Domowy sok z pigwy bez gotowania. Obowiązkowy dodatek do jesiennej herbaty

Sok z pigwy świetnie się sprawdzi jako dodatek do herbaty. Z jego właściwości będziemy mogli przede wszystkim skorzystać w trakcie okresu jesienno-zimowego. Wtedy najbardziej atakują nas wirusy i bakterie, które wywołują najróżniejsze infekcje. Sok nie tylko wspomaga organizm w walce z chorobą, ale również świetnie rozgrzewa.

Sok z pigwySok z pigwy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elena Zakharova
Paulina Hermann

Pigwa jest bogata w wiele witamin i minerałów. Związki te wzmacniają organizm, pomagają w walce z infekcjami. Wspierają także ogólne funkcjonowanie organizmu. Owoc redukuje również stany zapalne. Wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne. Nie powinniśmy jednak jeść go na surowo prosto z drzewa. Lepiej więc przygotować prozdrowotny sok z pigwy lub jakąś konfiturę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe ze śliwką i szynką. Goście będą zachwyceni

Sok z pigwy bez gotowania - jak go zrobić?

Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Do zrobienia soku nie potrzebujesz też wymyślnych narzędzi. Wystarczy tylko nóż i słoik. Co ważne: na kilogram owoców przypada 1,5 kg cukru. Istotne jest więc to, by dobrze wyliczyć proporcje, jeśli masz mniej lub więcej niż kilogram pigwy.


Zacznij od pokrojenia pigwy na ćwiartki (możesz też pokroić na mniejsze kawałki). Wyciągnij też gniazdo nasienne. Włóż owoce do słoika. Rób to w ten sposób: najpierw trochę pigwy, potem cukier i tak na przemian. Słoik dokładnie zakręć i odstaw go w ciemne miejsce na 4-5 dni. W międzyczasie postaraj się dobrze potrząsnąć naczyniem, by cukier i owoce dobrze się ze sobą połączyły. Po kilku dniach owoce samoistnie puszczą sok. Będziesz mógł wtedy dodać odrobinę do herbaty.

Sok z pigwy
Sok z pigwy © Pxhere


Sok z pigwy sprawi, że ciepły napój będzie jeszcze bardziej rozgrzewający, a ponadto pomoże ci w walce z przeziębieniem i grypą. Warto po niego sięgać każdego dnia, na przykład na śniadanie. Dobrym pomysłem będzie także wypicie takiej herbatki po długotrwałym pobycie na dworze.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę