w twojej kuchni gości schab? Zazwyczaj robisz z niego tradycyjne schabowe w panierce? Oczywiście nie ma nic w tym złego, bo takie danie to w końcu podstawa polskiej kuchni

Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu trochę zaszaleć i podawać pyszne mięso w zupełnie nowym wydaniu. I w tym miejscu polecam z całego serca schab w pieczonej wersji, który nie dość, że genialnie się prezentuje, to jeszcze fenomenalnie smakuje. Znajdziesz tu same smaczne kęski oraz aromatyczną marynatę. Taki duet to prawdziwy strzał w 10!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab w pieczonej wersji skrywa wiele pysznych niespodzianek. Sama forma podania od razu przykuwa oko. Co więcej, już po jednym kęsie nie sposób powiedzieć nie!

Składniki:

Podstawowe składniki:

  • 1,2 kg schabu wieprzowego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jabłko,
  • 250 g boczku wędzonego,
  • 1 kapusta stożkowa. 

Marynata:

  • 1/2 szkl. oleju roślinnego,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka goździków,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania marynaty do schabu. W tym celu łączę ze sobą: olej roślinny, słodką paprykę, suszony czosnek, suszony tymianek, cynamon, goździki, pieprz oraz sól. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy zwykłego pędzelka kuchennego. 

Najpierw przygotowuję marynatę
Najpierw przygotowuję marynatę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na blacie kuchennym układam deskę do krojenia z oczyszczonymosuszonym schabem. Następnie nacinam mięso przez całą długość, aby uzyskać efekt małych kieszonek

W schabie robię małe kieszonki na pyszne dodatki
W schabie robię małe kieszonki na pyszne dodatki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Mięso w takim wydaniu smaruję dokładnie aromatyczną marynatą. Przydatny na tym etapie okazuje się pędzelek kuchenny, który sprawia, że cały proces przebiega szybko i sprawnie. 

Domowa marynata nada dodatkowych walorów smakowych
Domowa marynata nada dodatkowych walorów smakowych© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Do każdej kieszonki w schabie wkładam następnie kawałki cebuli, jabłek oraz boczku. To jednak nie koniec pracy nad dzisiejszym schabem, bo dookoła mięsa w formie do pieczenia rozsypuję też poszatkowaną kapustę stożkową

Pysznych składników w tym przepisie na pewno nie zabraknie
Pysznych składników w tym przepisie na pewno nie zabraknie© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przygotowaną w ten sposób mieszankę polewam dodatkową porcją marynaty, która została. Następnie formę do pieczenia przykrywam folią aluminiową, po czym wkładam ją do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie zdejmuję folię i danie piekę bez przykrycia jeszcze przez 30 minut

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe danie posypuję posiekaną natką pietruszki i serwuję swoim bliskim. Za każdym razem są zachwyceni! 

I obiad jest już gotowy!
I obiad jest już gotowy!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także