PrzepisDla DzieciNie lubisz cebuli? Zrób inny skuteczny i smaczny syrop na odporność

Nie lubisz cebuli? Zrób inny skuteczny i smaczny syrop na odporność

Syrop na odporność bez cebuli
Syrop na odporność bez cebuli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Idijatullina Veronika

14.10.2023 10:22, aktual.: 14.10.2023 11:11

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sezon na przeziębienia wystartował. Nie musisz jednak brać w nim udziału. Wystarczy, że przygotujesz syrop bazujący na znanym i lubianym warzywie. Spożywany regularnie, wzmocni twoją odporność i uchroni cię przed katarem, kaszlem i bólem gardła.

Jesienią nietrudno o infekcje. Wystarczy wyjść z ciepłego pomieszczenia na zewnątrz, gdzie jest chłodno i wilgotno, żeby dzień później obudzić się z zatkanym nosem. W tym szczególnym czasie warto zadbać o odporność. Jak to zrobić? Nie od dziś wiadomo, ze siła tkwi w prostocie.

Nie musisz kupować drogich, aptecznych specyfików. Wykorzystaj to, co dała nam natura i przygotuj słodki, domowy syrop bazujący na warzywie, które kupisz w każdym sklepie. I nie, nie chodzi tu o cebulę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrop z buraka. Wesprze odporność i układ pokarmowy

Burak to prawdziwa skarbnica wielu witamin i minerałów. W tym niepozornym warzywie znajduje się dużo żelaza, fosforu, sodu oraz witaminy A, E, C, B1, B5 i PP. Na bazie buraka można przygotować syrop, który wesprze układ odpornościowy, a także pokarmowy. Warto włączyć go do diety jeszcze zanim złapie nas infekcja. Ze względu na prosty skład i słodki smak, można podać go także dzieciom, które ukończyły 3. rok życia. Dwie łyżki syropu dziennie znacząco przyczynią się do poprawy twojej odporności. W przypadku bólu gardła czy niespodziewanej chrypki można zwiększyć dawkę do czterech łyżek dziennie.

Syrop z buraka — przepis

Składniki:

  • ok. 600 g buraków (najlepsze będą te z ekologicznej uprawy),
  • 2 łyżki miodu (np. faceliowego, gryczanego).

Przygotowanie:

  1. Przygotuj litrową butelkę. Na dłonie wsuń rękawiczki, aby burak nie pofarbował skóry. Buraki umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Pokrojone buraki wrzuć do butelki. Polej je miodem. Następnie zamknij butelkę i dokładnie nią wstrząśnij, aby miód całkowicie pokrył warzywa.
  3. Tak przygotowany "syrop" przełóż do lodówki na 24 godziny. W tym czasie buraki powinny puścić dużo soku.
  4. Na drugi dzień, przecedź buraki przez sito. Wyciśnij z nich możliwie jak najwięcej soku. Gotowy syrop przechowuj w lodówce. Spożyj go w ciągu dwóch tygodni.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także