InspiracjeJedna z najczęściej mylonych roślin. Potrafisz odróżnić?

Jedna z najczęściej mylonych roślin. Potrafisz odróżnić?

Pigwa a pigwowiec
Pigwa a pigwowiec
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20
08.10.2023 18:27

Pigwa a pigwowiec - obydwie nazwy brzmią podobnie i łatwo pomylić te rośliny. Owoce mają bardzo podobne zastosowania. Jedyne, co je od siebie odróżnia to smak oraz wygląd.

Pigwa jest krzewem lub drzewem, które może osiągnąć nawet 8 metrów. Liście są omszone i bladoszare od spodu. Jej kwiaty są białe lub jasnoróżowe. Owoce zaś nieco przypominają jabłko lub gruszkę i są okryte woskowym nalotem. Dojrzewać zaczynają w październiku, ale jeść możemy je dopiero w okolicach listopada, gdy owoce staną się żółte.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pigwowiec to niski krzew. Jego kwiaty mają różne kolory, najczęściej różowe, pomarańczowe lub czerwone. Owoce osiągają maksymalnie 2,5 cm i są mniejsze od pigwy. Podobnie jak one, nie nadają się do spożycia bez obróbki. Musimy pamiętać, by nie jeść ich prosta z krzaczka. Po przygotowaniu będą smakowały pysznie i trudno będzie się im oprzeć.

Pigwa a pigwowiec
Pigwa a pigwowiec© Adobe Stock

Pigwa a pigwowiec - do czego możemy wykorzystać owoce?

Znamy już najbardziej charakterystyczne różnice w wyglądzie. Pozostaje więc pytanie: co możemy przygotować z tychże owoców? Najlepszym pomysłem są nalewki, dżemy i kompoty. Możemy też zrobić zdrowy syrop do herbaty lub wody. Taki syrop powinien być częścią naszej diety, ponieważ zawiera mnóstwo witamin (A, C oraz tych z grupy B) i minerałów (fosfor, magnez, wapń, potas, miedź oraz żelazo).

Pigwę i pigwowca możemy spożywać w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy narażeni na infekcje. Obydwa owoce wspierają odporność organizmu. Oprócz tego regulują poziom cholesterolu we krwi, działają przeciwzapalnie, zapobiegają wzdęciom, a dodatkowo wspierają odchudzanie. Świetnie sprawdzają się jako lekarstwo na przeziębienie i grypę.

Źródło artykułu:WP Kuchnia
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także