Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych

Gdy w lasach roi się od borowików, podgrzybków czy kurek, grzybiarze często pomijają te mniej atrakcyjne grzyby – zupełnie niesłusznie. Z nich również można przygotować pyszne przysmaki, które zachwycą ciebie i twoich najbliższych.

Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszychDo sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

W moim rodzinnym domu podczas przyjęć nigdy nie brakowało talerzyka z opieńkami zamarynowanymi w occie. Choć zawsze wokół nich pojawiało się mnóstwo wykwintniejszych i bardziej skomplikowanych dań, to i tak znikały w mgnieniu oka, a często należało podać dokładkę. Po zamarynowaniu, opieńki zyskują wyraźny smak, który świetnie dopełnia polskie specjały, takie jak wędliny, wędzone sery, sos tatarski czy jajka w sosie chrzanowym. Na szczęście przepis jest prosty i szybki, więc jeśli po grzybobraniu wróciłeś z koszykiem pełnym opieniek, z łatwością przygotujesz taki słoiczek w domu.

Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa

Opieńki marynowane w occie

Przy przygotowywaniu marynowanych opieniek najważniejsze jest dokładne oczyszczenie grzybów. W tym celu usuń końcówki nóżek i wszelkie resztki ziemi, a następnie delikatnie przepłucz wodą i osusz. Dzięki temu grzyby zachowują jędrność i są bezpieczne do przechowywania – pierwsze gotowanie usuwa zanieczyszczenia, a drugie utrwala ich strukturę.

Podczas przygotowywania słoików zadbaj, by opieńki i zalewa były gorące – to zmniejsza ryzyko psucia się i przedłuża trwałość przetworów. Gotowe słoiczki najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez co najmniej dwa tygodnie, by smaki się przegryzły, a aromaty idealnie połączyły. Dodatkowo, od czasu do czasu można je delikatnie obracać, aby przyprawy równomiernie rozprowadziły się po wszystkich grzybach, dzięki czemu efekt końcowy będzie jeszcze lepszy.

Przepis na marynowane opieńki w occie

Składniki:

  • 1,25 l wody,
  • 500 g świeżych opieniek,
  • 250 ml octu (np. spirytusowego 10 proc.),
  • 30g cukru,
  • 1 duża cebula,
  • 10 liści laurowych,
  • 1 łyżka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka gorczycy.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i przepłucz.
  2. Następnie włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez kilka minut, po czym odcedź.
  3. Obierz i pokrój w piórka cebulę .
  4. W osobnym garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, gorczycą i cebulą.
  5. Grzyby włóż jeszcze raz do wrzątku na 2-3 minuty.
  6. Następnie odcedź je i przełóż do wyparzonych słoików.
  7. Zalej gorącą zalewą tak, aby całkowicie przykryła grzyby.
  8. Szczelnie zakręć słoiki i odstaw do wystudzenia. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują