Tomasz Strzelczyk ma niezawodny trik na zakwas z buraków. Dzięki temu nigdy nie pleśnieje
Zakwas buraków to niedoceniana skarbnica zdrowia. Burak to polski superfood, a w formie zakwasu staje się jednym z najgenialniejszych środków na wzmocnienie odporności. Do tego jest banalnie prosty do przygotowania. Udowadnia to Tomasz Strzelczyk, prezentując jak krok po kroku ukisić buraki i stworzyć genialny zakwas.
29.10.2023 | aktual.: 29.10.2023 13:45
Taki zakwas powstaje poprzez ukiszenie buraków czerwonych w solance i przyprawach. Przygotowanie go nie jest trudne. Doskonałym przepisem podzielił się Tomasz Strzelczyk, kucharz znany z programu "MasterChef Polska" i autor youtubowego kanału "Oddasz Fartucha".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić, żeby zakwas z buraków nie pleśniał?
Jak zapobiec powstawaniu pleśni na zakwasie z buraków? Na pewno godna uwagi jest metoda Tomka Strzelczyka. Znany kucharz zalewa wszystkie przyprawy odrobiną wrzątku i odstawia je na 3 minuty, by dobrze się wyparzyły. Dopiero po tym zabiegu wrzuca przyprawy do słoja z burakami.
Ważne jest również, aby naczynie, w którym znajdzie się zakwas, było dokładnie umyte i wyparzone. Co istotne, składniki zakwasu muszą być przykryte wodą, a zakrętka/pokrywka słoika nie powinna przepuszczać powietrza.
Zakwas z buraków do barszczu i do picia. Przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 3 kg buraków,
- 3 l przegotowanej i ostudzonej wody,
- 120 g soli kamiennej niejodowanej,
- 3 liście laurowe,
- 50 g czosnku,
- 4 goździki,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 15 ziaren czarnego pieprzu.
Przygotowanie:
- Przygotuj duży słoik (najlepiej 4,5 l).
- Do naczynia wsyp czosnek w całych główkach, ziele angielskie, pieprz, goździki i liście laurowe. Całość zalej wrzącą wodą i odstaw na ok. 3 minuty.
- Po tym czasie odcedź przyprawy i przełóż je do słoika.
- Buraki obierz i pokrój w średniej wielkości kawałki. Wrzuć je do słoika.
- Przygotuj solankę: 120 gramów soli rozpuść w 3 litrach przegotowanej i ostudzonej wody. Przygotowaną solanką zalej buraki.
- Słoik przykryj (nie musi być szczelnie zakręcony). Zakwas należy codziennie przemieszać. Powinien być gotowy po 5-6 dniach. Po tym czasie należy go zlać do butelek/słoików i trzymać w lodówce.
Właściwości zakwasu buraczanego
Zakwas z buraków jest bogaty w witaminy, minerały i antyoksydanty. Zawiera między innymi witaminy C, A, K, E, B1, B2, B6, żelazo, magnez, potas, fosfor i kwas foliowy. Te składniki odżywcze wzmacniają odporność organizmu, poprawiają krążenie krwi, wspierają pracę serca i układu nerwowego, chronią przed anemią i zapobiegają niedoborom. Zakwas z buraków ma również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dzięki czemu pomaga w walce z infekcjami i stanami zapalnymi.
Zakwas z buraków ma również korzystny wpływ na układ trawienny. Zawiera probiotyki i enzymy trawienne, które regulują florę bakteryjną jelit, ułatwiają trawienie i zapobiegają zaparciom. Zakwas z buraków pomaga również oczyszczać organizm z toksyn i metali ciężkich, dzięki czemu poprawia się stan skóry, włosów i paznokci. Ponadto jest także niskokaloryczny i zwiększa uczucie sytości, co może sprzyjać odchudzaniu.