Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku

To jedno z tych dań, które pachną jesienią, ciepłem izby i świeżo wytopionym boczkiem. Proste, ale pełne treści, zupełnie tak, jak życie bohaterów najsłynniejszej powieści Reymonta.

Kasza gryczana ze skwarkami była popularna na chłopskich stołachKasza gryczana ze skwarkami była popularna na chłopskich stołach
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paulina Hermann

W "Chłopach" Reymonta jedzenie było czymś więcej niż tylko zaspokojeniem głodu. Stanowiło część rytmu natury, nagrodę po ciężkiej pracy i symbol wspólnoty. Jesienią, gdy kończyły się żniwa, a pola odpoczywały, na stołach pojawiały się potrawy proste, sycące i rozgrzewające.

To właśnie wtedy królowała kasza: najczęściej gryczana, pachnąca dymem z pieca, okraszona skwarkami i posypana natką pietruszki. Takie danie było serwowane na stole Borynów i innych mieszkańców wsi Lipce - proste, ale jednocześnie pełne smaku.

Babcia przetrze okulary. Kaszankę podasz jak w najlepszej restauracji

Kasza gryczana ze skwarkami jak w Lipcach

Składniki:

  • 20 dag kaszy gryczanej,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zsiadłe mleko lub kefir do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem masła. Po ugotowaniu osącz z nadmiaru wody.
  2. Boczek pokrój w drobną kostkę i wytop na suchej patelni, aż stanie się rumiany i chrupiący.
  3. Dodaj ugotowaną kaszę i posiekaną natkę pietruszki, a następnie przesmaż całość przez 1-2 minuty, by składniki się połączyły.
  4. Kaszę wykładaj na talerze, polej odrobiną zsiadłego mleka lub kefiru.

Kasza gryczana ze skwarkami to danie, które najlepiej smakuje świeżo po przyrządzeniu.

Dlaczego warto sięgać po kaszę gryczaną?

Kasza gryczana to jeden z najstarszych i najbardziej wartościowych produktów w tradycyjnej kuchni polskiej. W czasach Reymonta była podstawą diety wiejskiej, jako opcja tania, pożywna i dostępna przez cały rok. Dziś doceniamy ją za to samo, ale także za jej właściwości prozdrowotne.

Kasza gryczana nie zawiera glutenu, a przy tym jest bogata w białko roślinne, błonnik i minerały, a szczególnie magnez, żelazo i cynk. Wspiera układ krwionośny, obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru we krwi. Dzięki wysokiej zawartości rutyny wzmacnia naczynia krwionośne i działa przeciwzapalnie. To także świetne źródło antyoksydantów i kwasów fenolowych, które wspierają odporność.

W połączeniu ze skwarkami kasza nabiera charakteru, ale równie dobrze można ją podać z warzywami czy jajkiem sadzonym. Jej smak jest intensywny, orzechowy i naturalny, dlatego nawet w najprostszej wersji nie potrzebuje wiele dodatków.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony