Nie lubisz cebuli? Zrób inny skuteczny i smaczny syrop na odporność
Sezon na przeziębienia wystartował. Nie musisz jednak brać w nim udziału. Wystarczy, że przygotujesz syrop bazujący na znanym i lubianym warzywie. Spożywany regularnie, wzmocni twoją odporność i uchroni cię przed katarem, kaszlem i bólem gardła.
14.10.2023 | aktual.: 14.10.2023 11:11
Jesienią nietrudno o infekcje. Wystarczy wyjść z ciepłego pomieszczenia na zewnątrz, gdzie jest chłodno i wilgotno, żeby dzień później obudzić się z zatkanym nosem. W tym szczególnym czasie warto zadbać o odporność. Jak to zrobić? Nie od dziś wiadomo, ze siła tkwi w prostocie.
Nie musisz kupować drogich, aptecznych specyfików. Wykorzystaj to, co dała nam natura i przygotuj słodki, domowy syrop bazujący na warzywie, które kupisz w każdym sklepie. I nie, nie chodzi tu o cebulę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Syrop z buraka. Wesprze odporność i układ pokarmowy
Burak to prawdziwa skarbnica wielu witamin i minerałów. W tym niepozornym warzywie znajduje się dużo żelaza, fosforu, sodu oraz witaminy A, E, C, B1, B5 i PP. Na bazie buraka można przygotować syrop, który wesprze układ odpornościowy, a także pokarmowy. Warto włączyć go do diety jeszcze zanim złapie nas infekcja. Ze względu na prosty skład i słodki smak, można podać go także dzieciom, które ukończyły 3. rok życia. Dwie łyżki syropu dziennie znacząco przyczynią się do poprawy twojej odporności. W przypadku bólu gardła czy niespodziewanej chrypki można zwiększyć dawkę do czterech łyżek dziennie.
Syrop z buraka — przepis
Składniki:
- ok. 600 g buraków (najlepsze będą te z ekologicznej uprawy),
- 2 łyżki miodu (np. faceliowego, gryczanego).
Przygotowanie:
- Przygotuj litrową butelkę. Na dłonie wsuń rękawiczki, aby burak nie pofarbował skóry. Buraki umyj, obierz i pokrój w kostkę.
- Pokrojone buraki wrzuć do butelki. Polej je miodem. Następnie zamknij butelkę i dokładnie nią wstrząśnij, aby miód całkowicie pokrył warzywa.
- Tak przygotowany "syrop" przełóż do lodówki na 24 godziny. W tym czasie buraki powinny puścić dużo soku.
- Na drugi dzień, przecedź buraki przez sito. Wyciśnij z nich możliwie jak najwięcej soku. Gotowy syrop przechowuj w lodówce. Spożyj go w ciągu dwóch tygodni.