Najlepsi grzybiarze nie czekają do jesieni. Jadalne grzyby są już w lasach i smakują lepiej niż opieńki

Sezon grzybowy kojarzy ci się z jesienią? Okazuje się, że podczas zimowych spacerów po lesie można znaleźć naprawdę cenne okazy. O jaki rodzaj grzybów chodzi? Już wyjaśniam!

Flammulina velutipes winter mushrooms growing in the wild on an old tree trunk
Orest Lyzhechka
flammulina, winter mushroom, honey agarics winter mushrooms, honey agarics, flammulina velutipes, collybia velutipes, fungi, edible, nature, winter, mushroom, wild, fungus, forest, closeup, group, wood, season, cap, healthy, orange, food, plant, delicious, velutipes, tree, natural, enoki, background, stem, shank, ingredient, enokitake, tasty, cold, frozen, lamellar, antioxidants, velvet shank, wood mushroom, mushrooming, winter mushrooms, winter fungus, deciduous, mushrooms, wild growing, edible mushroom, dead tree, trunk, flammulina, winter mushroom, honey agarics winter mushrooms, honey agarics, flammulina velutipes, collybia velutipes, fungi, edible, nature, winter, mushroom, wild, fungus, forest, closeup, group, wood, season, cap, healthy, orange, food, plant, delicious, velutipes, tree, natural, enoki, background, stem, shank, ingredient, enokitake, tasty, cold, frozen, lamellar, antioxidants, velvet shank, wood mushroom, mushrooming, winter mushrooms, winter fungus, deciduous, mushrooms, wild growing, edible mushroom, dead tree, trunkJak się okazuje, nawet zimą można znaleźć w lesie jadalne grzyby
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Orest Lyzhechka

Grzyby to bardzo ważny element naszej kuchni. W końcu na ich bazie można przygotować wiele aromatycznych i pysznych dań, kremowych sosów oraz przetworów. I jeśli myślisz, że na grzyby warto wybrać się do lasu tylko jesienią, to grubo się myślisz. 

Jak się okazuje, nawet zimą można znaleźć tam cenne okazy. Trzeba tylko wiedzieć jakich grzybów szukać. Oczywiście, jak to zawsze w przypadku grzybów bywa, do domu należy wracać tylko z okazami, co do których masz 100-procentową pewność. Jeśli w twojej głowie pojawi się, choć cień zawahania, lepiej nie ryzykować i zostawić grzyby w spokoju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te ciasteczka praktycznie robią się same. Co więcej, dosłownie rozpływają się ustach

Na jakie grzyby zimą do lasu?

Zimą w lasach mieszanych i liściastych warto poszukać płomiennicy zimowej, która występuję również pod nazwą zimówki aksamitnotrzonowej. Najczęściej grzyby te można spotkać na drzewach liściastych takich jak: buki, topole oraz brzozy. Tak, dobrze przeczytałeś, ten rodzaj grzyba rozwija się na drzewach. Warto dodać, że płomiennica zimowa lubi rosnąć w skupiskach — tzw. kępkach

Ten jadalny grzyb charakteryzuje się delikatnym smakiem, dlatego też może być poważną konkurencją dla dobrze znanych i lubianych opieniek. Co zaś tyczy się jego wyglądu, to warto pamiętać, że płomiennica zimowa ma zaokrąglony kapelusz o średnicy od 2 do 5 cm. Ma on zazwyczaj pomarańczową lub brązową barwę. Występują tu również blaszki, które mogą przybierać kolor od białego, po kremowy. Płomiennica zimowa posiada również charakterystyczny trzon, który jest cienki i twardy jednocześnie. Ten rodzaj grzyba łatwo pomylić z trującą hełmówką jadowitą dlatego, zanim wybierzesz się do lasu w poszukiwaniu grzybów, warto dokształcić się w tym temacie. 

Ten rodzaj grzyba rozwija się na drzewach
Ten rodzaj grzyba rozwija się na drzewach © Adobe Stock | Iva

Jak użyć płomiennicy zimowej w kuchni?

Jeśli lubisz grzybowe smaki, to na pewno ucieszy cię fakt, że płomiennicę zimową można wykorzystywać w kuchni na wiele ciekawych sposobów. Można ją spokojnie smażyć, dusić, jak i marynować. Z jej dodatkiem przygotujesz więc: zapiekanki, zupy, duszone dania, sosy oraz przetwory.

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, czy często używasz grzybów w swojej kuchni. Jeśli tak, to na jakie gatunki stawiasz najczęściej? Masz konkretnego faworyta, a może nie ma to dla ciebie większego znaczenia, z jakimi grzybami pracujesz na co dzień?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci