Schab w aromatycznej marynacie z pysznymi dodatkami. Ma w sobie to "coś"

Mają odwiedzić cię znajomi i chciałbyś przygotować do jedzenia coś wyjątkowego? Tak, aby zaserwowane danie na długo zapadło w pamięci? Schab z tego przepisu to gotowa receptura na spektakularny sukces.

Wystarczy jedno spojrzenie, aby natychmiast zgłodniećWystarczy jedno spojrzenie, aby natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Jak często w twojej kuchni gości schab? Zazwyczaj robisz z niego tradycyjne schabowe w panierce? Oczywiście nie ma nic w tym złego, bo takie danie to w końcu podstawa polskiej kuchni

Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu trochę zaszaleć i podawać pyszne mięso w zupełnie nowym wydaniu. I w tym miejscu polecam z całego serca schab w pieczonej wersji, który nie dość, że genialnie się prezentuje, to jeszcze fenomenalnie smakuje. Znajdziesz tu same smaczne kęski oraz aromatyczną marynatę. Taki duet to prawdziwy strzał w 10!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab pieczony z wyjątkowymi dodatkami. Idealny na uroczysty obiad

Schab w pieczonej wersji skrywa wiele pysznych niespodzianek. Sama forma podania od razu przykuwa oko. Co więcej, już po jednym kęsie nie sposób powiedzieć nie!

Składniki:

Podstawowe składniki:

  • 1,2 kg schabu wieprzowego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jabłko,
  • 250 g boczku wędzonego,
  • 1 kapusta stożkowa. 

Marynata:

  • 1/2 szkl. oleju roślinnego,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 1 łyżka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka goździków,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania marynaty do schabu. W tym celu łączę ze sobą: olej roślinny, słodką paprykę, suszony czosnek, suszony tymianek, cynamon, goździki, pieprz oraz sól. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy zwykłego pędzelka kuchennego. 

Najpierw przygotowuję marynatę
Najpierw przygotowuję marynatę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na blacie kuchennym układam deskę do krojenia z oczyszczonymosuszonym schabem. Następnie nacinam mięso przez całą długość, aby uzyskać efekt małych kieszonek

W schabie robię małe kieszonki na pyszne dodatki
W schabie robię małe kieszonki na pyszne dodatki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Mięso w takim wydaniu smaruję dokładnie aromatyczną marynatą. Przydatny na tym etapie okazuje się pędzelek kuchenny, który sprawia, że cały proces przebiega szybko i sprawnie. 

Domowa marynata nada dodatkowych walorów smakowych
Domowa marynata nada dodatkowych walorów smakowych © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Do każdej kieszonki w schabie wkładam następnie kawałki cebuli, jabłek oraz boczku. To jednak nie koniec pracy nad dzisiejszym schabem, bo dookoła mięsa w formie do pieczenia rozsypuję też poszatkowaną kapustę stożkową

Pysznych składników w tym przepisie na pewno nie zabraknie
Pysznych składników w tym przepisie na pewno nie zabraknie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przygotowaną w ten sposób mieszankę polewam dodatkową porcją marynaty, która została. Następnie formę do pieczenia przykrywam folią aluminiową, po czym wkładam ją do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie zdejmuję folię i danie piekę bez przykrycia jeszcze przez 30 minut

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe danie posypuję posiekaną natką pietruszki i serwuję swoim bliskim. Za każdym razem są zachwyceni! 

I obiad jest już gotowy!
I obiad jest już gotowy! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje