Ewa Wachowicz radzi, jakich owoców unikać. Są naszpikowane chemią

Jesienią i zimą dostęp do świeżych owoców jest ograniczony. Z tego powodu wiele osób sięga po produkty z importu, które często są naszpikowane chemią. Ewa Wachowicz radzi, jakich owoców unikać o tej porze roku, aby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu.

Ewa WachowiczEwa Wachowicz radzi, jakich owoców unikać
Źródło zdjęć: © Instagram
Marcin Michałowski

Czy uważasz, że owoce i warzywa powinno się spożywać głównie w cieplejszych porach roku? To dość popularny mit. Okazuje się, że jesień i zima również obfitują w wartościowe produkty spożywcze. Kluczem jest jednak wiedza na temat tych, które w tej porze roku warto wybierać, gdzie ich szukać i jakie korzyści niosą dla zdrowia. Ewa Wachowicz, znana z pasji do zdrowego gotowania, podziela swoją perspektywę na temat zimowych owoców i warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe ze śliwką i szynką. Goście będą zachwyceni

Ewa Wachowicz ostrzega: Te owoce zimą są "naszpikowane chemią"

Wielu z nas uważa, że zima to idealny czas na spożywanie rodzimych owoców, takich jak gruszki, śliwki czy czereśnie. Niestety, jak ostrzega Ewa Wachowicz, te owoce są często importowane z innych krajów i poddawane obróbce chemicznej, aby wydłużyć ich trwałość.

Cytrusy i egzotyczne owoce to lepsze rozwiązanie

W okresie zimowym zdecydowanie lepiej sięgać po owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty. Są one bogate w witaminę C, która wzmacnia odporność. Warto również spróbować egzotycznych owoców, takich jak pomelo czy kaki. Są one smaczne i pełne wartości odżywczych.

Warzywa z długą datą ważności

Istnieją warzywa, które nawet w sezonie zimowym możemy spokojnie przechowywać. Zwłaszcza warzywa korzeniowe, takie jak marchew, buraki ćwikłowe czy seler, są godne uwagi. Marchewka bogata w karoten — nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie, ale także wzmacnia wzrok. Burak, z kolei, jest skarbnicą składników mineralnych, takich jak żelazo czy magnez, mających pozytywny wpływ na organizm. Seler, bardzo niskokaloryczny, jest świetnym zamiennikiem soli. Napar z nasion selera ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi i układ nerwowy. Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie tych warzyw, a jednym z nich jest prosty przepis na surówkę z selera.

Przepis na surówkę z selera

Ewa Wachowicz poleca również przepis na surówkę z selera, która jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa.

Składniki:

  • 1 duży seler,
  • 1 jabłko winne,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • 2 łyżki śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Musimy zetrzeć selera na tarce, dodać sok z cytryny, posolić i wymieszać.
  2. Następnie trzemy jabłko i dodajemy do selera. Kolejnym krokiem jest dodanie namoczonej i odsączonej żurawiny oraz śmietany. Na sam koniec dokładnie mieszamy i nasza surówka jest gotowa!
  3. Surówka z selera jest bogata w witaminy i minerały. Zawiera między innymi witaminę C, potas, wapń i magnez. Jest również niskokaloryczna, dlatego jest idealna dla osób dbających o linię.
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy