Tomasz Strzelczyk ma niezawodny trik na zakwas z buraków. Dzięki temu nigdy nie pleśnieje

Zakwas buraków to niedoceniana skarbnica zdrowia. Burak to polski superfood, a w formie zakwasu staje się jednym z najgenialniejszych środków na wzmocnienie odporności. Do tego jest banalnie prosty do przygotowania. Udowadnia to Tomasz Strzelczyk, prezentując jak krok po kroku ukisić buraki i stworzyć genialny zakwas.

Tomasz Strzelczyk podpowiada, jak przygotować idealny zakwas z buraków czerwonychTomasz Strzelczyk podpowiada, jak przygotować idealny zakwas z buraków czerwonych
Źródło zdjęć: © Facebook: Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha YouTube (screenshot), Freepik

Taki zakwas powstaje poprzez ukiszenie buraków czerwonych w solance i przyprawach. Przygotowanie go nie jest trudne. Doskonałym przepisem podzielił się Tomasz Strzelczyk, kucharz znany z programu "MasterChef Polska" i autor youtubowego kanału "Oddasz Fartucha".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe zrazy z niespodzianką w środku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Moja rodzina je uwielbia

Co zrobić, żeby zakwas z buraków nie pleśniał?

Jak zapobiec powstawaniu pleśni na zakwasie z buraków? Na pewno godna uwagi jest metoda Tomka Strzelczyka. Znany kucharz zalewa wszystkie przyprawy odrobiną wrzątku i odstawia je na 3 minuty, by dobrze się wyparzyły. Dopiero po tym zabiegu wrzuca przyprawy do słoja z burakami.

Ważne jest również, aby naczynie, w którym znajdzie się zakwas, było dokładnie umyte i wyparzone. Co istotne, składniki zakwasu muszą być przykryte wodą, a zakrętka/pokrywka słoika nie powinna przepuszczać powietrza.

Burak czerwony to polski superfood
BUrak czerwony to polski superfood © Pixabay

Zakwas z buraków do barszczu i do picia. Przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 3 kg buraków,
  • 3 l przegotowanej i ostudzonej wody,
  • 120 g soli kamiennej niejodowanej,
  • 3 liście laurowe,
  • 50 g czosnku,
  • 4 goździki,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 15 ziaren czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj duży słoik (najlepiej 4,5 l).
  2. Do naczynia wsyp czosnek w całych główkach, ziele angielskie, pieprz, goździki i liście laurowe. Całość zalej wrzącą wodą i odstaw na ok. 3 minuty.
  3. Po tym czasie odcedź przyprawy i przełóż je do słoika.
  4. Buraki obierz i pokrój w średniej wielkości kawałki. Wrzuć je do słoika.
  5. Przygotuj solankę: 120 gramów soli rozpuść w 3 litrach przegotowanej i ostudzonej wody. Przygotowaną solanką zalej buraki.
  6. Słoik przykryj (nie musi być szczelnie zakręcony). Zakwas należy codziennie przemieszać. Powinien być gotowy po 5-6 dniach. Po tym czasie należy go zlać do butelek/słoików i trzymać w lodówce.

Właściwości zakwasu buraczanego

Zakwas z buraków jest bogaty w witaminy, minerały i antyoksydanty. Zawiera między innymi witaminy C, A, K, E, B1, B2, B6, żelazo, magnez, potas, fosfor i kwas foliowy. Te składniki odżywcze wzmacniają odporność organizmu, poprawiają krążenie krwi, wspierają pracę serca i układu nerwowego, chronią przed anemią i zapobiegają niedoborom. Zakwas z buraków ma również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dzięki czemu pomaga w walce z infekcjami i stanami zapalnymi.

Zakwas z buraków ma również korzystny wpływ na układ trawienny. Zawiera probiotyki i enzymy trawienne, które regulują florę bakteryjną jelit, ułatwiają trawienie i zapobiegają zaparciom. Zakwas z buraków pomaga również oczyszczać organizm z toksyn i metali ciężkich, dzięki czemu poprawia się stan skóry, włosów i paznokci. Ponadto jest także niskokaloryczny i zwiększa uczucie sytości, co może sprzyjać odchudzaniu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej