Żadne schabowe czy mielone. Na obiad robię zupełnie inne kotlety i rodzina błaga o dokładkę

Szukasz pomysłu na pyszny i elegancki obiad? Kotlet de volaille to idealne rozwiązanie! To tradycyjne francuskie danie jest niezwykle sycące i pożywne, a dzięki panierce z bułki tartej i jajka jest również chrupiące i aromatyczne. Moja rodzina zawsze prosi o dokładkę.

Żadne schabowe czy mielone. Na obiad robię zupełnie inne kotlety i rodzina błaga o dokładkęŻadne schabowe czy mielone. Na obiad robię zupełnie inne kotlety i rodzina błaga o dokładkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kotlet devolay, poprawnie zapisywany jako de Volaille, to kulinarna podróż w czasie. Jego nazwa pochodzi od nazwiska osiemnastowiecznego kucharza, który wprowadził tę potrawę do kanonu kulinarnej sztuki. To nie tylko pyszny kotlet z kurczaka, ale również kawałek historii przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuję! Czego chcieć więcej?

Jak zrobić kotlety de volaille? Poznaj prosty przepis

Klasyczny przepis na kotlet de Volaille to jedno, ale sztuka polega na umiejętnym urozmaiceniu tego dania. Oto prosty przepis, który zaskoczy twoje kubki smakowe:

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 200 g masła,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 jajka,
  • 100 g bułki tartej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Koperek siekam, czosnek przeciskam przez praskę, a następnie mieszam masło z posiekanymi ziołami i przyprawami. Dzielę uzyskaną masę na cztery części, formując z niej podłużne osełki.
  2. Piersi z kurczaka rozbijam na cienkie plastry, delikatnie oprószam solą i pieprzem. Na każdy plaster mięsa nakładam łyżkę masy maślanej, po czym zwijam go ciasno w roladkę.
  3. Gotowe roladki obtaczam w mące, maczam w roztrzepanym jajku, a następnie obkładam bułką tartą.
  4. Na rozgrzanej patelni smażę kotlety z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wkładam blachę do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piekę kotlety przez 5-8 minut, aby mięso doszło do perfekcyjnego dojrzenia w środku. Teraz pozostaje jedynie rozkoszować się smakiem tego wyjątkowego dania!

Oto kilka wskazówek, które pomogą ci przygotować idealne kotlety de volaille:

  • Używaj dobrej jakości masła, najlepiej sklarowanego. Dzięki temu kotlety będą bardziej kruche i smaczne.
  • Do masy maślanej dodaj swoje ulubione zioła i przyprawy. Możesz np. dodać tymianek, oregano, bazylię lub pieprz cayenne.
  • Przed smażeniem kotlety warto przechowywać w lodówce przez około godzinę. Dzięki temu masło się stężeje i kotlety będą się łatwiej rolować.
  • Smaż kotlety na niewielkim ogniu, aby się nie przypaliły.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji