Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych

Gdy w lasach roi się od borowików, podgrzybków czy kurek, grzybiarze często pomijają te mniej atrakcyjne grzyby – zupełnie niesłusznie. Z nich również można przygotować pyszne przysmaki, które zachwycą ciebie i twoich najbliższych.

Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszychDo sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

W moim rodzinnym domu podczas przyjęć nigdy nie brakowało talerzyka z opieńkami zamarynowanymi w occie. Choć zawsze wokół nich pojawiało się mnóstwo wykwintniejszych i bardziej skomplikowanych dań, to i tak znikały w mgnieniu oka, a często należało podać dokładkę. Po zamarynowaniu, opieńki zyskują wyraźny smak, który świetnie dopełnia polskie specjały, takie jak wędliny, wędzone sery, sos tatarski czy jajka w sosie chrzanowym. Na szczęście przepis jest prosty i szybki, więc jeśli po grzybobraniu wróciłeś z koszykiem pełnym opieniek, z łatwością przygotujesz taki słoiczek w domu.

Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa

Opieńki marynowane w occie

Przy przygotowywaniu marynowanych opieniek najważniejsze jest dokładne oczyszczenie grzybów. W tym celu usuń końcówki nóżek i wszelkie resztki ziemi, a następnie delikatnie przepłucz wodą i osusz. Dzięki temu grzyby zachowują jędrność i są bezpieczne do przechowywania – pierwsze gotowanie usuwa zanieczyszczenia, a drugie utrwala ich strukturę.

Podczas przygotowywania słoików zadbaj, by opieńki i zalewa były gorące – to zmniejsza ryzyko psucia się i przedłuża trwałość przetworów. Gotowe słoiczki najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez co najmniej dwa tygodnie, by smaki się przegryzły, a aromaty idealnie połączyły. Dodatkowo, od czasu do czasu można je delikatnie obracać, aby przyprawy równomiernie rozprowadziły się po wszystkich grzybach, dzięki czemu efekt końcowy będzie jeszcze lepszy.

Przepis na marynowane opieńki w occie

Składniki:

  • 1,25 l wody,
  • 500 g świeżych opieniek,
  • 250 ml octu (np. spirytusowego 10 proc.),
  • 30g cukru,
  • 1 duża cebula,
  • 10 liści laurowych,
  • 1 łyżka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka gorczycy.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i przepłucz.
  2. Następnie włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez kilka minut, po czym odcedź.
  3. Obierz i pokrój w piórka cebulę .
  4. W osobnym garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, gorczycą i cebulą.
  5. Grzyby włóż jeszcze raz do wrzątku na 2-3 minuty.
  6. Następnie odcedź je i przełóż do wyparzonych słoików.
  7. Zalej gorącą zalewą tak, aby całkowicie przykryła grzyby.
  8. Szczelnie zakręć słoiki i odstaw do wystudzenia. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇