Ewa Wachowicz radzi, jakich owoców unikać. Są naszpikowane chemią

Jesienią i zimą dostęp do świeżych owoców jest ograniczony. Z tego powodu wiele osób sięga po produkty z importu, które często są naszpikowane chemią. Ewa Wachowicz radzi, jakich owoców unikać o tej porze roku, aby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu.

Ewa WachowiczEwa Wachowicz radzi, jakich owoców unikać
Źródło zdjęć: © Instagram
Marcin Michałowski

Czy uważasz, że owoce i warzywa powinno się spożywać głównie w cieplejszych porach roku? To dość popularny mit. Okazuje się, że jesień i zima również obfitują w wartościowe produkty spożywcze. Kluczem jest jednak wiedza na temat tych, które w tej porze roku warto wybierać, gdzie ich szukać i jakie korzyści niosą dla zdrowia. Ewa Wachowicz, znana z pasji do zdrowego gotowania, podziela swoją perspektywę na temat zimowych owoców i warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe ze śliwką i szynką. Goście będą zachwyceni

Ewa Wachowicz ostrzega: Te owoce zimą są "naszpikowane chemią"

Wielu z nas uważa, że zima to idealny czas na spożywanie rodzimych owoców, takich jak gruszki, śliwki czy czereśnie. Niestety, jak ostrzega Ewa Wachowicz, te owoce są często importowane z innych krajów i poddawane obróbce chemicznej, aby wydłużyć ich trwałość.

Cytrusy i egzotyczne owoce to lepsze rozwiązanie

W okresie zimowym zdecydowanie lepiej sięgać po owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty. Są one bogate w witaminę C, która wzmacnia odporność. Warto również spróbować egzotycznych owoców, takich jak pomelo czy kaki. Są one smaczne i pełne wartości odżywczych.

Warzywa z długą datą ważności

Istnieją warzywa, które nawet w sezonie zimowym możemy spokojnie przechowywać. Zwłaszcza warzywa korzeniowe, takie jak marchew, buraki ćwikłowe czy seler, są godne uwagi. Marchewka bogata w karoten — nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie, ale także wzmacnia wzrok. Burak, z kolei, jest skarbnicą składników mineralnych, takich jak żelazo czy magnez, mających pozytywny wpływ na organizm. Seler, bardzo niskokaloryczny, jest świetnym zamiennikiem soli. Napar z nasion selera ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi i układ nerwowy. Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie tych warzyw, a jednym z nich jest prosty przepis na surówkę z selera.

Przepis na surówkę z selera

Ewa Wachowicz poleca również przepis na surówkę z selera, która jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa.

Składniki:

  • 1 duży seler,
  • 1 jabłko winne,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • 2 łyżki śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Musimy zetrzeć selera na tarce, dodać sok z cytryny, posolić i wymieszać.
  2. Następnie trzemy jabłko i dodajemy do selera. Kolejnym krokiem jest dodanie namoczonej i odsączonej żurawiny oraz śmietany. Na sam koniec dokładnie mieszamy i nasza surówka jest gotowa!
  3. Surówka z selera jest bogata w witaminy i minerały. Zawiera między innymi witaminę C, potas, wapń i magnez. Jest również niskokaloryczna, dlatego jest idealna dla osób dbających o linię.
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟