Najlepsi grzybiarze nie czekają do jesieni. Jadalne grzyby są już w lasach i smakują lepiej niż opieńki
Sezon grzybowy kojarzy ci się z jesienią? Okazuje się, że podczas zimowych spacerów po lesie można znaleźć naprawdę cenne okazy. O jaki rodzaj grzybów chodzi? Już wyjaśniam!
18.02.2024 13:59
Grzyby to bardzo ważny element naszej kuchni. W końcu na ich bazie można przygotować wiele aromatycznych i pysznych dań, kremowych sosów oraz przetworów. I jeśli myślisz, że na grzyby warto wybrać się do lasu tylko jesienią, to grubo się myślisz.
Jak się okazuje, nawet zimą można znaleźć tam cenne okazy. Trzeba tylko wiedzieć jakich grzybów szukać. Oczywiście, jak to zawsze w przypadku grzybów bywa, do domu należy wracać tylko z okazami, co do których masz 100-procentową pewność. Jeśli w twojej głowie pojawi się, choć cień zawahania, lepiej nie ryzykować i zostawić grzyby w spokoju.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na jakie grzyby zimą do lasu?
Zimą w lasach mieszanych i liściastych warto poszukać płomiennicy zimowej, która występuję również pod nazwą zimówki aksamitnotrzonowej. Najczęściej grzyby te można spotkać na drzewach liściastych takich jak: buki, topole oraz brzozy. Tak, dobrze przeczytałeś, ten rodzaj grzyba rozwija się na drzewach. Warto dodać, że płomiennica zimowa lubi rosnąć w skupiskach — tzw. kępkach.
Ten jadalny grzyb charakteryzuje się delikatnym smakiem, dlatego też może być poważną konkurencją dla dobrze znanych i lubianych opieniek. Co zaś tyczy się jego wyglądu, to warto pamiętać, że płomiennica zimowa ma zaokrąglony kapelusz o średnicy od 2 do 5 cm. Ma on zazwyczaj pomarańczową lub brązową barwę. Występują tu również blaszki, które mogą przybierać kolor od białego, po kremowy. Płomiennica zimowa posiada również charakterystyczny trzon, który jest cienki i twardy jednocześnie. Ten rodzaj grzyba łatwo pomylić z trującą hełmówką jadowitą dlatego, zanim wybierzesz się do lasu w poszukiwaniu grzybów, warto dokształcić się w tym temacie.
Jak użyć płomiennicy zimowej w kuchni?
Jeśli lubisz grzybowe smaki, to na pewno ucieszy cię fakt, że płomiennicę zimową można wykorzystywać w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Można ją spokojnie smażyć, dusić, jak i marynować. Z jej dodatkiem przygotujesz więc: zapiekanki, zupy, duszone dania, sosy oraz przetwory.
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy często używasz grzybów w swojej kuchni. Jeśli tak, to na jakie gatunki stawiasz najczęściej? Masz konkretnego faworyta, a może nie ma to dla ciebie większego znaczenia, z jakimi grzybami pracujesz na co dzień?