Ewa Wachowicz radzi, jakich owoców unikać. Są naszpikowane chemią

Jesienią i zimą dostęp do świeżych owoców jest ograniczony. Z tego powodu wiele osób sięga po produkty z importu, które często są naszpikowane chemią. Ewa Wachowicz radzi, jakich owoców unikać o tej porze roku, aby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu.

Ewa WachowiczEwa Wachowicz radzi, jakich owoców unikać
Źródło zdjęć: © Instagram
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Czy uważasz, że owoce i warzywa powinno się spożywać głównie w cieplejszych porach roku? To dość popularny mit. Okazuje się, że jesień i zima również obfitują w wartościowe produkty spożywcze. Kluczem jest jednak wiedza na temat tych, które w tej porze roku warto wybierać, gdzie ich szukać i jakie korzyści niosą dla zdrowia. Ewa Wachowicz, znana z pasji do zdrowego gotowania, podziela swoją perspektywę na temat zimowych owoców i warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe ze śliwką i szynką. Goście będą zachwyceni

Ewa Wachowicz ostrzega: Te owoce zimą są "naszpikowane chemią"

Wielu z nas uważa, że zima to idealny czas na spożywanie rodzimych owoców, takich jak gruszki, śliwki czy czereśnie. Niestety, jak ostrzega Ewa Wachowicz, te owoce są często importowane z innych krajów i poddawane obróbce chemicznej, aby wydłużyć ich trwałość.

Cytrusy i egzotyczne owoce to lepsze rozwiązanie

W okresie zimowym zdecydowanie lepiej sięgać po owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty. Są one bogate w witaminę C, która wzmacnia odporność. Warto również spróbować egzotycznych owoców, takich jak pomelo czy kaki. Są one smaczne i pełne wartości odżywczych.

Warzywa z długą datą ważności

Istnieją warzywa, które nawet w sezonie zimowym możemy spokojnie przechowywać. Zwłaszcza warzywa korzeniowe, takie jak marchew, buraki ćwikłowe czy seler, są godne uwagi. Marchewka bogata w karoten — nie tylko wpływa korzystnie na zdrowie, ale także wzmacnia wzrok. Burak, z kolei, jest skarbnicą składników mineralnych, takich jak żelazo czy magnez, mających pozytywny wpływ na organizm. Seler, bardzo niskokaloryczny, jest świetnym zamiennikiem soli. Napar z nasion selera ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi i układ nerwowy. Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie tych warzyw, a jednym z nich jest prosty przepis na surówkę z selera.

Przepis na surówkę z selera

Ewa Wachowicz poleca również przepis na surówkę z selera, która jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa.

Składniki:

  • 1 duży seler,
  • 1 jabłko winne,
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • 2 łyżki śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Musimy zetrzeć selera na tarce, dodać sok z cytryny, posolić i wymieszać.
  2. Następnie trzemy jabłko i dodajemy do selera. Kolejnym krokiem jest dodanie namoczonej i odsączonej żurawiny oraz śmietany. Na sam koniec dokładnie mieszamy i nasza surówka jest gotowa!
  3. Surówka z selera jest bogata w witaminy i minerały. Zawiera między innymi witaminę C, potas, wapń i magnez. Jest również niskokaloryczna, dlatego jest idealna dla osób dbających o linię.

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy